Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Mens en Samenleving

donderdag 28 mei 2015

09:30 - 17:45
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Voorzitter Commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Mens en Samenleving, die wordt gehouden op:
- dinsdagavond 26 mei 2015 van 20.00 tot 23.30 uur, burgemeester
- donderdagochtend 28 mei 2015 van 9.30 tot 11.20 uur, wethouders Jansen en Jongerius
- donderdagmiddag 28 mei 2015 van 14.00 tot 17.35 uur, wethouders
Everhardt, Geldof en Kreijkamp
- donderdagochtend 4 juni 2015 van 9.30 tot 12.30 uur, wethouders Jongerius en Everhardt

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
  3. 3

    • Het verslag van de commissie Mens en Samenleving van 21,23 en 30 april 2015, ter vaststelling.
    • Het GEHEIME verslag van de extra, besloten, gecombineerde commissievergadering van Mens en Samenleving en Stad en Ruimte van 14 april 2015, ter vaststelling.
    • Het GEHEIME verslag van het besloten deel van de commissievergadering van Mens en Samenleving van 21 april 2015,ter vaststelling.
  4. 4
    Ingekomen stukken
  5. 5

  6. 11

    Geagendeerd door mevrouw Metaal, CDA en mevrouw Scholten, D66.
    De fractie van het CDA wil graag horen wat het college gaat doen met de aanbevelingen van de VSU die zij hebben opgesteld n.a.v. het meerjarenplan huisvesting binnensport.
    De D66-fractie wil graag met andere fracties en de wethouder in gesprek over het Huisvestingsplan Binnensport en of dit plan genoeg en snel genoeg bijdraagt aan het oplossen van knelpunten in de binnensport.

  7. 12
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Jansen
  8. 13

    Het coalitieakkoord “Utrecht maken we samen” bevat het voornemen om een Initiatievenfonds in te stellen. “ We voegen het leefbaarheidsbudget en het flexibel welzijnsbudget samen tot een initiatievenfonds, bedoeld voor permanente verbeteringen van de openbare ruimte of vernieuwende initiatieven gericht op zorg en welzijn in de buurt. Dit vanuit het principe van cofinanciering en/of eigen inzet van de initiatiefnemer”. De gemeente wilt met het Initiatievenfonds initiatieven in de wijk en in de stad beter ondersteunen. Het college vraagt de raad het raadsvoorstel ‘Initiatievenfonds’ vast te stellen.

  9. 14
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Jongerius
  10. 15

    De fractie van de SP onderschrijft het belang van de uitbreiding van de buurtteams Jeugd & Gezin en is tevreden met de snelle afhandeling hiervan. De SP ziet echter ook risico’s als het gaat om een mogelijke afbouw van het budget voor aanvullende zorg. In de huidige situatie is er nog teveel onduidelijkheid over de daadwerkelijke vraag naar aanvullende zorg om te kunnen spreken van een mogelijke afbouw van het budget. Risico’s omtrent een te snelle afbouw werden reeds genoemd in het G4-Rekenkameronderzoek Jeugdhulp in ontwikkeling. De SP wil deze kwestie graag bespreken met het college en de andere fracties.

  11. 16
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Everhardt
  12. 17

    De organisatievernieuwing heeft geleid tot nieuwe sturing en inrichting van de organisatie per 1 januari 2013. De uitgangspunten hiervan zijn samengevat in het Bestuurs- en Managementconcept (BMC). De nieuwe structuur vraagt om aanpassing van gemeentelijke regelingen, zodat de organisatie goed kan blijven functioneren.
    In de nu voorliggende tweede fase van dit project dient de 'overige regelgeving' waar nodig te worden aangepast aan de (nieuwe) organisatieregeling en het mandaatregister.
    Met dit advies wordt tevens uitvoering gegeven aan de acties die zijn toegezegd in de beantwoording op de schriftelijke vragen inzake de publicatie van verordeningen op overheid.nl (SV 2014/121).

  13. 18

    De fractie van Student & Starter wil graag met de wethouder nader in gesprek over de omgang met en communicatie over de ‘coulance’-regeling in de praktijk en andere praktische zaken omtrent de uitvoering van het nieuwe beleid.

  14. 19
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Geldof
  15. 20

    De bekostiging door het Rijk van een nieuwe basisschool kan slechts aanvangen wanneer deze school is opgenomen in een door de gemeente vastgesteld plan van scholen. Dit plan is een overzicht van nieuwe basisscholen die per 1 augustus van het volgend jaar (in dit geval 2016) in aanmerking willen komen voor bekostiging.
    Het college vraagt de raad de aanvraag van de Katholieke Scholenstichting Utrecht en van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Utrecht in het deelgebied Rijnvliet op te nemen in het plan van scholen basisonderwijs 2016-2019.

  16. 21

    Om de kwaliteit van het Utrechtse onderwijs te versterken, excellentie een impuls te geven en de beweging van onderwijsvernieuwing en –ontwikkeling te stimuleren, investeert het college jaarlijks structureel 1,2 miljoen euro.
    Van de subsidieregeling kan in principe door ‘iedereen’ gebruik worden gemaakt: docenten, scholen, schoolbesturen, andere organisaties. Als scholen of docenten willen aanvragen kan dat alleen via de schoolbesturen. Als andere organisaties aanvragen is een van de voorwaarden dat zij samenwerken met een of meer Utrechtse scholen of schoolbesturen voor voortgezet onderwijs en dat de activiteit waarvoor subsidie wordt aangevraagd, is ingepast in het onderwijsprogramma van een of meer Utrechtse scholen. Op deze wijze wordt de subsidie rechtstreeks in de praktijk ingezet.

  17. 22
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Kreijkamp