- Locatie
Stadhuis en één expertmeeting op locatie
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
9.30-10.30 uur.
Beleidsveld: Zorg en maatschappelijke opvang
De Rekenkamer Utrecht heeft onderzoek uitgevoerd naar de opvang en zorg voor daklozen in Utrecht. Op donderdag 24 mei 2018 is het rapport openbaar gemaakt en is het rapport, G4-brief en persbericht onder de aandacht van de pers gebracht. Het rapport wordt op deze openbare raadsinformatiebijeenkomst aan de raad gepresenteerd door Gerard Bukkems (lid Rekenkamer Utrecht).
Bijlagen
-
2
10.30-11.30 uur.
Beleidsveld: Vastgoed
De Rekenkamer Utrecht heeft onderzoek uitgevoerd naar Zicht op Vastgoed. Op donderdag 24 mei 2018 is het rapport openbaar gemaakt en is het rapport en persbericht onder de aandacht van de pers gebracht. Het rapport wordt op deze openbare raadsinformatiebijeenkomst aan de raad gepresenteerd door Peter van den Berg (voorzitter Rekenkamer Utrecht).
De centrale vraag van het onderzoek luidt: Wat zijn de gestelde doelen voor het vastgoedbeleid van de gemeente Utrecht en ontvangt de gemeenteraad voldoende informatie om de voortgang bij het realiseren van deze doelen te kunnen beoordelen?Bijlagen
-
3.1
11.30 - 13.00 uur
Beleidsveld: Milieu en Duurzaamheid
Agenderenden: Gertjan te Hoonte (VVD),Jantine Zwinkels (CDA), Tim Schipper (SP) en Bülent Isik (PvdA)
Motivering en doel agendering:
De fracties VVD, CDA en SP willen voorgelicht worden over het onderwerp aardgasvrij (ver)bouwen. Het college heeft de afgelopen periode meerdere raadsbrieven verzonden over ontwikkelingen op dit vlak, waaronder de Raadsbrief Overvecht-Noord aardgasvrij in 2030, de Raadsbrief Investeringsopgave Utrechtse Energietransitie en de Raadsbrief convenant aardgasvrije nieuwbouw.
In Raadsbrief convenant aardgasvrije nieuwbouw laat het college weten dat de gemeente een convenant heeft gesloten met STEDIN over aardgasvrije nieuwbouw. De raad laat zich graag in een technische bijeenkomst voorlichten wat dit convenant concreet betekent. Tevens zou de raad graag van zowel een corporatie als een ontwikkelaar in de vrije sector koop horen waar zij bij nieuwbouw zonder ‘gas’ tegen aan lopen. Deze projecten zijn ondertussen in Rijnvliet en Leeuwensteyn in ontwikkeling.
Naast de opgave voor nieuwbouw is er een nog grotere opgave in verduurzaming van bestaande bouw. Gemeente, Stedin, corporaties, Eneco en Energie-U werken, samen met bewoners, toe naar een aardgasvrij Overvecht-Noord. Ook over bij deze ontwikkeling hoort de raad graag van betrokken partijen en experts wat de succesfactoren zijn en op welk vlak hobbels te verwachten zijn. De fracties willen met name weten hóe de gemeente over 'aardgasvrij' gaat/moet communiceren aangezien er nog veel onzeker/onbekend is. Denk hierbij aan de brief die naar inwoners van pilotwijk Overvecht-Noord is gestuurd onlangs. In Overvecht-Noord leven bovendien onder de bewoners vrij veel zorgen over wat de transitie naar aardgasvrij financieel gaat betekenen. De SP zou graag meer horen over hoe hier vanuit de gemeente en andere betrokken partijen tegenaan wordt gekeken.
De fracties wensen een toelichting wat aardgasvrij bouwen en verbouwen vraagt in termen van de verwachte investeringsopgave.
En tenslotte willen de fracties weten op welke wijze de gemeenteraad geïnformeerd worden over de voortgang van aardgasvrij (ver)bouwen in Utrecht en de eventuele fasering (per wijk of projectniveau).Bijlagen
-
3.2
Bijlagen
-
3.3
Bijlagen
-
4
14.00 - 17.00 uur
Beleidsveld: Zorg en Maatschappelijke opvang
Agenderenden: Anne Marijke Podt (D66) en de fracties ChristenUnie, CDA, PvdA en GroenLinks.
Locatie: bij Stichting GOUD, Oudegracht 227.
Motivering en doel agendering:
D66 stelt voor om een expertmeeting te organiseren over mensen met een Licht Verstandelijke Beperking. De expertmeeting zal anders van opzet zijn dan een reguliere expertmeeting: Humanitas zal een 'LVB experience' organiseren speciaal voor raadsleden (zie bijvoorbeeld: https://www.humanitas-dmh.nl/2017/04/18/lvb-experience-amersfoort-groot-succes/). Deze experience moet deelnemende raadsleden een beeld geven van hoe mensen met LVB het leven ervaren. De bijeenkomst moet raadsleden helpen bij de vraag “Hoe richt je de dienstverlening van de gemeente, en andere delen van de Utrechtse samenleving (denk aan zorg, werk&inkomen, openbare ruimte en wonen), zo in dat mensen met LVB volwaardig mee kunnen doen?”Bijlagen
-
5
14.00 - 15.30 uur
Beleidsveld: Financiën en algemeen.
Onderwerpen: P&C Cyclus in het kort; Wat besluiten we met deze stukken (JS en VJN); Opbouw Jaarstukken; Weerstandsvermogen en risicoparagraaf; Langjarige leningen; Investeringen (activa en reserves); Verbonden partijen; Opbouw Voorjaarsnota; Algemene middelen en overige inkomsten; Techniek groeikaderBijlagen
-
5.1
Bijlagen
-
5.2
Bijlagen
-
5.3
Bijlagen
-
5.4
Bijlagen
-
5.5
Bijlagen
-
6
20.00 - 21.30 uur
Beleidsveld: Verkeer
Agenderenden: Bülent Isik (PvdA), Thijs Weistra (GroenLinks) en fracties van SBU, CDA, VVD, S&S, SP en PVV.
Motivering en doel agendering:
De fracties PvdA, SBU, CDA, VVD, S&S, SP, GL en PVV willen dat de stad toegankelijk is en blijft voor automobilisten. Bij deze toegankelijkheid houden we rekening met luchtkwaliteit en gezondheid. Elke verkeersmaatregel moet bijdragen aan deze drie doelen.
Buurtbewoners van ’t Goylaan hebben het initiatief genomen om de effecten van de herinrichting van ’t Goylaan en de tevredenheid hierover te onderzoeken. Het rapport van deze enquête geeft aan dat er veel ontevredenheid is over de herinrichting. Eén aandachtspunt is verkeersveiligheid. Er vonden meerdere ongelukken plaats na de herinrichting. Een ander punt is de verslechtering en vertraging van de doorstroming van het verkeer.
De fracties PvdA, SBU, CDA, VVD, S&S, SP, GL en PVV verzoeken de initiatiefnemers van de enquête een toelichting te geven op de uitkomsten van de enquête tijdens een raadsinformatiebijeenkomst. Tevens verzoeken de fracties het college een technische toelichting te (laten) geven over de effecten van de herinrichting van ’t Goylaan.
Op basis van de input van de RIB zal de fractie van de PvdA deze zaak ook agenderen voor een commissiebehandeling. Tevens willen zij nu al vast meegeven dat ze de aanbevelingen van de bewoners in de commissie aan de orde willen stellen en daarop een reactie van het college willen hebben.
Daarnaast wil de fractie van D66 van de aanwezige ambtenaren een nadere toelichting op het nieuws dat de communicatie vanuit de gemeente richting de bewoners onvoldoende was (papieren AD/UN van 6 mei). D66 ziet graag dat de communicatie naar bewoners niet stopt als de eerste schop in de grond is maar het hele proces op peil blijft, de ervaringen van omwonenden zijn van toegevoegde waarde bij dit soort grote herinrichtingenBijlagen
-
6.1
Bijlagen
-
7
20.00 - 21.30 uur
Beleidsveld: Duurzaamheid
Agenderenden: Gertjan te Hoonte (VVD), Jantine Zwinkels (CDA), Rachel Heijne (GL), D66 fractie , Tim Schipper (SP) en Hester Assen ( PvdA).
Motivering en doel agendering:
Onlangs is een aantal leden uit de uitwerkingsgroep getreden. Uit de brief van het college dd. 16 mei 2018, waarin de wethouder verslag doet van het gesprek dat zij had met leden van de uitwerkingsgroep en aangeeft hoe zij het vervolg vorm geeft, blijkt dat dit onderdeel van de participatie moeizaam verloopt. Leden van de uitwerkingsgroep geven aan zich niet (volledig) in de brief van het college te herkennen.
De fracties van VVD, CDA, D66 en GL willen daarom graag zelf in gesprek met (vertegenwoordigers van) de leden van de uitwerkingsgroep, de projectleider, de procesbegeleider en de initiatiefnemers. Ook willen de fracties een vertegenwoordiger van de belangengroep ‘Buren van Rijnenburg’ de mogelijkheid geven het woord te voeren. Doel van dit gesprek is een goed beeld te krijgen van het doorlopen participatieproces bij de totstandkoming van de scenario’s die donderdag 17 mei jl. zijn gepresenteerd. de fracties vragen de genodigden om een korte en bondige bijdrage (max. 5 min.) voor te bereiden, zodat in de tweede helft van de RIB voldoende tijd overblijft voor dialoog en het stellen van vragen. Tevens verwachten de fracties een meer concrete uitwerking van de projectleider en procesbegeleider voor het vervolg van het proces dan in de brief gegeven werd.
SP en PvdA sluiten zich aan bij deze agendering.Bijlagen
-
8
20.00-21.30 uur
Beleidsveld: sociaal domein
Bewoners en bestuur; Organisatievernieuwing; Wijken en participatie; Cultuur; Onderwijs; Maatschappelijke Ondersteuning; Jeugd; Volksgezondheid; Veiligheid; Sport; Werk en inkomen.
Onderwerpen: Buig; Onderwijsachterstanden beleid; Wettelijke taken; Centrum takenBijlagen
-
8.1
Bijlagen
-
8.2
Bijlagen
-
8.3
Bijlagen
-
9
21.30-23.00 uur
Beleidsveld: fysiek domein
Onderdelen: Stedelijke ontwikkeling; Stationsgebied; Monumenten; Openbare ruimte en groen; Bereikbaarheid; Duurzaamheid; Vastgoed; Economie en stadspromotie; Dierenwelzijn.
Onderwerpen: Meerjarenperspectief Stedelijke ontwikkeling (wat, waarom apart document en hoe zie je dit terug in de jaarstukken); Meerjarenperspectief Bereikbaarheid (idem); Meerjarenperspectief Utrechts Vastgoed (idem); Reserves en investeringen (hoe en waar in de jaarstukken en 1e berap); Erfpachtconversies.Bijlagen
-
9.1
Bijlagen
-
9.2
Bijlagen
-
9.3
Bijlagen
-
9.4
Bijlagen
-
9.5
Bijlagen
-
10
21.30 -22.30 uur
Beleidsveld: Wonen
Agenderenden: Bülent Isik (PvdA), Pepijn Zwanenberg (GroenLinks), Tim Schipper (SP) en Eva van Esch (PvdD).
Motivering en doel agendering:
De fracties van de PvdA, GL, SP en PvdD vinden dat iedereen betaalbaar moet kunnen wonen. Zij willen graag een raadsinformatiebijeenkomst organiseren over de verkoop van Stadsherstel Midden-Nederland waarbij bewoners(organisaties) kunnen inspreken. De fracties willen weten hoe zij aankijken tegen de geplande verkoop van de betrokken panden en wooneenheden, in hoeverre zij betrokken zijn bij het vaststellen van de voorwaarden zoals genoemd in de brief van de wethouder op 18 april jl., hoe zij hier tegenaan kijken en welke aanvullende voorwaarden zij graag zouden zien.Bijlagen
-
11
Bijlagen