Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Volksgezondheid, Onderwijs, Werk en Economie

donderdag 22 mei 2025

10:00 - 22:00
Locatie

Stadhuishal

Voorzitter
Voorzitter commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de Commissie Volksgezondheid, Onderwijs, Werk en Economie, die wordt gehouden op 22 mei 2025. Op de agenda is indicatief de behandeltijd opgenomen. De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen van de agenda van 22 mei 2025
  3. 3

    Deze punten worden alleen procedureel behandeld. De leden van de commissie bespreken of, op welke wijze en voor hoe lang zij deze raadsvoorstellen en onderwerpen willen bespreken. Na vaststelling van dit behandeladvies, wordt het stuk voor een volgende vergadering geagendeerd (Volgt 15 mei 2025).

  4. 3.1

    Volgt 15 mei 2025.

  5. 4

    Ter vaststelling: 

    • Conceptverslag commissie Volksgezondheid, Onderwijs, Werk en Economie 10 april 2025 (Volgt 15 mei 2025).
  6. 5

    Ter vaststelling:

    • Toezeggingen en motielijst commissie Volksgezondheid, Onderwijs, Werk en Economie 22 mei 2025 (Volgt 15 mei 2025).
    • Lijst met aangenomen moties commissie Volksgezondheid, Onderwijs, Werk en Economie 22 mei 2025 (Volgt 15 mei 2025).
  7. 6

    Indien aanwezig: (volgt 15 mei).

  8. 7

    Wethouder: Schilderman, Beleidsterrein: Economische Zaken, wethouder Streefland, Beleidsterrein: Asiel en Integratie
    Indicatieve behandeltijd: 105 minuten
    Geagendeerd door: Ilse Raaijmakers (PvdA), Bina Chirino, Tabasum Westra -van Til (ChristenUnie), Meike Hellevoort (GroenLinks), Sjaak van Bemmel (Partij voor de Dieren) , Juriaan Otto (EenUtrecht), Lars van Rooij (Student en Starter), Bert van Steeg (CDA), Noura Oul Fakir (BIJ1), Beau Nederhand (Volt) en Tess Meerding (VVD).


    De agenderende partijen willen in debat over de situatie van arbeidsmigranten in Utrecht. EU-arbeidsmigranten hebben vaak bijzonder precaire woon- en werksituaties en een slechte toegang tot zorg en dit leidt tot zeer schrijnende situaties.Het is de snelst groeiende groep dakloze mensen in Utrecht. We willen in debat over wat wordt gedaan om de situatie van arbeidsmigranten te verbeteren op het gebied van werk, zorg en huisvesting. Ook wenst de commissie een verdiepend debat over de gevolgen van het kabinetsbeleid op arbeidsmigratie. Door een ingrijpend asielprogramma ontstaan stevige gevolgen voor de opgaven op het gebied van opvang voor (dakloze) EU-(arbeids)migranten.

  9. 7.1

  10. 7.2

  11. 8

    Wethouder: Voortman, Beleidsterrein: Werk en Inkomen
    Indicatieve behandeltijd: 30 minuten


    De gemeenteraad stelde in juli 2024 de Re-integratieverordening vast, die als doel heeft meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen en houden. Sinds de inwerkingtreding (augustus 2024) zijn er nieuwe inzichten. Het college stelt met dit voorstel daarom 3 inhoudelijke (en enkele tekstuele) aanpassingen voor:
    - Toevoegen van de werknemerscheque aan de verordening
    - Uitbreiden van de ondersteuning bij kinderopvang met een vergoeding van het boven-wettelijke uurtarief kinderopvang aan gezinnen die een vergoeding kosten kinderopvang in aanvulling op kinderopvangtoeslag ontvangen
    Mogelijkheid om nadere regels op te stellen (collegebevoegdheid) voor scholing en voor overige delegatiebepalingen met als doel deze laatste concreter of passender te maken.

  12. 9

    Wethouder: Oosters, Beleidsterrein: Evenementen
    Indicatieve behandeltijd: 90 minuten
    Geagendeerd door: Maarten van Heuven (Partij voor de Dieren), Stefan Gaillard (Stadsbelang Utrecht), Dirk-Jan van Vliet (D66), Rachel Heijne (GroenLinks), Rien van den Hoek (UtrechtNu!), Gert Dijkstra (EenUtrecht), Mariam Al-Saqaff (VVD), Bert van Steeg (CDA), Bina Chirino (ChristenUnie), Ruben Snijder (Student en Starter).


    Bovenstaande fracties willen de raadsbrief ‘Ruimte voor evenementen en actualiteiten’ van 28 maart agenderen. Deze brief gaat over de zoektocht naar een permanente evenementenlocatie.


    Partijen hebben een eigen invalshoek. Zo willen Partij voor de Dieren en GroenLinks met de commissie en de wethouder in gesprek gaan over de keuze om ook onder natuurrijke groengebieden te zoeken naar een locatie. Stadsbelang Utrecht wil het hebben over geluid. D66 en Student & Starter vinden dat er meer snelheid mag komen in het vinden van de locatie.


    D66 wil ook ingaan op de Beantwoording van SV 15/2025 ‘Doen stijgende leges Utrechtse evenementen de winterdag om?’.

  13. 9.1

  14. 10

    Wethouder: Eerenberg, Beleidsterrein: Volksgezondheid
    Indicatieve behandeltijd: 45 minuten.


    De raad ontving recent van de GGDrU de Ontwerp kaderbrief 2026. Zoals gebruikelijk kan de raad hierop een zienswijze indienen en stelt het college hiervoor een conceptbrief op die ze als voorstel de raad aanbiedt.

  15. 11

    Wethouder: Eerenberg, Beleidsterrein: Volksgezondheid
    Indicatieve behandeltijd: 90 minuten
    Geagendeerd door: Noura Oul Fakir (BIJ1), Louise de Vries (Partij voor de Dieren), Beau Nederhand (Volt), 
    Hester Assen (PvdA), Melody Deldjou-Fard (Groenlinks), Juriaan Otto (EenUtrecht), Janouke van Meerveld (Student & Starter) en  Tabasum Westra-van Til (ChristenUnie).


    De fracties van BIJ1, Partij voor de Dieren, Volt, PvdA, GroenLinks, EenUtrecht, Student en Starter en ChristenUnie willen in debat treden over de zorg voor ongedocumenteerde mensen. Dit is naar aanleiding van de RIB over zorg voor ongedocumenteerde mensen, die op 25 maart 2025 plaatsvond.


    Tijdens de RIB hebben artsen, hulpverleners en belangenorganisaties de situatie en de werkelijkheid van deze groep toegelicht. Hoewel gezondheidszorg een fundamenteel mensenrecht is, hebben ongedocumenteerde mensen niet altijd volledige toegang tot zorg of weten zij de aansluiting tot zorg niet altijd te vinden. Dit leidt in de praktijk tot onnodige, langdurige gezondheidsproblemen en in sommige gevallen zelfs tot levensgevaarlijke situaties.


    BIJ1, Partij voor de Dieren, Volt, PvdA, GroenLinks, EenUtrecht, Student en Starter en ChristenUnie willen in een commissiedebat met elkaar en het college bespreken hoe de zorgtoegang voor ongedocumenteerde mensen verbeterd kan worden en welke maatregelen nodig zijn om deze knelpunten lokaal te verhelpen.

  16. 12

    Wethouder: Dennis de Vries, Beleidsterrein: Wijk Noordwest,
    Indicatieve behandeltijd: 120 minuten
    Geagendeerd door; Mariam Al-Saqaff en Marijn de Pagter (VVD), Rien van den Hoek (UtrechtNu!), Hans Geleijns (D66), Juriaan Otto (ÉénUtrecht), Bert van Steeg (CDA), Fred Dekkers (GroenLinks), Mohamed Talhaoui (PvdA).


    Op 5 december 2024 heeft er een spoeddebat in de commissie VOWE plaatsgevonden over de situatie van de ondernemers op de Amsterdamsestraatweg. Een flink aantal partijen heeft aangegeven de situatie schrijnend te vinden en de raad is opzoek naar mogelijkheden om de ondernemers zo veel als mogelijk te ondersteunen, bijvoorbeeld met de nadeelcompensatie. Een aantal fracties heeft na dit debat een second opinion over de nadeelcompensatie aangevraagd. Deze second opinion willen zij agenderen voor een debat in de commissie. Het doel is om in het debat te bepalen of er toch meer gedaan kan worden voor de ondernemers. De agenderende fracties hebben hier ideeën over.