Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

donderdag 3 oktober 2019

19:30 - 22:30
Locatie

Trouwzaal

Toelichting

Let op: raadsinformatiebijeenkomsten in verschillende zalen.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Tijd: 19.30-20.45 uur
    Locatie: Stadhuis, Stadhuisbrug 1/ Hal
    Van bijeenkomst wordt verslag gemaakt
    Beleidsveld: Werk en Inkomen
    Portefeuillehouder: Wethouder Voortman


    Agenderenden: Julia Kleinrensink (GroenLinks), Rick van der Zweth (PvdA ), Ruurt Wiegant (SP) en Anne-Marijke Podt (D66)


    Motivering RIB:
    De fracties ontvingen de raadsbrief over de doorontwikkeling van het jongerenfonds. Hierin wordt de fracties gevraagd op welke wijze het jongerenfonds moet worden doorgezet. Er worden hiervoor in de brief drie scenario’s geschetst.
    De fracties van GroenLinks, PvdA, SP, D66 ontvangen graag
    een verdere toelichting op de scenario’s.
    Concrete vragen hierbij zijn:

    1.   Het lijkt er op dat het fonds meer in gang heeft gezet dan alleen het afkopen van schulden en dus ook gepaard gaat met andere middelen.  Graag willen we meer toelichting over de succesfactoren. 
      
    2.   Wat zijn de consequenties van de geschetste scenario’s? 
      

    a. Wat zijn de implicaties voor de lange termijn in de scenario’s waarin (een deel van) de fondsmiddelen ingezet worden voor o.a. begeleiding en mogelijk (een deel van) het revolverende karakter gestopt wordt?
    b. Zijn de gevolgen van werken via de kredietbank hetzelfde als het huidige jongerenfonds bij de gemeente? Zijn de voorwaarden en werkwijzen (flexibiliteit) hetzelfde bij de kredietbank? En wat is het verschil tussen de schuldenaanpak van jongeren en volwassenen zoals de gemeente nu ook gaat doen?
    3. Wat zijn de ervaringen van zowel medewerkers als jongeren met het huidige fonds? Wat ervaren zij als de voor- en nadelen?
    a. Hoe kijken (vertegenwoordigers van) jongeren aan tegen de verschillende scenario’s?

  2. 2

    Tijd: 19.30-21.00 uur
    Locatie: Stadhuis, Stadhuisbrug 1/ Raadzaal
    Bijeenkomst wordt uitgezonden/ gestreamd
    Beleidsveld: Wonen
    Portefeuillehouder: Wethouder Diepeveen


    Agenderenden: Dekker-Abdulaziz (D66), Van Waveren (CDA), Wijmenga (ChristenUnie), De Koning (GL) en Schipper (SP)


    Motivering:
    Aan de hand van de antwoorden op de schriftelijke vragen die we gesteld hebben, meer verduidelijking krijgen van het college en de betrokken partijen wat de precieze plannen zijn en wat dat voor gevolgen heeft voor de ruimte op het plein.
    Bij de RIB willen de agenderende fracties de bewoners ruimte geven om hun inbreng te delen met de raad.
    Vervolgens willen onze fracties graag alle betrokkenen (van de Mix (onder andere; Mitros en BPD), de gemeente en de bewoners) bij elkaar hebben om te bespreken wat we kunnen doen om het plein bij de Camera Obscuradreef te behouden. Tevens of er met een andere verkaveling meer mogelijkheden zijn voor behoud van (een groter deel) van het plein. Dit in relatie met de financiële haalbaarheid.

  3. 2.1

  4. 2.2

  5. 3

    Tijd: 19.30-21.00 uur
    Locatie: Stadhuis, Stadhuisbrug 1/ Trouwzaal
    Deze bijeenkomst wordt uitgezonden/ gestreamd
    Beleidsveld: Wijkgericht werken en participatie
    Portefeuillehouder: Anke Klein


    Agenderenden: Has Bakker (D66), Fred Dekkers (GroenLinks), Rick van der Zweth (PvdA), Henk van Deun ( PVV), Eva Oosters ( Student en Starter) en Kenneth de Boer
    Motivering:
    De agenderende fracties willen voornamelijk horen vanuit bewoners en maatschappelijke organisaties in de stad hoe zij het tegen het actieplan en de raadsbrief aankijken, wat zij goed vinden en wat wat hen betreft nog beter kan. Daarnaast ook in gesprek over wat concreet gedaan gaat worden m.b.t. vormgeven van nieuwe wijk- en buurtparticipatie, inclusieve participatie en benutten digitale mogelijkheden.

  6. 4

    Tijd: 21.00-22.30 uur
    Locatie: Stadhuis, Stadhuisbrug 1/ Trouwzaal
    Bijeenkomst wordt uitgezonden/gestreamd
    Beleidsveld: Werk en Inkomen
    Portefeuillehouder: Wethouder Voortman


    Agenderenden: Rick van der Zweth (PvdA), Julia Klein-Rensink (GroenLinks), Anne-Marijke Podt (D66)


    Motivering:
    De fracties van de PvdA, D66 en GroenLinks agenderen de Actieagenda Werkbeweging voor een RIB. De RIB bestaat uit de volgende onderdelen:
    • Als aftrap een korte ambtelijke toelichting. Dit wordt gedaan in de vorm van een vraaggesprek om het kort en gericht te houden. Dit zal gaan over: 1) de financiën, 2) de wijze van rapporteren over de voortgang en 3) de samenhang met andere programma’s zoals de Actieagenda Schuldenvrij, Fonds Mistatch Arbeidsmarkt, plannen rondom Laaggeletterdheid en activiteiten vanuit het programma Economie t.b.v. werkgelegenheid. Toelichting op de Actieagenda algemeen is niet nodig gezien dit helder verwoord is in de stukken.
    • Vervolgens worden de drie actielijnen uit de Werkbeweging één voor één behandeld. Voor deze bespreking worden verschillende partijen uitgenodigd:

    • Werkgevers over wat zij nodig hebben om de actieagenda een succes te maken, of dit terug komt in de huidige plannen en wat zij uit de gevoerde stadsgesprekken hebben gehaald (dit betreft (private) werkgevers maar ook partijen zoals UW en WIJ3.0).
    • Ervaringsdeskundigen delen hun ervaringen.
    • Belangenorganisaties zoals de Armoedecoalitie en Artikel1 geven hun reactie op de plannen.
      • Aanvullende ambtelijke toelichting op de methode van creëren van (maatschappelijke) banen, o.a. in samenhang met beschikbaar budget hiervoor
  7. 5

    Tijd: 21.00-22.30 uur
    Locatie: Stadhuis, Stadhuisbrug 1/ Hal
    Van bijeenkomst wordt verslag gemaakt
    Beleidsveld: Mobiliteit
    Portefeuillehouder: Lot van Hooijdonk


    Agenderenden: Susanne Schilderman (D66), Rik van der Graaf/Jan Wijmenga (CU), Marijn de Pagter (VVD), Thijs Weistra (GL) en Sander van Waveren (CDA)
    Motivering:
    De schaalsprong in het OV is belangrijk voor de ruimtelijke ontwikkeling in de stad. Daarom was het ook een belangrijke ambitie uit het coalitieakkoord. Daarom willen we experts en bewoners uitnodigen om een ruimer beeld te krijgen van de opties en de meningen van onze inwoners. Dit om beter geïnformeerd met de raad een besluit te kunnen nemen. Dit moet tijdig gebeuren om er voor de zorgen dat dit als input gebruikt kan worden voor de BO-Mirt gesprekken die eind november plaats vinden.
    De fracties willen tijdens de RIB experts vragen naar hun mening over de plannen van de regio en gemeente Utrecht. Wij willen graag hun visie horen op de uitdagingen op het gebied van OV in Utrecht. Ook willen we hen vragen op in te gaan wat deze plannen volgens hen zullen betekenen. Daarnaast willen we partijen die actief zijn in het regionale verband vragen naar hoe zij naar de plannen kijken. Deze informatie willen wij gebruiken om een zo kansrijk mogelijk plan voor de lobby in Den Haag neer te leggen en de gemeenschappelijke visie in de regio verder te ontwikkelen. een toelichting op hoe fiets en ov elkaar kunnen versterken en wat er nodig is qua voorzieningen om dit van de grond te krijgen.
    Het CDA vindt deze notitie een magere invulling van wat in het coalitieakkoord beloofd werd. Daarom wil de fractie breder het gesprek aangaan over de gewenste ontwikkelingen en investeringen in het OV netwerk, zeker in het licht van het flink afnemend OV-gebruik de afgelopen jaren. Voor de RIB willen we dan ook in gesprek met experts en OV-aanbieders over het ontwikkelen van bestendige netwerken voor de toekomst


    Voor zowel de meepraters als de experts gaan we graag in op de volgende zaken:

    • Hoe zien zij de verhouding van de stad en de regio? Hoe verhoud zich dit ook tot de regionale planvorming?
    • Welke kansen en uitdagingen zien zij?
    • Hoe zien zij de rol van Utrecht in het nationale netwerk?
    • Hoe verhouden de plannen van Utrecht zich tot de NMCA?
    • Wat is hun mening over de mobiliteitsoplossingen?
    • Hoe kunnen OV en de Fiets elkaar verder versterken?
    • Hoe zien zij de relatie van deze planning
    • Hoe zien zij de relatie tot het kleinschaligere buurtvervoer?