Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

donderdag 24 maart 2016

09:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Voorzitter Commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die
wordt gehouden op:
- donderdagochtend 24 maart 2016 van 09.30 - 12.30 uur
- donderdagmiddag 24 maart 2016 van 14.00 tot 16.30 uur
- donderdagavond 24 maart 2016 van 20.00 tot 23.05 uur

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
  3. 4
    Ingekomen stukken
  4. 5

  5. 6

    09.45-10.00 uur

  6. 7

    10.00-10.30 uur
    Met de Global Goals for Sustainable Development hebben de Verenigde Naties afspraken vastgelegd over doelen die de aangesloten landen gezamenlijk in 2030 bereikt willen hebben. Samen met de stad werkt de gemeente al op veel verschillende manieren aan duurzame ontwikkeling. Met de Nota Utrecht Global Goals City wil de gemeente Utrecht gehoor geven aan de oproep van de Verenigde Naties om als lokale overheid ook een bijdrage te leveren aan de internationale component van de Global Goals.

  7. 8

    10.30 - 11.15 uur
    Geagendeerd door GroenLinks, SP en CDA (gezamenlijk).
    De fracties willen conclusies trekken over de wijze waarop uitvoering is gegeven aan de financiële kaders die de raad heeft gesteld en de mate waarin daar door het college op gestuurd is.

  8. 9

    11.15-11.30 uur

  9. 10

    11.30 – 12.00 uur
    Het Dagelijks Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Afval Verwijdering Utrecht (AVU) heeft de concept begroting 2017 en meerjarenraming 2018 – 2020 vastgesteld en aan de raden van de deelnemende gemeenten toegezonden. Tot uiterlijk 30 april 2016 kunnen de raden van de deelnemende gemeenten schriftelijk bezwaar maken tegen de door het Dagelijks Bestuur voorlopig vastgestelde concept begroting 2017 en
    meerjarenraming 2018 – 2020.

  10. 10.b

  11. 11

    12.00-12.30 uur
    Het Stedenbouwkundige Plan Leeuwesteyn is een flexibel stedenbouwkundig raamwerk voor een duurzame, gezonde en groene stedelijke woonwijk van circa 950-1100 woningen, afhankelijk van de situatie op de woningmarkt. Met dit plan wordt Leeuwesteyn een gebied waar energie opwekken eerder regel is dan uitzondering en water op eigen terrein wordt opgevangen. Een gebied met nieuwe en bestaande bomen. Met een fijnmazig netwerk van wandel- en fietsverbindingen en fijne ontmoetingsplekken aan het kanaal.
    Een gebied met hoogteverschil dat samen met de toekomstige Dafne Schippersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal (ARK) beide delen van Utrecht met elkaar verbindt.

  12. 12

    14.15-15.00 uur
    Het doel van het bestemmingsplan Hoge Woerd, 1e herziening is het voorzien in een evenementenregeling, waarmee het maximale aantal evenementen geregeld wordt, de maximale bezoekersaantallen, een grens wordt gegeven aan versterkt geluid tijdens evenementen en die het gebruik van het buiten het castellum gelegen gebied voor evenementen niet langer toestaat.

  13. 12.b

  14. 13

    15.00-15.30 uur
    Geagendeerd door het CDA en GroenLinks.
    De CDA-fractie begrijpt uit het voorstel niet welk probleem het college met deze extra regelgeving probeert op te lossen. De fractie wil graag de overwegingen daarachter horen en hoe tot deze locatiekeuze is gekomen. De fractie wil het college daarom graag oproepen om de onderbouwing nader (overtuigender) toe te lichten óf het voorstel in te trekken. Ook hoort het CDA graag hoe andere fracties tegen nut en noodzaak van deze nieuwe quasi-welstandstoets voor boten aankijken. Conform de door het college in de brief geschetste procedure wil de fractie dan ook graag de commissie gebruiken om hun zienswijze helder te maken en daarmee het college aanmoedigen om een aangepast besluit te nemen: of beter onderbouwd óf het besluit niet nemen.
    GroenLinks is enerzijds blij zijn met deze stap die gezet wordt maar heeft anderzijds ook nog wat vragen hebben over de notitie. Daarnaast hopen ze dat het aanwijzen van ligplaatsen voor historische boten een eerste stap zal zijn in het anders om gaan met cultuur-historische waarden van het wonen op het water en de rol die dit al zo'n 100 jaar speelt in Utrecht. De fractie van GroenLinks wil ook graag beelden laten zien van ligplaatsen waar eerder historische schepen lagen en nu watervilla's om zo het (negatieve) effect op de ruimtelijke kwaliteit te tonen.

  15. 14

    15.30 – 16.15 uur
    Geagendeerd door VVD, D66, CDA en SBU (gezamenlijk)
    De fracties agenderen de aanvullende informatie over de erfpachtconversies en de input op de Raadsinformatiemiddag van 7 januari voor de Commissie Stad & Ruimte om de verkregen informatie te bespreken met de andere fracties en de wethouder. De berichtgeving over het afschaffen van de erfpacht in Utrecht, eerst voor de kopers van een nieuwbouwwoning in Utrecht op grond van de gemeente en daarna voor de inwoners die de erfpacht eeuwigdurend hebben afgekocht, heeft bij veel erfpachters die de canon nog niet hebben afgekocht geleid tot onrust en vragen over de conversieregeling 2003. In Utrecht gaat door de recente besluiten van de gemeenteraad de situatie ontstaan dat erfpacht niet meer de regel is. Hierdoor ontstaat keuzevrijheid voor de nieuwe kopers van woningen in Utrecht en dit heeft een effect voor de 3200 woningeigenaren die hun erfpacht nog niet eeuwigdurend hebben afgekocht. De fracties van de VVD, D66, CDA en SBU bespreken dit graag met de andere fracties in de raad en de wethouder.

  16. 15
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Geldof
  17. 16

    20.15-21.45 De PvdA-fractie wil met de andere fracties hierover in discussie gaan en wil van het college horen hoe zij denken dat ze de problemen rondom deze zaak kunnen oplossen. Ook wil de PvdA horen hoe het college met dit bedrijf wil omgaan in de toekomst en daarover de discussie aangaan met de andere fracties. Er is sprake van een vertrouwensbreuk. De ChristenUnie heeft vernomen dat door een te hoog ingeschatte efficiency van de stadsverwarming honderden woningen in Leidsche Rijn een verkeerde EPC hebben gekregen. Dit kan voor deze woningeigenaren allerlei consequenties hebben, variërend van kosten voor na-isolatie tot mogelijke problemen bij wederverkoop vanwege een verkeerd energielabel. De ChristenUnie wil graag in debat met de wethouder over de gevolgen van de problemen met de efficiency van de stadsverwarming voor de duurzaamheidsambities van het college, over de maatregelen en ondersteuning die richting woningeigenaren worden geboden en (indien de beantwoording van SV 2016, 17 tijdig binnen is:) over de mogelijkheden voor woningen om afgekoppeld te kunnen worden van het stadsverwarmingssysteem. D66, GroenLinks, VVD en SBU willen graag met de wethouder in gesprek over de ontstane situatie en welke lessen de gemeente hieruit trekt om herhaling te voorkomen. Ook willen zij graag met de wethouder van gedachten wisselen hoe de gemeente kan zorgen voor een eerlijk speelveld voor aanbieders van warmte-oplossingen en vrije keuze voor consumenten. Zij zijn daarbij erg benieuwd hoe stadsverwarming zich verhoudt tot andere duurzame warmtebronnen, zowel milieu- als prijstechnisch. Verder vragen de fracties zich af of het recente inzicht in de energieprestaties invloed heeft op de aansluitplicht op stadsverwarming?
    Ook willen ze in gesprek met de wethouder over het feit dat nieuwbouwhuizen die aangesloten zijn op stadverwarming minder goed geïsoleerd hoeven te zijn om aan de wettelijke normen te voldoen.

  18. 16.b

  19. 17

    21.45-22.00 uur

  20. 18

    22.00 - 22.05 uur
    Vanwege het verstrijken van de zittingstermijnen van de huidige voorzitter Commissie Welstand en Monumenten is de benoeming van een nieuwe voorzitter gewenst. Voor het werven van een nieuwe voorzitter is in het najaar van 2015 een vacature uitgezet op diverse sites.

  21. 19

    22.05 – 22.50 uur
    Geagendeerd door Student & Starter, GroenLinks en D66 (gezamenlijk).
    De fracties willen spreken over de uitwerking van het klanttevredenheid-onderzoek en de waardering die de verschillende doelgroepen hebben voor het vastgoed. Het is voor de agenderende fracties op dit moment onduidelijk hoe de gebruikerstevredenheid gemeten wordt en of dit binnen UVO en Stadsbedrijven op een vergelijkbare wijze gebeurt. De fracties hebben signalen uit de stad ontvangen die niet duidelijk in het klanttevredenheids-onderzoek terugkomen. Bij de Voorjaarsnota is motie 74 (Weistra, Roodenburg, Brussaard, Schipper, Buunk) aangenomen waarin het college is opgeroepen om extra inzicht te krijgen bij de bundeling van Utrechts Vastgoed. Daarnaast bespreken de fracties graag de lessen die getrokken kunnen worden en hoe de klanttevredenheid cijfers omgezet kunnen worden tot ambities op het gebied van duurzaamheid en participatie.

  22. 20

    22.50-23.05 uur