Commissie Energie(transitie), Duurzaamheid, Vastgoed en Wonen
donderdag 10 oktober 2024
- Locatie
Stadhuis Raadszaal, Stadhuisbrug 1
- Voorzitter
- Voorzitter commissie
- Eind
- woensdag 9 oktober 2024 08:44
- Toelichting
-
Uitnodiging voor de openbare vergadering van de Commissie Energie(transitie), Duurzaamheid, Vastgoed en Wonen, die wordt gehouden op 10 oktober 2024. Op de agenda is indicatief de behandeltijd opgenomen. De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille.
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststellen van de agenda van 10 oktober 2024
-
3
Deze punten worden alleen procedureel behandeld. De leden van de commissie bespreken of, op welke wijze en voor hoe lang zij deze raadsvoorstellen en onderwerpen willen bespreken. Na vaststelling van dit behandeladvies, wordt het stuk voor een volgende vergadering geagendeerd.
Bijlagen
-
3.1
Bijlagen
-
3.2
Bijlagen
-
3.3
Bijlagen
-
3.4
Bijlagen
-
4
Ter vaststelling:
Conceptverslag commissie Energie(transitie), Duurzaamheid, Vastgoed en Wonen 12 september 2024
Bijlagen
-
5
Ter vaststelling.
Bijlagen
-
6
Geen.
-
7
Wethouder: De Vries, beleidsterrein: Wonen en Volkshuisvesting
Indicatieve behandeltijd: 75 minuten
Geagendeerd door Berdien van der Wilt (D66), Nando Temming en Cees Bos (Stadsbelang Utrecht), Jantine Zwinkels (CDA), Lenno van Straalen (ChristenUnie), Ruben Snijder (Student & Starter), Gertjan te Hoonte (VVD) en Gert Dijkstra (EenUtrecht)
De fracties willen graag stil staan bij de voortgang op het actieplan Middenhuur, mede in het licht van landelijke en lokale (beleidsontwikkelingen). Zij willen met dit debat in ieder geval:
- Richting geven aan de nog te ontvangen Woonnota (voorjaar 2025) n.a.v. de eerste resultaten uit de participatie (Raadsbrief opbrengsten fase 1beleidsnota Wonen), waarin veel aandacht is voor het belang van (meer) middenhuur.
- Stil staan bij de keuze van het college om na de aangenomen Wet Betaalbare Huur vast te houden aan het actieplan Middenhuur, en de impact die dit heeft op huurders, verhuurders en ontwikkelaars.Bijlagen
-
8
Wethouder: De Vries, beleidsterrein: Wonen en Volkshuisvesting
Indicatieve behandeltijd: 45 minuten
Geagendeerd door Lenno van Straalen (ChristenUnie), Berdien van der Wilt (D66) en Rick van der Zweth (PvdA)
De ChristenUnie wil graag met de wethouder in gesprek over de realisatie sociale huisvesting en daarmee ook de voortgang wat betreft huisvesting kwetsbare groepen en inzet op de verschillende treden. Daarnaast wil de fractie van de ChristenUnie met de wethouder in gesprek over de alternatieve invulling M2024/42 Stimuleer woningdelen door een kostendelersbonus.
De fracties van de PvdA en D66 willen nader ingaan op tijdelijk wonen, specifiek de Pagelaan. De fracties willen nader ingaan op hoe er wel bijgestuurd had kunnen worden en hoe er in de toekomst wordt geborgd dat signalen op tijd doorkomen waardoor er ingegrepen kan worden.
Bijlagen
-
9
Wethouder: De Vries, beleidsterrein: Wonen en Volkshuisvesting
Indicatieve behandeltijd: 90 minuten
Geagendeerd door Gert Dijkstra (EenUtrecht), Jantine Zwinkels (CDA), Gertjan te Hoonte (VVD), Yvonne Hessel (Utrecht Solidair), Cees Bos (Stadsbelang Utrecht), Rick van der Zweth (PvdA), Pepijn Zwanenberg (GroenLinks), David Bosch (UtrechtNu!), Myrthe Minnaert (BIJ1), Berdien van der Wilt (D66) en Ruben Snijder (Student & Starter)
De commissie wil met elkaar en de wethouder in gesprek over de volgende vragen:
- Wat zijn, mede op basis van de Ortec-rapportage, de politieke conclusies over het wel of niet kunnen afspreken van een indirecte financiële vergoeding (mogelijk met 'compenserende maatregelen') voor de woningcorporaties door 'Stop de verkoop'.
- Hoe beoordelen we de vermogenspositie van woningcorporaties en de mate waarin zij wel of niet kunnen bijdragen aan maatschappelijke woon gerelateerde opgaven in de stad?
- Welke ruimte is er om de woningcorporaties te vragen bij te dragen aan enkele van deze opgaven?
De fracties van het CDA, VVD en UtrechtNu! hebben tevens de volgende aanvullende vragen:
4. Hoe ziet het precieze kostenplaatje van deze maatregel eruit en of draagt dit wel effectief bij aan zoveel mogelijk betaalbare woningen in Utrecht?
5. Hoe beoordeelt het college deze effectiviteit in vergelijking tot andere maatregelen, die bijvoorbeeld de doorstroming ten goede komen.
6. Is het college bereid om scenario’s uit te werken, waardoor het mogelijk wordt om terughoudend te zijn/blijven met verkoop, maar geen volledige stop in te voeren.
7. Hoe en wanneer gaat dit besluit precies genomen worden en op welke manier kan hier in de toekomst nog op bijgestuurd worden in samenwerking met woningcorporaties.Bijlagen
-
10
Wethouder: Schilderman, beleidsterrein: Circulaire Economie
Indicatieve behandeltijd: 60 minuten
Geagendeerd door Gertjan te Hoonte (VVD), Ralph Peters (D66), Kirsten Alblas (ChristenUnie), Gert Dijkstra (EenUtrecht), Jantine Zwinkels (CDA), Cees Bos (Stadsbelang Utrecht), Ruben Snijder (Student & Starter) en Titus Stam (PvdA)
De agenderende fracties willen graag in gesprek over de raadsbrief over bijplaatsingen. Hierbij willen zij zowel de in de raadsbrief beschreven voortgang betrekken als meldingen en waarnemingen die de leden in de stad doen. De raadsleden willen op basis daarvan met de wethouder in discussie of en op welke manier verbeteringen nog zijn aan te brengen.
Bijlagen