Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

donderdag 9 april 2015

09:30 - 23:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Voorzitter Commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte die wordt gehouden op
Dinsdagavond 7 april 2015 van 20.00–23.30 uur
Donderdagochtend 9 april van 09.30–12.30 uur
Donderdagmiddag 9 april van 14.00-17.30 uur
Donderdagavond 9 april van 20.00 - 23.30 uur
Donderdagmiddag 16 april van 14.00 - 17.15 uur

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
  3. 3
    Ingekomen stukken
  4. 4
    Verslag van de openbare vergadering van
  5. 5
    Mogelijkheid tot het stellen van rondvraagpunten en vragen t.a.v. de toezeggingenlijst aan de portefeuillehouder(s)
  6. 10

    Geagendeerd door het CDA
    Het CDA wil graag de uitkomsten van de RIA bespreken, waarbij het CDA in wil gaan op de toekomst voor Sonnenborgh in het algemeen en de wijze waarop het college heeft geborgd dat de andere partijen ook structureel bij blijven dragen in het bijzonder.

  7. 11

    Geagendeerd door D66 en Stadsbelang Utrecht.
    De fractie van D66 wil de uitkomsten van de RIA bespreken met de andere fracties en de discussie aangaan welke drempels en mogelijkheden er zijn voor huidige ondernemers en nieuwe toetreders op de hotelmarkt. Daarbij wil de fractie van D66 met de andere fracties en het college in gesprek hoe we de ambitie van 2400 hotelkamers in 2020 gaan realiseren. Stadsbelang Utrecht wenst met de collega raadsleden in debat te gaan over de uitkomsten van de RIA en beantwoording door de verantwoordelijke binnen het college.

  8. 12
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Kreijkamp
  9. 13

    Op 14-03-2013 heeft de Raad ter invulling van het studiegebied in het Structuurplan, definitief gekozen voor het Zuidgebouw (i.p.v. een reservering voor een fietsflat). Eveneens heeft de Raad toen het Stedenbouwkundigplan/ Beeldkwaliteitsplan (SP/BKP) Stationsplein-oost vastgesteld. Dit SP/BKP is destijds in opdracht van de Raad opgesteld. Dit om de stedelijke context in een keer helder te definiëren. Destijds is aandacht gevraagd voor de samenhang in het gebied en de ontwerp-kwaliteit van de vastgoedontwikkelingen. Het Zuidgebouw is integraal onderdeel van dit SP/BKP. Op 2-12-2014 is de Commissie S&R geïnformeerd over de contracteringstrategie van het Zuidgebouw. Op basis van de richtinggevende uitspraak van de commissie, is een definitief besluit genomen om op deze locatie een gecombineerde bestemming mogelijk te maken. Vervolgens is op basis hiervan de tenderprocedure voor het Zuidgebouw gestart.

  10. 14
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Everhardt
  11. 15

    In het raadsvoorstel ‘Welstand in de toekomst’ is een tweetrapse wijziging van de welstandsnota aangekondigd. De eerste stap betreft de actualisatie, de tweede stap is ingrijpender en moet onder meer op basis van participatie leiden tot vernieuwing van de nota.
    De actualisatie is noodzakelijk vanwege de verouderde criteria en richtlijnen. In 2006 heeft de laatste actualisatie plaatsgevonden. In de jaren zijn er diverse ontwikkelingen geweest, zowel maatschappelijk als gemeentelijk (zoals de actualisatie van de bestemmingsplannen) die niet verwerkt zijn in de nota. Dit roept vragen op bij aanvragers omgevingsvergunning, maar kan ook in geval van juridische geschillen leiden tot ongewenste situaties. Daarnaast is de Wabo in 2010
    ingevoerd die uitgaat van meer vergunningvrije bouwwerken. De huidige nota was nog op de oude leest geschoeid en sluit hier onvoldoende op aan – zowel beleidsmatig als juridisch als ‘in de geest van’.

  12. 16

    Geagendeerd door de SP
    De SP wil de brief bespreken, omdat een aantal namen van genoemde debiteuren ze bevreemdt. Grote bedrijven, scholen, maar ook instellingen die vanuit de gemeente subsidie ontvangen. Is het betalingsgedrag structureel of incidenteel, hoe kijkt het college aan tegen gesubsidieerde instellingen die op deze lijst voorkomen, waarom is een aantal posten afgeboekt?

  13. 17.b

  14. 18
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Jansen
  15. 19

    In 2004 is de Visie Leidsche Rijn Centrum, ‘Het Levende Centrum’ door de Gemeenteraad vastgesteld. Vervolgens is in 2006 het Masterplan Leidsche Rijn Centrum vastgesteld door de gemeenteraad. In het Masterplan (het Stedenbouwkundig Programma van Eisen) zijn de programmatische en stedenbouwkundige randvoorwaarden voor geheel Leidsche Rijn Centrum uitgewerkt. Dit vormt het kader voor de uit te werken stedenbouwkundige plannen voor elk deelgebied van Leidsche Rijn Centrum, te weten Kern, Noord, Zuid en Oost.

  16. 20

    Op grond van artikel 34 van de gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht (AVU) zendt het dagelijks bestuur de ontwerpbegroting voor het volgende jaar en de meerjarenraming toe aan de raden van de deelnemende gemeenten. De gemeenteraden hebben tot 1 mei 2015 gelegenheid om op de ontwerp programma- en productbegroting 2016 en meerjarenraming 2017 -2019 te reageren.

  17. 21

    Geagendeerd door Christen Unie en door GL, CDA, SP, PvdD, PvdA, D66 .
    De ChristenUnie is van mening dat overvolle containers en enkele oplossingen hiervoor, niet bijdragen aan de ambitie om meer grondstoffen gescheiden in te zamelen. Ook is de ChristenUnie benieuwd wat de norm is voor de verschillende grondstoffen die worden ingezameld en of met deze norm de doelstelling voor gescheiden inzamelen van de gemeente gehaald wordt.
    olgens de gezamenlijke fracties is er op korte termijn meer nodig dan een proef met een 'afvallezer'. De uitleg over de aanpak klinkt redelijk, maar er lijkt een gevoel van urgentie te ontbreken om de problemen op te lossen op drukke locaties. Terwijl hier wel op korte termijn verandering gewenst is, zo leren wij van Utrechters na een actie op sociale media. Suggesties die de fracties ontvingen: kunnen we containers op drukke locaties vaker legen? Is een betere logistieke afstemming mogelijk? Ook zijn de fracties benieuwd in hoeverre het doorgeven van volle containers valt te vereenvoudigen, hoe met klachten wordt omgegaan, en hoe de handhaving en het toezicht rondom containers georganiseerd is?

  18. 22

    Geagendeerd door D66.
    De fractie van D66 wil de brief nader bespreken met het college en de overige raadsfracties om duidelijk te krijgen of de voorgestelde keuzes daadwerkelijk de unique selling points van de wijk zijn waar iedereen zich in kan vinden en of de manier waarop daarmee wordt omgegaan aansluit bij de verwachtingen en wensen.

  19. 23

    Geagendeerd door het CDA
    Het CDA vraagt zich af of een investering van ruim €2,2 miljoen voor het tijdelijke behoud van 29 bomen een verstandige uitgave is van gemeenschapsgeld. De fractie wil daarover graag met de wethouder in gesprek, te meer omdat in de brief wordt aangegeven dat voor ca. de helft van die kosten nog geen dekking is. De CDA-fractie vraagt zich af of het in het licht van de algehele financiële opgave van de gemeente én de wens om het herstel van de wal- en kluismuren goed af te ronden wenselijk is om deze werkzaamheden uit te stellen.

  20. 24
    Opmerkingen toezeggingenlijst en beantwoording rondvraagpunten wethouder Geldof