Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

donderdag 3 december 2015

09:30 - 22:15
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Voorzitter Commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die
wordt gehouden op:
- dinsdagavond 1 december 2015 van 20.00 tot 23.15 uur
- donderdagochtend 3 december 2015 van 9.30 tot 12.20 uur
- donderdagmiddag 3 december 2015 van 14.00 tot 17.30 uur
- donderdagavond 3 december 2015 van 20.00 tot 22.15 uur

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
  3. 4

    advies: ter afdoening in handen stellen van het college van burgemeester en wethouders

  4. 5

  5. 11
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Everhardt
  6. 12

  7. 13
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Kreijkamp
  8. 14

    Plané Ontwikkeling heeft de gemeente verzocht om een nieuw bestemmingsplan op te stellen ten behoeve van de nieuwbouw van een appartementengebouw met woningen en woningen voor begeleid wonen. Het verouderde gemeentelijke gebouw met maatschappelijke functie (cultureel centrum) ten noorden van de Schermerhornstraat in Lauwerecht zal daarvoor gesloopt worden. Bij dit plan zal ook de omliggende openbare ruimte opnieuw worden ingericht.

  9. 15

    De doelstelling van het bestemmingsplan is om na sloop, de nieuwbouw van bijna 200 woningen planologisch-juridisch mogelijk te maken.

  10. 16

    Er is in Utrecht voor gekozen de Commissie Welstand en Monumenten te bemensen met onafhankelijke deskundigen uit diverse disciplines, aangevuld met een burgerlid. De termijnen van de leden vertegenwoordigd vanuit de disciplines architectuur en architectuur-/bouwhistorie, zijn verstreken. Deze disciplines zijn van belang voor een brede deskundige welstands- en monumentenadvisering. Samen met de restauratie-architect, tevens bouwhistoricus, heeft de architectuurhistoricus vanzelfsprekend een specifieke rol bij de aanvragen voor monumenten of met betrekking tot het beschermd stads- en dorpsgezicht.

  11. 17

    In mei 2011 is het programma Utrechtse Energie 2011-2014 vastgesteld door de raad (kenmerk SO 11.025654). Het programma Utrechtse Energie heeft als doel 30% CO2 te reduceren en 20% duurzame energie op te wekken in 2020. Ook is in het programma de ambitie neergelegd om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

  12. 17.b

  13. 18

    In het coalitieakkoord ‘Utrecht maken we samen’ (2014 – 2018) staan afspraken over het parkeerbeleid en in het bijzonder over de invoering van betaald parkeren. Deze afspraken borduren voort op de Nota Stallen en Parkeren waarin betaald parkeren als reguleringsmiddel wordt benoemd. Op basis van deze nota is de procedure Invoering betaald parkeren opgesteld.
    Deze procedure is op basis van de afspraken in het coalitieakkoord en de ervaringen van de afgelopen jaren herzien.
    De belangrijkste wijziging is dat betaald parkeren niet meer wordt ingevoerd op basis van alléén de (gemeten) parkeerdruk (groter dan 80%), maar ook op basis van voldoende draagvlak in de buurt.

  14. 19
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Van Hooijdonk
  15. 20

    Geagendeerd door ChristenUnie, PvdD, D66 en GroenLinks
    De partijen vinden dat de inspraak en voorkeur van de wijk onderdeel moet zijn van het politieke debat in de commissievergadering, in plaats van het voorstel van de wethouder om pas naderhand een bewonersavond te houden. Dit doet recht aan de vele zienswijzen, reacties en de petitie met honderden handtekeningen.

  16. 21

    Geagendeerd door GroenLinks, Stadsbelang Utrecht, ChristenUnie, SP, VVD, PvdA en D66.
    Met het sluiten van de vaststellingsovereenkomst wordt het financiële belang van de gemeente Utrecht in stadion Galgenwaard afgebouwd en wordt uitvoering gegeven aan de motie Sluit dossier Galgenwaard. Het is een dossier met een lange geschiedenis, waar de afgelopen jaren regelmatig in beslotenheid over gesproken is. Nu het dossier openbaar is, willen de fracties met het college en de raadfracties aandacht besteden aan de volgende zaken:

    • terugblik op de uitvoering van de motie.
    • welke lessen worden door college en raad getrokken ten aanzien van het aangaan van complexe overeenkomsten?
    • Het dossier laat zien dat een actieve rol van de gemeente noodzakelijk is. Op welke wijze is in de organisatie geborgd dat contracten met derden waar grote (financiële) gevolgen aan kleven, actief worden gemonitord? Krijgt contractbeheer binnen de organisatie voldoende aandacht en welke verbeteringen kunnen of zijn n.a.v. het dossier Galgenwaard hierin aangebracht?
    • Eén van de complicerende factoren in het dossier was de onlogische verdeling van de hypothecaire zekerheden. Dit werd pas later, na surseance van Memid Galgenwaard, bij de raad bekend. Wat kunnen college én raad doen om dit soort afspraken in de toekomst te voorkomen?
  17. 22
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Geldof