- Locatie
Stadhuis Raadzaal, Korte Minrebroederstraat 2
- Voorzitter
- Voorzitter commissie
- Toelichting
-
Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die wordt gehouden op:
donderdagochtend 18 januari van 09.30-12.00 uur
donderdagmiddag 18 januari 2018 van 14.00-17.00 uur
donderdagavond 18 januari 2018 van 20.00-23.00 uur
Voor het avonddeel van de vergadering is separaat een agenda gepubliceerd.
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
-
3
Bijlagen
-
4
- Het verslag van de openbare commissie Stad en Ruimte van 14 december 2017, ter vaststelling.
- Het GEHEIME verslag van de besloten commissie Stad en Ruimte van 14 december 2017, ter vaststelling.
Bijlagen
-
5
9.30 - 10.15 uur.
Beleidsveld: Grondzaken - wethouder Geldof
Het grondbeleid is een middel om doelstellingen op het gebied van gezonde duurzame verstedelijking, volkshuisvesting, economie, natuur en groen, infrastructuur en maatschappelijke voorzieningen te kunnen realiseren. De Nota Grondbeleid is een technische actualisatie van de huidige nota waarin de in de afgelopen periode genomen besluiten door de raad met betrekking tot het grondbeleid een plek hebben gekregen alsmede de noodzakelijke wijzigingen als gevolg van veranderde
wet- en regelgeving.Bijlagen
-
6
10.15 - 11.15 uur
Beleidsveld: Openbare Ruimte - wethouder Geldof
Met de Actualisatie Groenstructuurplan 2017 geeft het college invulling aan de motie (2016/109) ‘Voor een gezonde groene toekomst’ door aan te geven op welke manier met de stedelijke groenstructuur bijdragen wordt aan de huidige drie groenopgaven, aangevuld met twee nieuwe opgaven: gezonde verstedelijking en klimaatadaptatie. De extra opgaven worden geïmplementeerd in de groenontwikkeling van de stad en zoveel mogelijk gecombineerd met de wateropgaven. Deze multifunctionele inzet van de ruimte geeft een effectieve oplossing voor de stedelijke opgave en biedt meerwaarde voor de inwoners en de biodiversiteit.
Bijlagen
-
7
11.15 - 12.00 uur.
De raadsbrief Plan van aanpak essentaksterfte in Utrecht, 7.1. wordt in samenhang behandeld met de memo Kastanjebloedingsziekte in Utrecht, 7.2.
Geagendeerd door Eva van Esch, Partij voor de Dieren en Brechtje Paardekooper, GroenLinks.
De fracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn nog niet overtuigd van het terugplantplan zoals aangekondigd in het plan van aanpak. Compensatie van de onvermijdelijk te kappen essen lijkt nog niet voldoende prioriteit te hebben. Het college schrijft dat er een weloverwogen besluit wordt genomen wat betreft boomkeuze en de fracties willen graag aandachtspunten meegeven voor de overwegingen die ten grondslag liggen aan de keuzes wat betreft of en waar en wat en wanneer herplant gaat worden.
GroenLinks wil deze raadsbrief behandelen ism de memo over de kastanjebloedingsziekte:
• GroenLinks zou graag zien dat Kastanjes bij monumentale gebouwen, waar van toepassing, wel vervangen worden door nieuwe Kastanjes: vaak zijn kastanjes in de stad bijzonder karakteristiek en vormen zij met de oude gebouwen een fraaie eenheid.
• Besmetting vindt plaats via beschadigingen van de boom (zie http://edepot.wur.nl/389213) – uitdaging is dus om de boom daar zo veel mogelijk tegen te behoeden. GroenLinks zou daarom graag zien dat er zeer terughoudend gesnoeid wordt en dat bij regelmatige inspecties gekeken wordt of (a) groeiplaatsverbetering kan plaatsvinden en (b) de boom beschermd kan worden tegen beschadigingen door bv verkeer of anderszins.
• Een gecoördineerde aanpak van de ziekte ontbreekt, concludeert de Universiteit van Wageningen. Gemeenten proberen ieder opnieuw het wiel uit te vinden, marktpartijen houden resultaten van testen van bestrijdingsmiddelen achter en delen ze niet, uit marktoverwegingen. Ziet de wethouder een mogelijkheid om hier een rol in te spelen, bijvoorbeeld via de VNG? -
7.1
Beleidsveld: Openbare Ruimte - wethouder Geldof
Bijlagen
-
7.2
Beleidsveld: Openbare Ruimte - wethouder Geldof
Bijlagen
-
9
15.00-15.30 uur
Beleidsveld: Ruimtelijke ordening - wethouder Jansen
De vaststelling van het bestemmingsplan maakt het juridisch- planologisch mogelijk een gebouw voor 200 onzelfstandige studentenwoningen te realiseren aan de Opaalweg/ Amethistweg in Tolsteeg.
Het ontwerp bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en dit heeft geleid tot zeven zienswijzen. Het college stelt voor naar aanleiding van de zienswijzen geen wijzigingen in het bestemmingsplan aan te brengen.
Het college stelt voor ambtshalve wel wijzigingen aan te brengen, in te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen, geen exploitatieplan vast te stellen en vervolgens het bestemmingsplan vast te stellen.Bijlagen
-
10
15.30 - 16.15 uur.
Beleidsveld: Ruimtelijke ordening - wethouder Jansen
De vaststelling van het bestemmingsplan maakt het juridisch- planologisch mogelijk het voormalige Ooglijdersgasthuis met bijbehorende gebouwen om te zetten naar een woonfunctie. Tevens wordt het mogelijk gemaakt de bestaande bebouwing aan de Cornelis Evertsenstraat te slopen en aan deze straat en de Bleyenburgstraat in totaal 55 woningen te realiseren.
De terinzagelegging van het ontwerp bestemmingsplan heeft één zienswijze opgeleverd. Het college stelt voor naar aanleiding van deze zienswijze het bestemmingsplan te wijzigen ten opzichte van het ontwerp.Bijlagen
-
11
16.15 -17.00 uur
Beleidsveld: Vastgoed - wethouder Jansen
Geagendeerd door Bert-Jan Brussaard, CDA, Lars Roodenburg, D66, Gertjan te Hoonte, VVD, Thijs Weistra, GroenLinks, Bülent Isik, PvdA , Cees Bos, Stadsbelang Utrecht.
In de eindrapportage worden de oorzaken van het tekort van 4,7 miljoen euro geanalyseerd, de financiële gevolgen in beeld gebracht en voorstellen ter verbetering voorgesteld. De eindrapportage is op enkele punten onduidelijk. Daarnaast is ook onduidelijk wat de status van het rapport is c.q. welke gevolgtrekkingen het college naar aanleiding van de eindrapportage maakt. De fracties van CDA, D66, GL, VVD, PvdA en SBU willen met elkaar, andere fracties en de wethouder de inhoud van het rapport bespreken, de status van het rapport bespreken en van het college horen welke maatregelen ze (over)neemt om tekorten (en de oorzaken hiervan) in de toekomst te voorkomen. Graag horen bovengenoemde fracties ook op welke termijn het college deze maatregelen implementeert.Bijlagen