Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

donderdag 16 mei 2019

09:30 - 16:45
Locatie

Raadszaal, Stadhuisbrug 1

Voorzitter
Voorzitter commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die wordt gehouden op donderdag 16 mei 2019. De vergadering vindt plaats in de raadszaal van het Stadhuis, Stadhuisbrug 1. Per vergaderpunt is indicatief het behandeltijdstip opgenomen. De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille. Voor de avondvergadering is separaat een agenda gepubliceerd.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
  3. 3

    De verslagen van de openbare commissie Stad en Ruimte van 2 en 4 april 2019, ter vaststelling.

  4. 4.1

    Ter informatie.

  5. 5

    9.40 - 9.55 uur
    Beleidsveld: Milieu en emissieloos vervoer - wethouder Everhardt


    De gemeenteraad heeft van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) een ontwerp programmabegroting 2020 ontvangen en een eerste begrotingswijziging 2019. De raad krijgt de gelegenheid om een zienswijze in te dienen op deze begroting en de begrotingswijziging. Het college heeft een reactie voorbereid op beide documenten en de raad wordt gevraagd of deze reactie aan de RUD moet worden gestuurd.

  6. 6

    9.55 - 10.40 uur
    Beleidsveld: Milieu en emissieloos vervoer - wethouder Everhardt


    Op 14 februari is er een technische RIB geweest over het ontwerp Actieplan geluid. Daarnaast heeft het ontwerp Actieplan ter inzage gelegen in stad voor zienswijzen. In de raadsbrief is gemeld dat het college na de consultatie het Actieplan geluid opnieuw aan de raad zal toesturen. In de wet Milieubeheer, artikel 11.14 lid 2, staat dat het college het Actieplan Geluid niet mag vaststellen alvorens de raad in gelegenheid is gesteld zijn wensen en zienswijze op het Actieplan kenbaar te maken. In april heeft het college dit Actieplan geluid aangeboden met het verzoek om zienswijzen vanuit de raad binnen twee weken in te dienen. Deze zijn gebundeld en door het college beantwoord in een raadsbrief die is geagendeerd voor de commissie Stad en Ruimte van 16 mei. In deze commissiebespreking kunnen de fracties over de zienswijzen en de reactie van het college in debat.

  7. 6.2

  8. 7

    10.40 - 10.55 uur
    Beleidsveld: Erfgoed/Bestuurlijke zaken - wethouder Klein


    De gemeente Utrecht is deelnemer aan de Gemeenschappelijke Regeling Het Utrechts Archief (HUA). Op 11 april 2019 heeft het bestuur van HUA de ontwerp programmabegroting 2020-2023 aan de gemeenteraad aangeboden. De gemeenteraad heeft tot uiterlijk 2 juni 2019 de mogelijkheid een zienswijze kenbaar te maken op deze ontwerp programmabegroting 2020-2023. Het Utrechts Archief heeft voor het eerst een aparte kadernota opgesteld dat bij de stukken is gevoegd

  9. 8

    10.55 - 11.25 uur
    Beleidsveld: Grondzaken, Omgevingsvisie Binnenstad, Parkeren - wethouders Diepeveen, Klein en Van Hooijdonk
    Geagendeerd door L. Roodenburg, S. Schilderman en M. Koning (D66)
    D66 wil graag het gesprek aan met de wethouders en de andere politieke partijen in de raad over het proces en de samenhang van de op handen zijnde ontwikkelingen in en rond de binnenstad. Naast de raadsbrief opstelling Visie Strosteeg wat recent naar de raad is gestuurd zijn er andere ontwikkelingen die elkaar raken. D66 denkt hierbij aan de omgevingsvisie binnenstad, de nieuwe parkeervisie die eind 2019 naar de raad komt en het principebesluit toekomst parkeergarage Springweg wat ook binnenkort naar de raad komt. Om er voor te zorgen dat alle belangen, mitsen en maren integraal worden afgewogen, agendeert D66 dit debat. Graag hoort de D66-fractie hoe andere fracties hierin staan en wat we kunnen meegeven aan het college voordat er straks losse besluiten van de raad wordt gevraagd.

  10. 9

    11.25 - 11.55 uur
    Beleidsveld: Grondzaken- Wethouder Diepeveen


    Op 8 februari 2018 heeft de raad het bestemmingsplan Merwedekanaalzone, deelgebied 4 (Defensieterrein) vastgesteld. Dit plan voorziet in de bouw van een woonwijk met 600 woningen. Om dit te realiseren is voorzien in de aankoop van een drietal woningen. Met twee van de drie woningeigenaren is inmiddels overeenstemming bereikt over de aankoop, met een derde (alsmede de huurder daarvan) blijft de insteek nog te komen tot een minnelijke regeling.
    Ondanks dat stelt het college nu aan de raad voor een onteigeningsprocedure voor te bereiden. Aan de raad wordt concreet voorgesteld in voorbereiding van een eventuele onteigeningsprocedure, een ontwerpbesluit met bijbehorende stukken daartoe ter inzage te leggen. Dit overeenkomstig de inspraakverordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

  11. 10

    11.55 - 13.10 uur
    Beleidsveld: Wijk Overvecht - wethouder Diepeveen


    Op basis van het coalitieakkoord waarin een ‘stevige ambitie’ is neergelegd voor Overvecht is het college in gesprek gegaan met vele betrokkenen en waarbij de kansen van Overvecht zijn geïnventariseerd. Het Ambitiedocument Samen voor Overvecht wordt gezien als de uitkomst van die gesprekken. In het document wordt de aanpak op sociaal, veilig, fysiek en economisch vlak geïntensiveerd en verbreed. Ook wordt gekozen voor 5 inhoudelijke ambities en wordt gekozen voor een ontwikkelstrategie gericht op ‘verbinden van kansen en partijen’.
    Aan de raad wordt voorgesteld het ambitiedocument vast te stellen.

  12. 11

    14.00 - 14.30 uur
    Beleidsveld: Ruimtelijke ontwikkeling - wethouder Verschuure


    Op 8 maart 2018 heeft de raad het bestemmingsplan Opaalweg, Amethistweg, Tolsteeg vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de bouw van 200 onzelfstandige studentenwoningen mogelijk.
    Na vaststelling is een beroepsprocedure gestart tegen de vaststelling bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een tussenuitspraak van 13 februari 2019 heeft de Afdeling de gemeenteraad opgedragen binnen 16 weken een toereikende motivering aan te leveren ten aanzien van de groencompensatie en de beoogde uitwerking van het Groenstructuurplan. Ook moet inzichtelijk worden gemaakt op welke wijze het stedelijk groen wordt gecompenseerd.
    Het college stelt, gelet op de tussenuitspraak van de Afdeling, voor een gewijzigd bestemmingsplan vast te stellen en hiermee het plan te herstellen overeenkomstig wat de afdeling de gemeenteraad heeft opgedragen.

  13. 12

    14.30 - 15.15 uur
    Beleidsveld: Economische zaken - wethouder Verschuure


    Geagendeerd door M. van Heuven ( Partij voor de Dieren)en R van der Zweth ( PvdA).
    De Vuelta-begroting is niet solide en gaat voor een belangrijk deel uit van ‘verwachtingen’ en ‘berekeningen’. Daarnaast gaat het verlagen van de begroting van 14,9 miljoen euro (ingezette scenario 2 van de haalbaarheidsstudie) naar 14 miljoen euro ten koste van sociaal-maatschappelijke (breedtesport)activiteiten rondom de Vuelta (zie haalbaarheidsstudie). Mogelijk heeft dit ook gevolgen voor de invulling aan het thema duurzaamheid. De Partij voor de Dieren vindt deze onzekerheden niet passen bij de gemaakte afspraken en wil in debat met andere partijen en de wethouder:

    1. De Partij voor de Dieren ziet toegezegde bijdragen en ‘berekende’ commerciële en private bijdragen onvoldoende transparant zwart-op-wit terug in de begroting, en mist daarmee informatie over hoe dit zich verhoudt tot de afspraken van een 60-40 kostenverdeling tussen de publieke en private partijen.
    2. De mening en positie van fracties en college ten aanzien van de begrotingsonzekerheden op het punt van de subsidieaanvraag bij het ministerie van VWS die nog niet is toegezegd, maar wel al meegenomen is in de begroting.
    3. Bij de Tour de France volgden na afloop niet-begrote tegenvallers. Dat moet nu ten zeerste voorkomen worden. Wat is de mening en positie van fracties en college ten aanzien van de gevolgen van eventuele financiële tegenvallers van de Vuelta? Hoe wordt hier mee omgegaan?
    4. De gevolgen van het verlagen van de Vuelta-begroting naar 14 miljoen euro en financiële onzekerheden voor de sociaal-maatschappelijke (breedtesport)activiteiten voor, tijdens en na het evenement.
    5. De Partij voor de Dieren is benieuwd naar de manier waarop invulling wordt gegeven aan het thema duurzaamheid, een van de doorslaggevende redenen van het toekennen van de Vuelta aan Utrecht en Brabant, en heeft zelf nog wel een aantal ideeën hoe hier invulling aan gegeven kan worden.

    De fractie van de PvdA sluit zich aan bij de agendering.

  14. 12.3

  15. 13

    15.15 - 16.45 uur
    Beleidsveld: Ruimtelijke Ontwikkeling, Energie - wethouder Verschuure


    Geagendeerd door F. de Koning ( GroenLinks), H. Dekker-Abdulaziz ( D66), G.te Hoonte (VVD), B. Isik (PvdA), J. Zwinkels (CDA), T. Schipper (SP) en M. van Heuven (Partij voor de Dieren)
    Op 25 januari ontving de Utrechtse gemeenteraad een brief over vier analyses (wonen, energie, mobiliteit en economie) die de afgelopen periode in opdracht van de U10 bestuurstafels zijn uitgevoerd. In de brief gaf het college aan dat de analyses worden beschouwd als bouwstenen en als inbreng voor het opstellen van een Ruimtelijk Economisch Programma (REP). De Raad zou zich naar aanleiding van een plan van aanpak aan het eind van het eerste kwartaal 2019 kunnen uitspreken.
    Inmiddels is duidelijk geworden dat er in de U10 gemeenten verschillend met deze bouwstenen is omgegaan: in Zeist heeft de raad om betere betrokkenheid van de samenleving gevraagd. In de gemeente de Bilt heeft de raad samen met het college een position paper gemaakt. Ten slotte heeft de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug het college opgedragen om een extra bouwsteen toe te voegen op het gebied van natuur, recreatie en landschappen. Veel gemeenten werken met een deadline van 1 april als uiterste datum om op de voorgestelde bouwstenen te kunnen reageren. Hierdoor heerst er bij de fracties enige verwarring over de rol van de Utrechtse raad in dit proces. In de brief van 25 januari zijn de bouwstenen ter kennis name aangereikt, maar mogelijk is er toch sprake van een formele stap in het traject naar een gezamenlijk Ruimtelijk Economisch Programma.


    GroenLinks en D66 vinden het belangrijk om de bouwstenen en het plan van aanpak tijdig te bespreken, zodat de visie van de Utrechtse gemeenteraad meegegeven kan worden aan de wethouder rond de mogelijke deadline van 1 april. De fracties vinden het van belang dat we goede regionale afspraken maken over grote uitdagingen, zoals het woningtekort, de energietransitie, mobiliteit en economie. Betrokkenheid van alle gemeentes in een vroeg stadium is essentieel, om op tijd te zijn met de Utrechtse inbreng en om te voorkomen dat regionale compromissen toch worden geconfronteerd met bezwaren vanuit enkele gemeentes, zeker gezien de tijdsdruk waarin deze plannen worden gesmeed.


    In dit debat willen de fracties van GroenLinks en D66:

    1. hun visie te geven op de vier bouwstenen en de voorgestelde extra bouwsteen op het gebied van natuur, recreatie en landschappen. Andere fracties worden uitgenodigd dit ook te doen.
    2. Verdere afspraken maken met het college over het proces voor het opstellen van het REP, ten aanzien van de betrokkenheid van de Utrechtse gemeenteraad bij de komende mijlpalen in het proces. Andere fracties worden uitgenodigd hierover stellingname te nemen.
    3. Het college vragen om het college van Rijksadviseurs te betrekken bij vervolgstappen. Dit is ook in de metropoolregio Amsterdam gedaan. Het daar ontwikkelde dashboard verstedelijking biedt een goed uitgangspunt voor een integrale afweging over de wijze waarop verschillende maatschappelijke waardes een plek kunnen vinden in de beperkte ruimte: wonen, energie, mobiliteit, werken, maar ook natuur, voorzieningen en leefbaarheid.
      Het college wordt verzocht om vóór het debat het aangekondigde plan van aanpak aan de Raad te sturen.