Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

dinsdag 14 juni 2016

20:00 - 23:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Voorzitter Commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die
wordt gehouden op:
- donderdagochtend 2 juni 2016 van 09.30 - 13.00 uur
- donderdagmiddag 2 juni 2016 van 14.00 tot 17.45 uur
- donderdagavond 2 juni 2016 van 20.00 tot 22.45 uur
- dinsdagavond 14 juni 2016 van 20.00 tot 23.30 uur

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
  3. 4
    Ingekomen stukken
  4. 5

  5. 24

    20.15-21.00 uur
    Het voorliggende SPvE en het inrichtingsplan vormen het kader voor de herontwikkeling van de locatie van de Kop Op Tuindorp. Nadat het SPvE is vastgesteld, worden het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voorbereid om te komen tot de realisatie van het nieuwe woonprogramma.
    Het samenhangend ruimtelijk ontwerp van de Groene Kop en de herontwikkeling van de locatie van Careyn zijn twee uitvoeringstrajecten, maar die worden wel goed op elkaar afgestemd. Voor de uitvoering van het plan voor de Groene Kop is geen planologisch juridisch traject nodig en die is daarom reeds gestart.

  6. 25

    21.00-21.30 uur
    Het bestemmingsplan richt zich grotendeels op het vastleggen van de bestaande situatie en op het faciliteren van die ontwikkelen die op basis van de huidige milieuvergunningen noodzakelijk zijn. Dit geldt met name voor de Asfalt Centrale Utrecht van KWS. Door de toepassing van nieuwe technieken en het bouwen van een hogere schoorsteen zal er minder overlast van het bedrijf op zijn omgeving ontstaan. Omdat de huidige bestemmingsplannen sterk verouderd zijn ontbreekt het thans aan een goede beheersregeling voor de bedrijven in het plangebied. Door dit bestemmingsplan zal daarin worden voorzien. Hierdoor ontstaat er meer rechtszekerheid voor de omgeving en wordt tevens de verdere ontwikkeling van de Centrale Zone in Leidsche Rijn mogelijk gemaakt.

  7. 26

    21.30-22.15 uur
    Dit SpvE dient als kader voor de herziening van het bestemmingsplan.
    Ontwikkelaar GTZ investment heeft de locatie Briljantlaan 9 gekocht om er studentenwoningen en creatieve bedrijvigheid te realiseren. Het plan bestaat uit de ontwikkeling van circa 230 studentenwoningen, met in de plinten gemeenschappelijke ruimten en creatieve bedrijvigheid. Het initiatief levert een bijdrage aan de afspraken uit het coalitieakkoord “Utrecht maken we samen”, waarin de ambitie is uitgesproken in te zetten op studentenhuisvesting.

  8. 27

    22.15-22.45 uur
    Het bestemmingsplan Veemarkt is vastgesteld in de gemeenteraad van oktober 2011.
    Om de bouw van het grotere aantal woningen mogelijk te maken wordt het bestemmingsplan met voorliggende raadsvoorstel herzien.
    Als gevolg van de economische crisis en een verschuiving in het programma voor de Veemarkt stelde de gemeenteraad in maart 2014 het Ambitiedocument Woningbouwprogramma Veemarkt vast. Het ambitiedocument komt er op neer dat met behoud van de oorspronkelijke stedenbouwkundige uitgangspunten meer en kleinere woningen zullen worden gerealiseerd op het Veemarktterrein.
    Deze verhoging van de woningaantallen heeft vrijwel geen ruimtelijke consequenties en wordt vooral veroorzaakt door het vervangen van eengezinswoningen door 50/100 studenteneenheden (motie 2014/M28) en het bouwen van woningen op de plek waar eerst een supermarkt en een school waren gepland.

  9. 28

    22.45-23.15 uur
    Met deze wijzigingen sluit de huisvestingsverordening weer aan bij de verplichtingen uit de Woningwet. Het gaat alleen om aanpassingen die nodig zijn vanuit een directe praktijkbehoefte of wetswijziging. De wetswijziging heeft betrekking op de verplichting voor corporaties om huishoudens met lage inkomen ook daadwerkelijk in goedkope huurwoningen te huisvesten, de zogenaamde passendheidstoets. Het gaat hierbij om een verplichting waar alle woningcorporaties al aan moeten voldoen, maar die nu in de verordening is opgenomen. Woningzoekenden in de zestien gemeenten van de regio Utrecht maken bij sociale woonruimte gebruik van hetzelfde woonruimteverdeelsysteem. De regels voor dit verdeelsysteem staan in de huisvestingsverordening, vastgesteld door iedere gemeenteraad afzonderlijk. Op 1 juli 2015 is in iedere gemeente een huisvestingsverordening vastgesteld met eenduidige regionale regels. De evaluatie van het regionale verdeelsysteem is voorzien in de tweede helft van 2016. Binnen de regio is afgesproken om de huisvestingsverordening op een beperkt aantal punten aan te passen.

  10. 29
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Jansen