Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

donderdag 20 december 2018

14:00 - 00:00
Locatie

Raadszaal, Varrolaan 100

Voorzitter
Jan van Zanen
Toelichting

De voorzitter van de gemeenteraad roept de gemeenteraad bijeen voor:


De vergadering bestaat uit 2 delen:


van 14.00 - 16.45 uur
van 19.30 - 00.00 uur

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Ingekomen stukken
  4. 4
    Bekrachtiging geheimhouding
  5. 5

  6. 6

  7. 7

    Dit agendapunt zal in het avonddeel behandeld worden

  8. 8

    Dit agendapunt zal in het avonddeel behandeld worden

  9. 9

    Dit agendapunt zal in het avonddeel behandeld worden

  10. 10

    Dit agendapunt zal in het avonddeel behandeld worden
    *2018/M276 'Actuele motie hohoho tegen de wegwerpboom' van raadslid Van Heuven (PvdD)
    *2018/M277 'Actuele motie Geen dak boven je hoofd, geen boete aan je broek' van mevrouw Podt (D66) mede namens de fracties van CU, PvdD, CDA en GL

    Moties

    Onderwerp
    M276 Ho ho ho tegen de wegwerpboom
    M277 Geen dak boven je hoofd, geen boete aan je broek
  11. 11

    Presidium
    Status: A


    Het presidium stelt de raad voor het volgende te besluiten:
    1 De Verordening op de financiële bijdrage aan fracties vast te stellen.
    2 Onder verwijzing naar artikel 5 van de Verordening raadgevend referendum gemeente Utrecht 2017 de onder 1 genoemde verordening met terugwerkende kracht in werking te laten treden op 1 januari 2018.

  12. 12

    Wethouder Klein
    Status: A


    Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten:
    1 De derde begrotingswijziging 2018 vast te stellen conform de bijlage Derde
    begrotingswijzing 2018.

  13. 13

    wethouder Everhardt
    Status: A


    Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten:
    1 De mogelijkheid te bieden om via een persoonsgebonden budget (pgb) Vaktherapie als onderdeel van specialistische Jeugdhulp in te kopen
    2 Het college de mogelijkheid te bieden om een toezichthouder op de naleving van de Jeugdwet en de Verordening Jeugdhulp aan te wijzen
    3 De manier waarop het informele pgb-tarief wordt bepaald vast te stellen zoals beschreven in artikel 5 lid 4 van de Verordening Jeugdhulp 2019
    4 De verordening Jeugdhulp 2019 gemeente Utrecht vast te stellen
    5 Toepassing te geven aan artikel 5 lid 1 van de Verordening Raadgevend referendum, waardoor dit raadsbesluit per 1 januari 2019 inwerking treedt

  14. 14

    Wethouder Van Ooijen
    Status: A


    Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten:
    1 De manier waarop de Wmo-tarieven worden bepaald vast te stellen, zoals beschreven in artikel 3.2c van de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2019
    2 Een aantal bepalingen zodanig aan te passen dat zij in overeenstemming zijn met het abonnementstarief dat landelijk wordt ingevoerd, en om de tekst de verduidelijken
    3 De verordening maatschappelijke ondersteuning 2019 Gemeente Utrecht vast te stellen
    4 Toepassing te geven aan artikel 5 lid 1 van de Verordening Raadgevend referendum gemeente Utrecht waardoor het raadsbesluit per 1 januari 2019 inwerking treedt.

  15. 15

    Raadslid André van Schie (VVD) zal mede namens Susanne Schilderman (D66) hierbij het Initiatiefvoorstel Utrecht op het gemak aanbieden en toelichten.

  16. 16

    Rekenkamer
    Status: B
    Indicatieve tijd: 300 min


    De Rekenkamer stelt de Raad voor te besluiten om het College van Burgemeester en Wethouders te verzoeken:
    1 Bij de besluitvorming over de start van een groot project een complete en realistische raming van alle kosten aan de Raad te presenteren, zodat wij in het kader van ons budgetrecht de kosten en baten goed tegen elkaar af kunnen wegen. Daarbij ook de kosten te betrekken van relevante nevenprojecten, die nodig zijn voor de realisatie van het project.
    2 Bij een groot project dat ontwikkeld wordt in een complexe omgeving, extra ruimte in de planning en het projectbudget op te nemen voor tegenvallers; niet alleen voor onvoorziene omstandigheden binnen het project, maar ook voor ontwikkelingen buiten de scope van het project, die de kosten en planning kunnen beïnvloeden.
    3 Aan het begin van een groot project het gekozen sturingsmodel éénduidig uit te werken en het consequent toe te passen. Helder vast te leggen wie welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft. Te bewaken dat tijdens de uitvoering van het project volgens de afspraken wordt gewerkt en te zorgen dat periodiek wordt nagegaan of de afspraken nog steeds passend en toereikend zijn. Hierbij te zorgen voor een goede verslaglegging.
    4 Binnen het sturingsmodel te zorgen dat de verschillende rollen van opdrachtgever en opdrachtnemer gescheiden blijven en in de portefeuilleverdeling te voorkomen dat bestuurders bij zulke grote projecten meerdere rollen vervullen. Alleen zo kunnen ‘checks and balances’ gegarandeerd worden. Te zorgen dat bij de bestuurlijke bezetting van een besluitvormend orgaan als een Stuurgroep alle relevante bestuurlijk verantwoordelijken aan tafel zitten, opdat een goede informatievoorziening is geborgd en volledige integrale besluiten genomen kunnen worden.
    5 Het gekozen sturingsmodel ‘samen sturen’ consequent te hanteren en bij de onderlinge samenwerking steeds de ‘beste voor het project’-principes te volgen, gelet op het gezamenlijke en maatschappelijke belang van het project. Periodiek relevante nevenprojecten te bespreken die de planning en de risico’s van het eigen project raken. Te zorgen voor inzicht in de planning en risico’s van deze projecten en open te zijn in de samenwerking.
    6 Te zorgen voor borging van de opvolging van adviezen. Bij de inrichting en uitvoering van grote projecten als de Uithoflijn zijn (ongevraagde) adviezen van bijvoorbeeld een Adviesraad van groot belang. Daarom is het goed dat bij grote projecten altijd een adviesraad wordt ingesteld. De Stuurgroep en de Directieraad op te dragen dat zij vastleggen hoe over adviezen en aanbevelingen wordt besloten en dat zij concrete afspraken maken wie voor opvolging verantwoordelijk is. Vooraf vast te leggen dat adviezen die het sturingsmodel of de uitvoering, planning en kosten van het project raken, in ieder geval altijd met de Raad worden gedeeld. De Stuurgroep en de Directieraad op te dragen de voortgang van de opvolging van adviezen en aanbevelingen actief te bewaken.
    7 Er voor te zorgen dat de integrale projectplanning en de voortgangsrapportages zijn samengesteld op basis van alle noodzakelijke integrale voortgangsinformatie over het volledige grote project. De afspraken over de informatievoorziening te bewaken en periodiek te evalueren of de informatievoorziening nog adequaat is.
    8 Te zorgen voor een realistische, tijdige en consistente opstelling van de omvang en voortgang van een groot project v.w.b. de planning, kosten(ontwikkeling) en risico’s aan de Raad.
    9 Te zorgen dat de Raad de voor hen relevante adviezen van de Adviesraad ontvangt, zodat ook op deze wijze inzicht kan worden verkregen in de voortgang van het groot project (conform beslispunt 6).
    10 Te zorgen dat voortgangsrapportages binnen een maand aan de Raad gestuurd worden.
    11 Te zorgen dat vanaf de start van een gezamenlijk groot project de informatie-voorziening aan de Raad en de Staten gelijktijdig en gelijksoortig plaatsvindt.
    12 De griffie standaard te laten zorgen voor verslagen van raadsinformatie-bijeenkomsten, opdat de verstrekte informatie en de bespreking voor raadsleden herleidbaar zijn.

    Amendementen

    Onderwerp
    A69 Opdracht voor de griffie

    Moties

    Onderwerp
    M278 Lessen voor grote en complexe projecten
    M279 Motie van afkeuring
    M280 Motie van wantrouwen
  17. 17

    Wethouder Klein
    Status: B
    Indicatieve tijd: 30 min


    Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten:
    1 De tarieven voor de onroerende-zaakbelastingen zodanig aan te passen dat de totale
    opbrengst onroerende-zaakbelastingen (OZB) met het inflatiepercentage wordt aangepast.
    2 De verordening onroerende-zaakbelastingen 2019 vast te stellen.

    Amendementen

    Onderwerp
    A70 Financiële ruimte voor bewoners en ondernemers
  18. 18

    Wethouder Diepeveen
    Status: B
    Indicatieve tijd: 45 min


    Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten:
    1 De huidige schaarstegrens in de Regionale Huisvestingsverordening van € 305.000,- (WOZwaarde) te verhogen met de gemiddelde WOZ-waardestijging over 2016 en 2017 naar €376.803,-.
    2 Het lokale deel van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht op een aantal technische punten aan te passen.
    3 De verordening tot tweede wijziging van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015, gemeente Utrecht, vast te stellen.