Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Mens en Samenleving

donderdag 18 april 2019

20:00 - 22:30
Locatie

Raadszaal, Varrolaan

Voorzitter
Voorzitter commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Mens en Samenleving, die wordt gehouden op donderdag 18 april 2019 in de ochtend, -middag en -avond. Deze vergadering vindt plaats in de raadszaal van de Varrolaan 100. Op de agenda is per vergaderpunt indicatief het behandeltijdstip opgenomen. De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille.
Voor het ochtend/middagdeel van de vergadering is separaat een vergading gepubliceerd.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Heropening vergadering
  2. 8

    20.00 - 21.00 uur
    Beleidsveld: Openbare orde en veiligheid/wonen - Burgemeester/wethouder Diepeveen


    Op 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Met deze wet is de Gemeentewet gewijzigd door toevoeging van artikel 151d Gemeentewet. In dit artikel is bepaald dat de raad de burgemeester bij verordening de bevoegdheid kan verlenen tot oplegging van een last onder bestuursdwang aan degene, die een woning - of een bij die woning behorend erf - gebruikt, indien door gedragingen in of vanuit die woning of dat erf omwonenden ernstig worden gehinderd.
    De wet voorziet dus in de introductie van een specifieke gedragsaanwijzing. Op grond van de aanwijzing moet de overlastgever bepaalde handelingen doen of juist nalaten op straffe van een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom. Ruim 200 gemeenten hebben van de door de nieuwe wet geboden mogelijkheden gebruik gemaakt. Omdat het college van B en W Utrecht daartoe nog steeds geen voorstel aan de raad heeft gedaan wordt de raad bij deze verzocht te doen wat nodig is om de Algemene Plaatselijke Verordening te wijzigen, zodat daarin een artikel wordt opgenomen dat woonoverlast verbiedt en de burgemeester de bevoegdheid geeft te handhaven als bedoeld in artikel 151d Gemeentewet.


    Initiatiefnemers willen bereiken dat de raad bespreekt om de door de VNG opgestelde modelbepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening over te nemen en daartoe ook een raadsinformatieavond doet plaatsvinden waarbij zij voldoende gelegenheid krijgen om het voorstel goed toe te lichten en ook een voorstel kunnen doen over de op te stellen beleidsregels ter zake van de toepassing van de voorgestelde bepaling.

  3. 8.1

  4. 9

    21.00 - 22.30 uur
    Beleidsveld: Asiel en Integratie - wethouder Van Ooijen


    Geagendeerd door A.M. Podt (D66), R. Streefland (ChristenUnie) en F. Dekkers (GroenLinks), D. Gilissen (VVD).
    Motivering D66, ChristenUnie en GroenLinks:
    De fracties van D66, ChristenUnie en GroenLinks willen de Raadsbrief Meedoen gemeente Utrecht aan pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening agenderen voor bespreking in de commissie. Hoewel de fracties zich in principe kunnen vinden in de afspraken tussen rijk en gemeente (en die tussen gemeente en partijen in de stad), maken ze zich zorgen over de rol van de verschillende landelijke partijen (met name IND en DT&V) zoals beschreven in het Convenant van deze pilot. Middels de bespreking willen D66, CU en GL zich ervan verzekeren dat de succesvolle, Utrechtse manier van werken ook in de toekomst geborgd is.
    Motivering VVD:
    De fractie van de VVD wil de antwoorden op de schriftelijke vragen SV 2018, nr. 164 inzake Bed Bad Brood ( punt 9.1) en SV 2018, nr. 71 inzake Feiten en fictie van de Utrechtse opvang van vertrekplichtigen ( punt 9.2) agenderen in samenhang met de raadsbrief Meedoen gemeente Utrecht aan pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening.
    De fractie van de VVD wil met het college in debat over de resultaten van de Utrechtse opvang over de afgelopen jaren, de opmerkelijke manier van rapporteren over de samenstelling van de populatie, eventuele Dublinclaimanten en het succespercentage. Daarnaast vraagt de VVD zich af in hoeverre de opvang de afgelopen jaren ondersteunend is geweest aan de landelijke kaders en bijdraagt aan een rechtvaardig en effectief terugkeerbeleid.
    De VVD wil zijn zorgen uitspreken over de samenwerking met landelijke diensten (DT&V, IND, AVIM), en wil duidelijkheid over (de snelheid van) afbouw van de bestaande BBB-voorzieningen en de wijze waarop de LVV-pilot wordt gebruikt om tot een sluitende aanpak te komen van vertrekplichtigen.

  5. 9.1

    Beleidsveld: Asiel en Integratie - wethouder Van Ooijen

  6. 9.2