Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Mens en Samenleving

donderdag 17 januari 2019

09:30 - 16:00
Locatie

Raadszaal, Varrolaan 100

Voorzitter
Voorzitter commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Mens en Samenleving, die wordt gehouden op donderdagochtend, -middag en -avond van 17 januari 2019. Deze vergadering vindt plaats in de raadszaal van de Varrolaan 100. Op de agenda is per vergaderpunt indicatief het behandeltijdstip opgenomen. De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille.
Voor het avonddeel van de vergadering is separaat een agenda gepubliceerd.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
  3. 3

    • Het verslag van de openbare veegcommissie Mens en Samenleving / Stad en Ruimte van 11/13 december 2018 ( dagdelen M&S) - ter vaststelling .
    • Op 18 december 2018 Openbaar gemaakt impressieverslag van de besloten commissie Mens en Samenleving van 18 december 2018 - ter vaststelling.
    • Het verslag van de Subcommissie Controle en Financiën van 27 september 2018- ter kennisname.
  4. 4

  5. 5

    9.30-10.15 uur
    Beleidsveld: Openbare orde en veiligheid - burgemeester


    Met het voorliggende voorstel wordt verzocht in te stemmen met de concept-reactiebrief aan de VRU, zijnde de reactie van de raad op het ontwerp Regionaal Risicoprofiel, alsmede als de wensen van de raad als input voor het nieuwe beleidsplan van de Veiligheidsregio Utrecht.


    In de reactiebrief wordt o.a. gemeld dat:

    • de werkwijze van verschuiving van risicobeheersing naar risicogerichtheid, waarbij de impact van risico’s de belangrijkste factor zijn, wordt onderschreven;
    • kan worden ingestemd met de instelling van risicofocusgebieden;
    • verzocht wordt om bij nieuw beleid het principe ;’nieuw voor oud’ te hanteren;
    • verzocht wordt om extra aandacht te hebben voor cybercriminaliteit en duurzaamheidsbeleid.
  6. 6

    10.15-11.00 uur
    Beleidsveld: Openbare orde en veiligheid - burgemeester


    Met het voorliggende voorstel wordt verzocht om in te stemmen met de concept-reactiebrief aan de VRU.
    In de brief wordt o.a. gemeld dat kan worden ingestemd met:

    • de vooral technische aanpassingen zoals loon- en prijsaanpassingen;
    • de beleidsarme kadernota (vanwege nog komende nieuwe beleidsplan);
    • de verhoging van de bijdrage als gevolg van gewijzigde wet- en regelgeving.
  7. 7

    11.00-11.30 uur
    Beleidsveld: Openbare orde en veiligheid - burgemeester


    Geagendeerd door B. Işik (PvdA).
    De gemeenteraad is op 21 november middels een raadsbrief geïnformeerd over de aanpak van overlast in park Lepelenburg. De PvdA vindt de voorstellen van het college, gezien de ernstige mate van de overlast en de impact daarvan op omwonenden, niet ver genoeg gaan en wil in de commissie bespreken hoe de overlast werkelijk effectief en structureel kan worden bestreden. De PvdA denkt daarbij aan een pilot van één jaar waarin gebruik en nuttigen van alcohol in het park helemaal niet wordt toegestaan. Ook stelt de PvdA een verzwaring van de verblijfontzegging voor overlastplegers van drie maanden tot een half jaar voor in plaats van het huidige voorstel.
    De maatregelen worden gedurende het jaar gemonitord, waarna een evaluatie moet plaatsvinden. Tevens moet –indien blijkt dat dat noodzakelijk is- gezocht worden naar budget om blijvend toezicht in park Lepelenburg te financieren. De wijkboa wordt voor één jaar aangesteld. Wat gebeurt er na dit jaar?

  8. 8

    11.30-12.45 uur
    Beleidsveld: Jeugd en jeugdzorg - wethouder Everhardt


    Geagendeerd door A. M. Podt (D66), P. van Corler (GroenLinks) en K. van Veen (Student &Starter)
    De fracties van D66, GroenLinks en Student&Starter willen het Groeiplan/Raadsbrief Jongeren Onder Dak graag agenderen voor bespreking in de commissie. Specifiek willen zij het hebben over de volgende zaken:
    • In het Groeiplan missende de fracties nog de pilot die wel onderdeel was van het oorspronkelijke initiatiefvoorstel Jongeren Onder Dak. Juist deze pilot biedt mogelijkheden om te leren op het gebied van regelruimte, iets dat een belangrijk thema was tijdens de raadsinformatiebijeenkomst.
    • De fracties zouden naast de pilot ook breder willen kijken naar de rol van de gemeente in het mogelijk maken van die regelruimte en het nodige maatwerk, om te zorgen voor soepele overgangen tussen organisaties en regels. Met nadruk willen de fracties zich uitspreken over de mogelijkheden om uitzonderingen te maken op de kostendelersnorm.
    • Gemengd wonen en begeleiding om zelfstandig te kunnen wonen zijn thema’s die prioriteit verdienen in het groeiplan. De fracties van D66, GroenLinks en Student & Starter zouden graag zien dat de inzet op zelfstandig wonen nog breder wordt ingevuld en dat we nog beter kijken hoe we gemengd-woonprojecten en alternatieve woonvormen (micro-appartementen, samenwonen in bestaande huizen) verder kunnen stimuleren.
    Daarnaast zijn er een aantal kleinere thema’s die de fracties kort willen aanstippen, zoals de aanpak van kennisuitwisseling over diversiteit, inzet op preventie, de inzet van De Belangrijke Ander en de samenwerking tussen de verschillende beleidsterreinen (en de rol van de wethouder daarin).
    Tenslotte zouden de fracties graag zien dat er gedurende de looptijd van het plan jaarlijkse momenten komen om de voortgang van het plan met de raad en belanghebbenden te bespreken.

  9. 9

    14.00-14.30 uur
    Beleidsveld: Onderwijs - wethouder Klein


    Geagendeerd door P. van Corler (GroenLinks) en A. Sasbrink (Partij voor de Dieren).
    In de raadsbrief over de groene schoolpleinen geeft het college drie zaken die het meer en beter gaat doen. De fracties van GroenLinks en de PvdD vinden het prima dat de Verordening Onderwijshuisvesting aangepast gaat worden. Deze fracties willen in de commissie stilstaan bij de twee andere onderdelen: het in gesprek gaan met betrokken partijen en de verschillende financieringsmogelijkheden voor het vergroenen van schoolpleinen. Daarin missen de fracties heldere maatregelen. Daarom willen ze in gesprek over de concrete stappen die het college verder gaat zetten en komen ze graag met het college tot afspraken over een concrete ambitie. De fracties denken daarbij bijvoorbeeld aan het koppelen van groene schoolpleinen aan andere opgaven zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en gezondheid, en willen graag dat de gemeente een actievere rol oppakt.

  10. 10

    14.30-16.00 uur
    Beleidsveld: Sport - wethouder Van Ooijen


    Geagendeerd door H. Bakker (D66), T. Sturkenboom (Student&Starter), J. Kleinrensink (GroenLinks), T. Meerding (VVD), J. Wijmenga (ChristenUnie), R. van der Zweth (PvdA).
    Het nieuwe tarievenbeleid voor sportaccommodaties bestaat nu een jaar. Het is niet zonder slag of stoot vastgesteld. Enkele clubs waren uitgesproken tegenstander. De agenderende fracties vinden het belangrijk goed vinger aan de pols te houden. Ze hebben om die reden een RIB met betrokkenen hierover georganiseerd op 29 november jl. Uit de RIB en de raadsbrieven over het nieuwe tarievenbeleid, komen de volgende punten naar voren die de fracties in de commissie willen bespreken:

    • Het nieuwe tarievenbeleid is netjes doorgevoerd door de gemeente maar kent (nog) weinig ‘winnaars’. De fracties horen graag van de wethouder hoe hier de komende periode geoogst gaat worden.
    • Hiermee samenhangend, de binnensport kan zich vanwege de naar hun smaak hoge prijzen moeilijke staande houden t.o.v. de buitensporten. Aangezien de wachtlijsten juist zijn in de buitensporten voetbal en hockey, willen de fracties de mogelijkheden bespreken wat (op termijn) aan de positie van de binnensport te doen is.
    • Uit de RIB kwam naar voren dat het voor sommige sportverenigingen door hogere tarieven dan wel verhoogde tarieven lastiger is om kinderen waarvan de ouders gebruik maken van de U-pas te bereiken en/of diverse doelgroepen aan te spreken. Wat kan de gemeente hierin doen?
    • De beweging van spelen op zaterdag naar spelen op zondag is wat betreft voetbal een lastige. Hier lijkt ook de KNVB debet aan. De fracties willen van het college horen wat ervanuit de gemeente hierop mogelijk is, hetzij voor junioren hetzij voor senioren.
    • De fracties willen in gesprek over mogelijkheden voor betere samenwerking in capaciteitsgebruik tussen ‘burger’-sport en studentensport (n.a.v. de RIB Ruimte voor sport van 6 september jl.).
    • Zij willen in gesprek over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor het creëren van extra (tijdelijke) capaciteit voor sporten met wachtlijsten.

    De fracties van GroenLinks en Student & Starter gaan graag in gesprek over de raadsbrief over de consequenties van het verruimen van de btw-sportvrijstelling. Voor deze fracties is het van belang dat sportverenigingen niet gedupeerd worden door de nieuwe regeling. De fracties willen daarom meer duidelijkheid over de communicatie en ondersteuning voor verenigingen rondom de nieuwe regeling en de afspraken over de doorfacturering. Welke keuzes en afwegingen zijn hierin gemaakt?

  11. 10.1

  12. 10.3