Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

donderdag 12 november 2020

14:00 - 22:45
Locatie

Stadhuishal

Voorzitter
Voorzitter commissie
Start
donderdag 12 november 2020 19:51
Eind
donderdag 12 november 2020 23:18
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die wordt gehouden op 12 november 2020. Op de agenda is indicatief het behandeltijdstip opgenomen. De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille.
Vanwege de coronamaatregelen verlopen commissievergaderingen zoveel mogelijk digitaal. Soms is dat lastig, omdat het een onderwerp is wat veel debat vraagt of het gaat om de behandeling van een geheim stuk. In dat soort gevallen vindt de commissievergadering fysiek plaats in het stadhuis. We houden ons dan uiteraard aan de coronaregels zoals die op dat moment gelden. Raadsvergaderingen worden wel fysiek gehouden. Helaas kunt u nog geen vergadering in de raadzaal bijwonen, maar is alles wel online volgen via onze website of Facebookpagina.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Aanvang: 14.00 uur

  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten 14:03 - 14:04
  3. 3

    Aanvang: 14.00 uur; Digitaal
    Indicatie behandeltijd: 60 min.
    Beleidsveld: Mobiliteit en Wijk West- wethouder Van Hooijdonk


    Geagendeerd door H. Bakker en S. Schilderman (D66), S. van Waveren (CDA),B. Isik (PvdA),T. Weistra (GroenLinks), M. de Pagter (VVD).
    In 2016 vond de 1e bijeenkomst plaats voor de buurtvisie en herinrichting van de Kanaalstraat-Damstraat. De buurtvisie is afgerond en bekrachtigd door de raad in motie M2018/31. Daarin doet de raad de oproep om snel met de uitvoering te beginnen. Te lezen in de update: “Wij verwachten begin 2021 met u in gesprek te kunnen gaan over het concept Voorlopig Ontwerp. De uiteindelijke werkzaamheden starten dan medio 2022 en duren ongeveer 2 jaar.” Het is belangrijk dat de problematiek rondom de Kanaalstraat-Damstraat grondig en met draagvlak wordt aangepakt. Bewoners en ondernemers hebben veel behoefte aan een beter leefbare buurt, met behoud van het unieke karakter. De doorlooptijd van in totaal 8 jaar van start buurtvisie tot afronding werkzaamheden is lang. De wethouder heeft in de beantwoording van de MV d.d. 15 oktober van D66, CDA en PvdA aangegeven geen ruimte te zien voor versnelling van het traject. De agenderende fracties willen hierover nader in debat.
    In de motie M2018/31 heeft de raad het college opgedragen álle thema’s uit de buurtvisie over te nemen. Er wordt nu geld uitgegeven aan de fysieke herontwikkeling, maar in de Kanaalstraat-Damstraat spelen ook de nodige meer sociale vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, economie, jeugd en welzijn. Het college voert hiervoor een ‘integrale aanpak’ uit. De wethouder heeft toegezegd voor het einde van het jaar een stand van zaken naar de raad (en de buurt?) te sturen. De agenderende fracties willen spreken over deze aanpak, het meerjarige karakter, (het gebrek aan) de integraliteit en de communicatie hierover met de buurt (bewoners en ondernemers), de procesgroep en het wijkplatform. In het bijzonder willen de agenderende fracties aandacht besteden aan de koppeling tussen de ‘fysieke’ herinrichting en de meer sociale aspecten van de buurtvisie. Daarnaast willen de agenderende fracties zaken meegeven in de totstandkoming van het voorlopig ontwerp.

  4. 3.1

  5. 4

    Indicatieve aanvang: 15.00 uur; Digitaal
    Indicatie behandeltijd: 45 min.
    Beleidsveld: Mobiliteit - wethouder Van Hooijdonk


    Geagendeerd door M. de Pagter (VVD) en B. Isik (PvdA).
    Het college is van plan om de Weerdsingel Oostzijde te herinrichten tot fietsstraat met asfalt, als onderdeel van de Fietsroute Singel Noord. VVD en PvdA willen dit plan bijsturen, mede naar aanleiding van het antwoord op Schriftelijke Vragen 2020/125 en Raad in de Wijk op dinsdag 22 september, waar dit onderwerp is besproken. De fracties willen over de volgende onderwerpen in debat:

    1. de verkeersveiligheid van de voorgestelde inrichting (o.a. keuze asfalt of klinkers);
    2. de plannen voor een fietsbrug bij de monumentale Weerdsluis;
    3. de inspraak van bewoners en ondernemers in de omgeving.
  6. 5

    Indicatieve aanvang: 20.00 uur; Digitaal
    Indicatie behandeltijd: 75 min.
    Beleidsveld: Economische Zaken - wethouder Verschuure


    De Wijkontwikkelingsmaatschappij Noordwest (WOM NW) is opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Amsterdamsestraatweg 2018 en is daarin benoemd als één van de instrumenten om de eerste positieve ontwikkelingen blijvend te realiseren. De WOM NW was opgericht voor een periode van 10 jaar. Voorgesteld wordt om de WOM voort te zetten en het kapitaalbelang van Mitros over te nemen. Door te besluiten het belang van Mitros in de WOM over te nemen hoeft de WOM niet ontbonden te worden. Indien de raad besluit het belang van Mitros niet over te nemen, dan wordt de WOM NW op grond van de CV-Overeenkomst opgeheven en de bezittingen (m.n. panden) verdeeld tussen Mitros en gemeente.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Raadsvoorstel Voortzetting Wijkontwikkelmaatschappij Noordwest en collegevoorstel Intentieovereenkomst: Evalutie
  7. 6

    Indicatieve aanvang: 21.15 uur; Digitaal
    Indicatie behandeltijd: 90 min.
    Beleidsveld: Economische Zaken - wethouder Verschuure


    Geagendeerd door R. van der Zweth ( PvdA), H. Dekker-Abdulaziz ( D66), J. Ferket ( D66), M. van Dalen ( VVD), J. Zwinkels ( CDA), de fractie van de ChristenUnie, F. Dekkers ( GroenLinks) en de fractie van Student & Starter.
    Na de Raadsinformatiebijeenkomst agenderen de fracties de raadsbrief en de onderzoeken van STEC voor de commissie S&R. De fracties gaan graag in discussie over de de ambities van onze stad rondom (toekomstige) werklocaties en winkelgebieden in opmaat naar het vastleggen in beleid en de uitdagingen die er op dit moment liggen. In het debat komen o.a. de volgende punten aan de orde:

    • De ontwikkeling van actief vestigingsbeleid waarin de gemeentelijke ambities worden vertaald;
    • De ontwikkeling van nieuwe werklocaties in Utrecht en de regio, de specifieke rol van onze stad daarin en hoe deze ontwikkeling zich verhoudt tot de behoefte van regio;
    • De toekomst van kantoorruimte en de ontwikkeling daarvan in de stad, mede in samenhang met de Covid crisis, het tegengaan van leegstand en de behoefte aan woningbouw;
    • De vitaliteit van winkelgebieden, waaronder de doorontwikkeling van de BSSB en de lessen uit de praktijk om dit zo effectief mogelijk te doen;
    • De wijze waarop de verschillende instrumenten t.b.v. vitaliteit van de winkelgebieden nu worden toegepast en hoe dit verbeterd kan worden, o.a. denkend aan sturen op huurprijzen en tegengaan van leegstand;
    • De groei van winkelgebieden bij nieuwbouwprojecten in relatie tot de leegstand en soms moeilijke situatie waar winkelgebieden zich in bevinden.