Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

donderdag 6 september 2018

14:00 - 16:40
Locatie

Varrolaan 100, raadszaal

Voorzitter
Voorzitter commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die wordt gehouden op: donderdagmiddag 6 september 2018 van 14.00-16.40 uur donderdagavond 6 september 2018 van 20.00-22.15 uur. Deze vergadering vindt plaats in de raadszaal van de Varrolaan 100. Per vergaderpunt is indicatief het behandeltijdstip opgenomen. De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille.
Voor het avonddeel van de vergadering is separaat een agenda gepubliceerd.

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
  3. 3

    Het verslag van de openbare commissie Stad en Ruimte van 14 juni 2018, ter vaststelling
    Het verslag van de openbare commissie Stad en Ruimte van 21 juni 2018, ter vaststelling

  4. 4

  5. 5

    14.00-14.30 uur
    Beleidsveld: Ruimtelijke Ontwikkeling - wethouder Verschuure


    Het plangebied is het voormalige pand van het belastingkantoor aan de Gerbrandystraat 20. Het doel van het raadsvoorstel is om door middel van een bestemmingsplan starterswoningen te realiseren door binnenstedelijke verdichting. Het betreft 200 zelfstandige studentenwoningen en 287 vrije sector huurappartementen voor de startersdoelgroep, waarvan 223 in het middenhuur segment. In de plint komt maximaal 150 m2 aan nader in te vullen commerciële functies, zoals lichte horeca of dienstverlening.
    Het (ontwerp) bestemmingsplan wijkt af van het op 31 oktober 2013 vastgestelde SPvE. De voornaamste afwijking is dat het bestemmingsplan twee extra bouwlagen mogelijk maakt, waardoor er 37 extra woningen kunnen worden gerealiseerd. Het college heeft de raad hierover op 24 januari 2018 geïnformeerd per brief.
    Op het ontwerpbestemmingsplan zijn vijf zienswijzen bij de raad binnengekomen. De zienswijzen geven het college aanleiding tot enkele aanpassingen in de toelichting, bijlagen en in de regels
    van het bestemmingsplan. De zienswijzen zijn opgenomen in het vaststellingsrapport.
    Aan de raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan (gewijzigd) vast te stellen, in te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen en geen exploitatieplan vast te stellen

  6. 6

    14.30-15.15 uur
    Beleidsveld: Ruimtelijke ontwikkeling - wethouder Verschuure


    Geagendeerd door Thijs Weistra, GroenLinks, Susanne Schilderman, D66, Rachel Streefland, ChristenUnie, Bülent Isik, PvdA
    De fracties van D66, GL, CU en PvdA vinden de raadsbrief enigszins teleurstellend. Het aannemen van het amendement "Fris Alternatief" bij het IPvE/FO van de Westelijke Stadsboulevard (WSB) afgelopen december, creëert een unieke kans op herontwikkeling van het gebied van waar nu de Thomas a Kempisweg ligt. Uit de raadsbrief rijst nu het beeld dat het asfalt wordt vervangen door gras en dat het college herontwikkeling gaat onderzoeken, zonder een stevige ambitie of visie voor het gebied. Ook blijkt uit de brief weinig ambitie ten aanzien van participatie, aangezien de actieve bewonersgroepen 'geïnformeerd' worden over het proces.
    De fracties verwachten een actievere en ambitieuzere inzet van de gemeente, met participatie passend bij de grote rol die o.a. Fris Alternatief bij het voortraject heeft gespeeld. Graag gaan zij hierover in gesprek met het college.

  7. 6.1

  8. 7

    15.15-15.55 uur
    Beleidsveld: Stationsgebied - wethouder Everhardt


    Bij de vaststelling van de Omgevingsvisie Beurskwartier en Lombokplein eind 2017 zijn door de gemeenteraad 2 amendementen en 3 moties aangenomen ten behoeve van het deelproject Lombokplein.
    Het amendement A2017/68 Lombokpark (kwalitatief stadspark ontwerpen door ongeveer een halvering van het geplande bouwoppervlak ten bate van meer groen) is als eerste uitgewerkt
    omdat het resultaat bepalend is voor de verdere uitwerking van de plannen voor het totale plangebied Lombokplein.
    Aan de raad wordt voorgesteld de aangepaste omgevingsvisiekaart plandeel Lombokplein vast te stellen, als invulling van het bovengenoemde amendement Lombokpark.
    Aan de hand van het raadsbesluit vindt dan verdere uitwerking plaats in het Stedenbouwkundig en Integraal Programma van Eisen Lombokplein. Deze verdere uitwerkingen worden te zijner tijd ook aan de gemeenteraad voorgelegd. In deze uitwerkingen worden het amendement ( A2017/67) Robuuste weg en de Moties M2017/244 Ja! Nu echt vooruit op de Leidseweg/Van Sijpesteijnkade en de moties (M2017/241) Westplein: van verkeersplein naar een leefbare straat en ( M2017/242) Parkeervoorzieningen in ontwikkelgebied Lombokplein, nee bedankt! meegenomen.

  9. 8

    15.55-16.25 uur
    Beleidsveld: Milieu en Emissieloos Vervoer - wethouder Everhardt


    De gemeente is per 1 juli 2013 door het van kracht worden van het Besluit bodemenergiesystemen het bevoegd gezag voor gesloten bodemenergiesystemen en krijgt hierdoor verschillende taken en bevoegdheden. Op grond van het Besluit kan een gemeentelijke verordening worden vastgesteld. Met een dergelijke verordening worden interferentiegebieden aangewezen, waarbinnen bodemenergiesystemen beter op elkaar worden afgestemd en het doelmatig gebruik ervan wordt versterkt. Een interferentiegebied is een afgebakend gebied waar een vergunningplicht geldt voor gesloten bodemenergiesystemen en niet langer een meldingsplicht.

  10. 9

    16.25-16.40 uur
    Beleidsveld: Milieu en Emissieloos Vervoer - wethouder Everhardt


    De gemeenteraad heeft van de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) de Eerste Bestuursrapportage 2018 aangeboden gekregen met het verzoek om zienswijze in te dienen vanwege de onttrekking aan de bestemmingsreserve transitie- en outputfinanciering. Door het college van B&W is een zienswijze voorbereid die de raad ter besluitvorming wordt aangeboden. In deze zienswijze stemt de raad in met de wijziging van de reserve. De door de RUD gestelde termijn van 7 september kan niet worden gehaald. De RUD wordt geïnformeerd dat de raad van Utrecht over de zienswijze op 20 september besluit.