Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

dinsdag 19 maart 2019

20:00 - 23:00
Locatie

Raadszaal, Varrolaan 100

Voorzitter
Voorzitter commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die wordt gehouden op dinsdagavond 5 maart, donderdag 7 maart en dinsdagavond 19 maart 2019 en vindt plaats in de raadszaal van de Varrolaan 100. Per vergaderpunt is indicatief het behandeltijdstip opgenomen. De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille.
De volgende agenda's zijn separaat gepubliceerd:

  • dinsdagavond 5 maart;
  • donderdagochtend/middag 7 maart;
  • donderdagavond 7 maart;
  • dinsdagavond 19 maart.
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Heropening vergadering
  2. 16

    20.00 - 20.30 uur
    Beleidsveld: Energie - wethouder Van Hooijdonk


    Geagendeerd door M. van Heuven ( Partij voor de Dieren).
    Motivering agendering:

    1. Aanbesteding aardgas en elektriciteit korte en lange termijn
      Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2017 is toegezegd (n.a.v. motie 114) dat in de aanbesteding van energie zoveel mogelijk gebruik zal worden gemaakt van groen gas. In de raadsbrief van 27 november 2018 staat echter dat de gemeente er vanwege financiële redenen voor kiest om fossiel gas in te kopen. De Partij voor de Dieren is van mening dat zoveel mogelijk groen gas moet worden ingekocht en wil daarover in debat met andere fracties en met de wethouder.
      Het energiecontract op de korte termijn is gegund aan energiegigant DVEP, dat onderdeel is van een internationaal opererend bedrijf. De Partij voor de Dieren is van mening dat kleine energiebedrijven en lokale energiecorporaties beter van de grond moeten kunnen komen, en wil daarom met de fracties en de wethouder in debat over de energie-inkoop voor de lange termijn, en de positie daarin van en garanties voor kleine energiebedrijven en lokale energiecorporaties.
      Onze fractie wil ook vraagtekens plaatsen bij de contracten voor de lange termijn. Wat moeten we verstaan onder ‘(deels)’ ‘regionaal’ en ‘lokaal’ opgewekte energie? De Partij voor de Dieren vindt het onwenselijk indien er gekozen wordt voor internationale energie-certificaten en wil daarom in debat met fracties en de wethouder over de wenselijkheid om zoveel mogelijk in te zetten op regionale en lokale certificaten, en over de eisen die wij stellen aan eventuele internationale certificaten.
    2. CO2-compensatie aardgasgebruik
      Het college geeft aan nog te moeten onderzoeken hoe lokaal CO2-compensatie kan worden gerealiseerd. De Partij voor de Dieren wil graag aandachtspunten/suggesties meegeven, alsook debatteren over een optimale rol voor de CO2-bank van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht conform de strekking van motie 114.
  3. 16.1

  4. 16.2

  5. 16.3

  6. 17

    20.30 - 21.00 uur
    Beleidsveld: Dierenwelzijn - wethouder Van Hooijdonk


    Geagendeerd door M. van Heuven (Partij voor de Dieren).
    De Partij voor de Dieren wil dat veiligheid van dierenverblijven (brandveiligheid, instortingsgevaar en andere risico’s) aan dit programma wordt toegevoegd. De fractie heeft dit eerder aan de orde gesteld bij de bespreking van het onderwerp Dierenwelzijn in de commissie Stad en Ruimte rond de Programmabegroting (18 oktober 2018). Tijdens deze bespreking en na overleg met ambtenaren bleek dat het Handhavingsprogramma in principe gaat over veiligheid van dierenverblijven en dat de Partij voor de Dieren daarom dit onderwerp aan dit programma moeten koppelen. De PvdD wil dat dieren in asielen en dierenopvangcentra niet de dupe worden van gebrekkige gebouwen en dat de gemeente op dit gebied hulp biedt aan organisaties die deze maatschappelijke rol vervullen. De fractie gaat hier graag met het college en de raad over in gesprek en vragen een toezegging van het college rond veiligheid van dierenverblijven en handhaving hierop.

  7. 18

    21.00-23.00 uur
    Beleidsveld: Wonen - wethouder Diepeveen.


    Geagendeerd C. Bos (Stadsbelang Utrecht), T. Schipper (SP), T. Meerding (VVD), H. Dekker-Abdulaziz (D66), J. Zwinkels (CDA), B. Isik (PvdA), F. de Koning ( GroenLinks)
    Wethouder Diepeveen heeft tijdens de bespreking van de Huisvestingsverordening in de commissie S&R op 31 januari toegezegd begin maart een toelichtende brief te sturen. Deze brief biedt een nadere onderbouwing van twee wijzigingsvoorstellen voor de Huisvestingsverordening. Het gaat hier om het voorstel om de categorie Middenhuur met inkomensgrens toe te voegen, waarin in de brief toegelicht wordt wat de mogelijkheden zijn voor een passende bandbreedte voor inkomensgrens, alsmede mogelijkheden en effect voor verschillende doelgroepen en salarissituaties. Het tweede wijzigingsvoorstel betreft het behoud van 75% inschrijfduur bij het accepteren van een woning. In de brief wordt deze maatregel in relatie gebracht met loting, worden ervaringen bij andere gemeenten meegenomen en wordt ingegaan op het effect van maatregel op verschillende doelgroepen. De fracties van SBU, SP, VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks willen deze toegezegde brief agenderen voor de commissie om met wethouder en andere fracties in debat te kunnen gaan over het verwachtte effect en de wenselijkheid van deze twee wijzigingsvoorstellen, zodat de uitkomst van het debat meegenomen kan worden in de Huisvestingsverordening die eind maart/begin april ter besluitvorming naar de raad komt. D66 en CDA willen aanvullend ingaan op urgentie bij gescheiden ouders. Het CDA wil bij het tweede wijzigingsvoorstel (behoud 75% inschrijfduur) tevens ingaan op doorstroming en passend wonen, bijv. de wens om binnen de eigen buurt te kunnen verhuizen. De PvdA wil kijken of leefstijltoewijzing op een bepaalde manier in de verordening ingepast kan worden. En wil daarnaast in de commissie aan de orde willen stellen is of kinderen die dicht bij hun ouders willen wonen om hun ouders mantelzorg te geven op een bepaalde manier voorrang kunnen krijgen.