Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

donderdag 14 juni 2018

14:00 - 16:00
Locatie

Stadhuis Raadzaal, Korte Minrebroederstraat 2

Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die wordt gehouden op: donderdagochtend 14 juni 2018 van 10.00-11.45 uur donderdagmiddag 14 juni 2018 van 14.00-15.50 uur donderdagavond 14 juni 2018 van 20.00-23.00 uur Deze vergadering vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda is per vergaderpunt indicatief het behandeltijdstip opgenomen. De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille. Voor het ochtend- en avonddeel van de vergadering is separaat een agenda gepubliceerd

Agendapunten

  1. 1
    Heropening vergadering
  2. 7

    14.00-14.20 uur
    Beleidsveld: Ruimtelijke Ordening wethouder Verschuure


    Het doel van de 1e herziening is het aanpassen van het bestemmingsplan Hoge Woerd door een evenementenregeling op te nemen waarmee het aantal evenementen in het Castellum wordt begrensd. Naar aanleiding van een tussenuitspraak van de Raad van State waarin de gemeenteraad is opgedragen de gebreken binnen het bestemmingsplan Hoge Woerd 1e herziening te herstellen, wordt de raad gevraagd in te stemmen met vaststelling met uitsluitend een wijziging van het artikel over evenementen met geluidsbelasting.
    Aan de raad wordt voorgesteld in te stemmen met de wijziging in de geluidnormering, geen exploitatieplan vast te stellen en het bestemmingsplan Hoge Woerd 1e herziening opnieuw vast te stellen.

  3. 8

    14.20-14.50 uur
    Beleidsveld: Ruimtelijke Ordening wethouder Verschuure


    Uit de beantwoording van de SV 19 en 43 blijkt dat er een vergunning is verleend en gebruikt, om naast het Anatomiegebouw structureel groen bij een beschermd stadsgezicht te verwijderen, voor de aanleg van parkeerplaatsen.


    De PvdD is van mening dat het toevoegen van parkeerplaatsen ten koste van groen, op een locatie waarbij door een wijziging van de bestemming bovendien ook nog eens de parkeerbehoefte lager is geworden, zeer ongewenst is. Het toevoegen van parkeerplaatsen ten koste van groen lijkt de PvdD ook niet in lijn te zijn met het gemeentelijk parkeerbeleid.
    De PvdD wil graag dat het college in de commissie nader toelicht waarom zij van mening is dat het onmogelijk is om na het wijzigen van de bestemming en het toevoegen van extra parkeerplaatsen op het terrein, parkeerplaatsen in de openbare ruimte op te heffen. En waarom zij van mening is dat het niet mogelijk was de nieuwe parkeerplaatsen niet te vergunnen, ondanks dat de nota stallen & parkeren die mogelijkheid wel geeft (SV2018-43: vraag 8 en vraag 10).


    Aangezien de verleende vergunning voor, en het daadwerkelijke vernietigen van groen ten behoeve van parkeerplaatsen op eigen terrein van het Anatomiegebouw niet ongedaan gemaakt kan worden, wil de PvdD graag met wethouder en andere fracties de mogelijkheid bespreken om parkeerplaatsen uit de openbare ruimte in deze omgeving op korte termijn om te zetten in groen.


    In het licht van gezonde verstedelijking en klimaatadaptatie wil de PvdD daarnaast graag in debat met raadsleden en het college over de onwenselijkheid van het opofferen van groen voor het realiseren van parkeerplaatsen.

  4. 9

    14.50-15.50 uur
    Beleidsterrein: Wonen wethouder Diepeveen


    Geagendeerd door: Bülent Isik, PvdA, Pepijn Zwanenberg, GroenLinks, Tim Schipper, SP en Eva van Esch, PvdD.
    De fracties van de PvdA, GL, SP en PvdD vinden dat iedereen fijn en betaalbaar moet kunnen wonen. Wij willen graag de uitkomsten van de raadinformatiebijeenkomst van 31 mei met het college en andere fracties bediscussiëren.
    De fracties constateren dat het college in april haar goedkeuring heeft verleend aan de verkoop van de panden van Stadsherstel plus 22 andere monumenten op basis van een aantal voorwaarden. Partijen willen deze gang van zaken met de wethouder bespreken. Waarom heeft het college de voorwaarden niet eerst getoetst bij de raad en de huurders? En hoe kan het dat er al sprake is van een definitieve goedkeuring door het college nog voordat de verkoop is afgerond. Wil het college niet eerst controleren of aan de meegegeven voorwaarden is voldaan?
    Tevens willen we nader ingaan op de gestelde voorwaarden. Op de RIB werd ons verzekerd dat de goedkeuring van het college niet teruggedraaid kan worden. Fracties willen weten waarom niet en wensen daarop een juridische toelichting.
    De partijen zouden graag van de wethouder horen:

    • Welke middelen de gemeenteraad nu nog heeft om de koop te wijzigen of te ontbinden;
    • Welke middelen de wethouder nu nog heeft om de koop te wijzigen of te ontbinden;
    • Welke middelen er voor toekomstige situaties kunnen zijn om bij een dergelijk proces, tijdig te kunnen sturen.
    • Zijn er financiële consequenties indien de goedkeuring wél wordt ingetrokken en zo ja, wat zijn die financiële consequenties?