Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Energie(transitie), Duurzaamheid, Vastgoed en Wonen

donderdag 6 februari 2025

10:00 - 23:00
Locatie

Stadhuis Raadszaal, Stadhuisbrug 1

Voorzitter
Voorzitter commissie
Eind
maandag 3 februari 2025 13:10
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de Commissie Energie(transitie), Duurzaamheid, Vastgoed en Wonen, die wordt gehouden op 6 februari 2025. Op de agenda is indicatief de behandeltijd opgenomen. De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen van de agenda van 6 februari 2025
  3. 3

    Deze punten worden alleen procedureel behandeld. De leden van de commissie bespreken of, op welke wijze en voor hoe lang zij deze raadsvoorstellen en onderwerpen willen bespreken. Na vaststelling van dit behandeladvies, wordt het stuk voor een volgende vergadering geagendeerd.

  4. 3.2
    Technische sessie Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed
  5. 3.3

  6. 4

    Ter vaststelling:


    Conceptverslag bijeenkomst commissie Energie(transitie), Duurzaamheid, Vastgoed en Wonen 9 januari 2025.

  7. 6

    Openbare lijst van ingekomen stukken voor de commissie EDVW 23 november 2023


    Nr. 1 Eisenoverhandiging Woonzekerheid (290125)


    Nr. 2 Eisen Woonzekerheid EDVW (290125)

  8. 7

    Wethouder: Maatoug, beleidsterrein: Energie en Klimaat
    Indicatieve behandeltijd: 90 minuten


    Geagendeerd door Charlotte Passier (Volt), Cees Bos (Stadsbelang Utrecht), David Bosch (UtrechtNu!), Anneloes Krul (Partij voor de Dieren), Jantine Zwinkels (CDA), Lars van Rooij (Student & Starter), Ralph Peters (D66), Joachim Cornielje (PvdA), Rachel Heijne (GroenLinks), Gertjan te Hoonte (VVD) en Lenno van Straalen (ChristenUnie)


    De agenderende fracties willen het debat aangaan over de maatschappelijke gevolgen van wachtlijsten voor huishoudens en MKB: mogelijke alternatieve scenario’s, maatschappelijke en sociaal/economische consequenties en hoe hierop voor te bereiden, nieuwe bouwnormen, projecten waar we op kunnen bijsturen met andere ontwerpprincipes, lokale kaders voor netbewust bouwen, prestatieafspraken met woningbouwcorporaties, mogelijkheden regelbare opwek, etc.

  9. 8

    Wethouder: De Vries, beleidsterrein: Wonen en Volkshuisvesting
    Indicatieve behandeltijd: 60 minuten


    Geagendeerd door Rick van der Zweth (PvdA), Meike Hellevoort (GroenLinks), Anneloes Krul (Partij voor de Dieren), Jantine Zwinkels (CDA), Floor Steinmetz (BIJ1), Miraç Usta (DENK), Gertjan te Hoonte (VVD) en Ruben Snijder (Student & Starter)


    De fracties van de PvdA, GroenLinks, CDA, Partij voor de Dieren, Bij1, VVD en Denk willen de Raadsbrief goed verhuurderschap en discriminatiemonitor 2024 agenderen voor de commissie EDVW.


    Wat de fracties van PvdA, GroenLinks, CDA, Partij voor de Dieren, Bij1 en Denk betreft moet er een verhuurdersvergunning worden ingevoerd om te sturen op betaalbaarheid, leefbaarheid en kwaliteit van de particuliere huursector. De fracties signaleren enkele misstanden in de huurmarkt die met de verhuurdersvergunning kunnen worden aangepakt:

    • Momenteel is het de verantwoordelijkheid van bewoners om bezwaar te maken tegen te hoge huurprijzen terwijl dit met de vergunning vooraf kan worden geregeld.
    • Er is nu geen mogelijkheid om te sturen op fatsoenlijke huisvesting voor arbeidsmigranten terwijl dit via de vergunning kan worden geeist.
    • Er zijn louche huisjesmelkers actief als Utrechtse verhuurder terwijl middels een BIBOB-toets deze mogelijk geweerd kunnen worden.
    • Er nu pas op kwaliteit (incl. onderhoud) kan worden gestuurd wanneer de bouwveiligheid in gevaar is, terwijl met de vergunning vooraf een onderhoudsplan kan worden gevraagd.
      De fracties willen in debat over deze misstanden en de mogelijke oplossingen hiervoor. De PvdA zal het voorstel doen voor het invoeren van de vergunning. Het CDA wil in debat over hoe het zich verhoudt tot landelijke regels en beleidsontwikkelingen. De fractie van GroenLinks wil graag enkele opmerkingen plaatsen bij de discriminatiemonitor. Daarnaast wil de VVD het woord voeren over verschillende onderwerpen uit de brief.
  10. 9

    Wethouder: Eerenberg, beleidsterrein: Ruimtelijke Ordening
    Indicatieve behandeltijd: 30 minuten


    Het TAM-omgevingsplan Warmtesysteem Papendorp is een wijziging op het omgevingsplan van de gemeente Utrecht. Dor het vaststellen van het plan wordt is een regeling opgenomen die het aansluiten van nieuwbouw op het collectieve warmtesysteem verplicht stelt. Deze plicht is nodig om een collectief rendabel warmtesysteem mogelijk te maken. Het TAM-omgevingsplan heeft ter inzage gelegen van vrijdag 27 september 2024 tot en met donderdag 7 november 2024. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

  11. 10

    Wethouders: De Vries en Eerenberg, beleidsterreinen: Vastgoed en Ruimtelijke projecten: Groot Merwede
    Indicatieve behandeltijd: 60 minuten


    Geagendeerd door Titus Stam (PvdA), Dirk-Jan van Vliet (D66), Fred Dekkers (GroenLinks), Rik van der Graaf (ChristenUnie), Gertjan te Hoonte (VVD) en Maarten van Heuven (Partij voor de Dieren)


    In de raadsbrief update ontwikkelingen Alchemist OPG-terrein Merwedekanaalzone gaf het college aan dat de maatwerkgesprekken tussen de Alchemist en de gemeente over de servicekosten niet tot een minnelijke oplossing is gekomen. Dit heeft ertoe geleid dat de Alchemist huurachterstanden heeft opgelopen en de gemeente een bodemprocedure tegen de Alchemist heeft gestart.



    De agenderende partijen willen in de commissie in gesprek met de wethouder over de gevolgen van deze procedure op de veelal maatschappelijke partijen die bij de Alchemist huren en huisvesting vinden. Daarnaast wil de commissie in gesprek over het effect op de uitvoering van M8/2018 en M12/2018 om bestaande waardevolle creatieve, sociale en sportieve initiatieven in de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone te behouden.

  12. 11

    Wethouder: De Vries, beleidsterrein: Wonen en Volkshuisvesting, Vastgoed
    Indicatieve behandeltijd: 90 minuten


    Geagendeerd door Ruben Snijder (Student & Starter), Gertjan te Hoonte (VVD), Anneloes Krul (Partij voor de Dieren), Meike Hellevoort (GroenLinks), Berdien van der Wilt (D66), Titus Stam (PvdA), Rik van der Graaf (ChristenUnie), Victor Paalman (Horizon), Charlotte Passier (Volt), David Bosch (UtrechtNu!), Jantine Zwinkels (CDA) en Floor Steinmetz (BIJ1)


    Er is veel onrust onder de bewoners van Ravellaan 96, waaronder studenten en kwetsbare jongeren, die in een gemeentelijk pand wonen. Hun huurcontracten lopen in mei af en kunnen volgens de verhuurder niet worden verlengd. Gezien de grote druk op de woningmarkt willen de agenderende partijen in gesprek om te onderzoeken hoe de zorgen van deze bewoners verlicht kunnen worden. Het verlies van hun woonruimte zonder alternatieven of ondersteuning is zorgelijk, zeker gezien de lange geschiedenis van De Ravel als maatschappelijke hub en de kwetsbare positie van veel bewoners.


    De bewoners hebben momenteel geen zicht op alternatieve huisvesting binnen de oververhitte woningmarkt. De agenderende fracties willen daarom graag een debat voeren over deze situatie. Dit debat zal onder meer ingaan op:
    • Hoe de gemeente de wetgeving over leegstand en tijdelijke verhuur interpreteert en de gevolgen daarvan voor de bewoners.
    • Toekomstige plannen voor leegstandsbeheer en de gevolgen voor panden zoals Ravellaan 96.
    • Mogelijkheden voor de huidige bewoners om in het pand te blijven of elders in de stad woonruimte te vinden.
    • De rol van de gemeente als eigenaar en hoe zij samen met de verhuurder invulling geeft aan goed verhuurderschap.
    • Maatregelen die het college neemt om te voorkomen dat deze huurders dak- of thuisloos raken.


    Over deze situatie is een raadsbrief gestuurd en er zijn schriftelijke vragen gesteld. De commissie verzoekt het college om de antwoorden ruim vóór de behandeling te leveren. De agenderende fracties zullen zowel de raadsbrief als de antwoorden betrekken in het debat.

  13. 12

    Dit agendapunt wordt in beslotenheid besproken.


    Wethouder: De Vries, beleidsterrein: Vastgoed
    Indicatieve behandeltijd: 45 minuten


    Geagendeerd door Fred Claasen (GroenLinks), Titus Stam (PvdA), Dirk-Jan van Vliet (D66)


    De agenderende fracties willen graag in debat over de panden die het college gaat verkopen ter invulling van de motie Hand in eigen boezem.
    In de raadsbrief van 24 september geeft het college aan op korte te starten met verkoop en om middellange en langere termijn met een gedegen voorstellen te komen.
    Op 9 december ontvingen de raad een geheim overzicht van panden die op korte termijn verkocht kunnen worden.
    Deze geeft aanleiding om nu al een aantal opmerkingen mee te geven aan het college.