- Locatie
Varrolaan
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Tijd: 14.00 - 16.30 uur
Locatie: Varrolaan 100, Raadzaal, zaal 5.02 en 5.03
Beleidsveld: Wonen + Welzijn + Maatschappelijke ondersteuning.
Wethouder: Kees Diepeveen en Maarten van Ooijen
Agenderenden: Floor de Koning (GroenLinks) Janneke van der Heijden (GroenLinks), Hind Dekker-Abdulaziz (D66), Anne-Marijke Podt (D66), Kristin van der Veen (S&S,) Jan Wijmenga (CU), Rachel Streefland-Driesprong (CU)
Regelmatig bereiken de fracties berichten van Utrechters over overlast in (flat)woningen. Recent is een onderzoek van Rigo gepubliceerd, waarin staat dat de leefbaarheid in corporatiewijken al sinds 2012 daalt. In het onderzoek staat dat de bewoners van sociale huurwoningen steeds vaker een (erg) laag inkomen hebben, vaker laagopgeleid zijn en vaker te maken hebben met psychische problemen, fysieke gezondheidsproblemen of met een licht verstandelijke beperking (LVB). Daardoor neemt de zogenaamde ‘samenredzaamheid’ in corporatiebuurten af en neemt de overlast toe. Utrechtse wijken stonden centraal in een rapportage hierover van Eenvandaag.
Graag gaan de fracties in gesprek met ervaringsdeskundigen, woningcorporaties, begeleiders van uitstromers uit maatschappelijke opvang en beschermd wonen én de auteurs van het onderzoek over de leefbaarheid in Utrechtse corporatiewijken en de mogelijkheden om deze te verbeteren. Hoe kunnen de fracties zorgdragen voor de inwoners in de meest kwetsbare positie, zodat dit toegevoegde waarde in een wijk oplevert?
De conclusies van de bijeenkomst kunnen meegenomen worden in de besluiten over bijvoorbeeld de huisvestingsverordening (toewijzingsbeleid), de prestatieafspraken en de woonvisieBijlagen
-
1.1
Bijlagen
-
1.2
Bijlagen
-
2
Voor eventuele vragen kunt u zich richten tot:
Nol Kliffen
Regionaal Beleidsadviseur
Regio’s Midden-Utrecht, Flevoland, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek
UWV
Moeder Teresalaan 100, 3527 WB Utrecht
Postbus 16400, 3500 CK Utrecht
06 52436297Bijlagen
-
3
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Locatie: Varrolaan 100, zaal volgt
Beleidsveld: Sport/ wethouder van Ooijen
programma:
1e blok ca. 60 min. : Behoefte aan nieuw zwemwater en duurzaamheid
2e blok c.a. 60 min.:(school)zwemmenBijlagen
-
3.1
Raadsbrief Haalbaarheidsonderzoek naar uitbreiding overdekt zwemwater
Agenderenden: Has Bakker (D66), Julia Kleinrensink (GroenLinks), Rick van der Zweth (PvdA), Tess Meerding (VVD) en Tessa Sturkenboom (Student&Starter)
Er is behoefte om: (1) inzicht en gevoel te krijgen bij de achtergrond van en overwegingen en keuzes die gemaakt zijn bij het haalbaarheidsonderzoek (2) meer inzicht te krijgen in wat er in het vervolg op de raadsbrief en het haalbaarheidsonderzoek wel (en niet) gaat gebeuren en (3) reacties van belanghebbenden hierop te krijgen. Zij vragen een presentatie van het college en de onderzoekers, met daarbij een goede doorkijk naar de stedelijke ontwikkelingen (o.a. de groei van de stad en mogelijke ruimtelijke inpassing in te ontwikkelen gebieden).Bijlagen
-
3.2
Raadsbrief motie duurzame zwemvisie
De agenderende fracties willen meer inzicht krijgen in de techniek en (on)mogelijkheden rondom verduurzamen van zwembaden en in mogelijke koppelkansen hiervoor de komende jaren.Bijlagen
-
3.3
Raadsbrief toezeggingen en motie inzake schoolzwemmen
Fracties willen op basis van deze brief, meer inzicht krijgen in hoe we ervoor kunnen zorgen dat alle kinderen in Utrecht leren zwemmen. In het gesprek met betrokkenen staan o.m. de volgende punten centraal: 1) het aantal kinderen dat nog geen zwemdiploma haalt en hoe dit op te lossen
2) barrières die scholen ervaren om geen schoolzwemmen aan te bieden en
3) het effect hiervan op aanvragen voor zwemmen op een andere plek (concreet: aantal mensen die gebruik maken van de vangnetregeling en de toegenomen hulpvraag bij stichting leergeld)
4) de vraag in hoeverre een a-diploma voldoende zwemgarantie geeftBijlagen
-
4.1
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Locatie: Varrolaan 100, zaal volgt
Beleidsveld: Verkeer en mobiliteit
Agenderenden: Jan Wijmenga / Rik van der Graaf ( CU), Susanne Schilderman (D66), Thijs Weistra (GroenLinks), David Bosch (PVV), Sander van Waveren (CDA)
Motivering en doel:
De fracties willen graag een ambtelijke toelichting op de Voortgangsrapportage Verkeersveiligheid en de uitvoering van de toezeggingen die zijn gedaan in de eerste helft van 2018. Het gaat hier om de toezeggingen 18/T58, 59, 60 en 61. De fracties hebben vragen over de wijze van afdoening van deze toezeggingen. Daarnaast zijn ze benieuwd naar een toelichting op de nieuwe werkwijze rondom de programmering van projecten en horen ze graag welke projecten hier nu precies op staan en op welke manier deze geprioriteerd zijn.
Daarnaast gaan de fracties ook graag het gesprek aan over het nieuwe project waarin de gemeente via spoedeisende hulpposten en ziekenhuizen meer informatie over ongevallen krijgt. Hoe zijn de eerste resultaten van dit project en leidt dit daadwerkelijk tot betere ongevallendata? In het collegeakkoord wordt gesproken over een flexibel fonds om kleine knelpunten zoals drempels en paaltjes op te lossen zodat dit bij kan dragen aan de verkeersveiligheid. De fracties horen graag wat de plannen zijn om dit fonds in te gaan richten.
Ook gaan de fracties graag in gesprek over waarom het gevoel van verkeersonveiligheid nog niet afneemt in de wijken.
Ze luisteren ook graag naar meepraters over hoe deze werkwijze in de stad ervaren wordt, hoe de communicatie met de gemeente hierin verloopt en waarom het gevoel van verkeersonveiligheid nog niet afneemt in de wijken. De fracties zullen hiervoor ook gericht mensen uitnodigen.
Ook horen de fracties graag een ambtelijke toelichting op een aantal projecten die nu nog niet gestart zijn of nog niet naar voldoening (van omwonenden) zijn afgerond zoals de Carnegiedreef, Rijnkennemerlaan en de herinrichting van de Kaatstraat.Bijlagen
-
4.2
Bijlagen
-
4.3
Bijlagen
-
5
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Locatie: Varrolaan 100, zaal volgt
Beleidsveld: Diversiteit
Agenderenden: Melody Deldjou Fard (GroenLinks), Rachel Streefland (CU), Ruurt Wiegant (SP), Rick van de Zweth ( PvdA), Henk van Deun (PVV), Queeny-Aimee Rajkowski (VVD), Sander van Waveren(CDA), Mohammed Saiah(D66), Mahmut Sungur (DENK), Eva Oosters (Student & Starter).
Motivering en doel:
Discriminatie neemt niet af, maar eerder toe, zo blijkt uit verhalen en cijfers. Wat moet dan meer of anders?
Dat was de centrale vraag die het afgelopen jaar centraal stond in een 'elftal' Podiumgesprekken in de stad, georganiseerd door Stadspodium Utrecht samen met Al Amal, ASHA, Artikel 1 Midden Nederland, Bibliotheek Utrecht, DOK030, NISBO, NLeducatie, NoLimits en U2B-Heard!Alle betrokkenen bij de genoemde partners komen graag naar de genoemde 'Raadsinformatiebijeenkomst' en doen een pitch waarin ze hun kennis en ideeën met de raad delen.
Gebaseerd op het bovenstaand verzoek, hebben diverse partijen handen in een geslagen en zouden graag een RIB willen organiseren om meer inzicht te vergaren over dit onderwerp.
Gemeenteraad laat zich informeren over de stand van zaken rondom onderwerp discriminatie.
Wil graag geïnformeerd worden over wat de gemeente tot op heden onderneemt om discriminatie in Utrecht te hand haven.Bijlagen
-
6
Tijd: 21.30 - 22.30 uur
Locatie: Varrolaan 100, zaal volgt
Beleidsveld: Openbare orde en veiligheid, Handhaving, Maatschappelijke Ondersteuning
Agenderenden: Queeny Rajkowski, (VVD), Sophie Schers, (GL) Eva Oosters, (S&S), Corine van Dun (D66).
Motivering en doel:
Reden voor agendering is dat de fracties wat concrete (en nieuwe) maatregelen missen ten aanzien van Safe Streets. Voorbeelden als ronde tafels klinken nog wat vaag. Daarnaast lijkt de focus met name op straatintimidatie te liggen. Terwijl situaties zoals die van Mauro die meisjes op straat lastigvalt, bij veiligheidsprofessionals onbekend zijn. Daarnaast komt het verzamelen en uitwisselen van data met het comité van de VN, waardoor er datagedreven knelpunten op tafel komen, niet concreet terug. Graag zouden de fracties in de RIB een toelichting krijgen op concrete voorbeelden wat er is gedaan sinds de ondertekening met o.a. de volgende onderwerpen: straatintimidatie (vrouwen en LHBTI+) en informatie-uitwisseling met het VN comité. Mochten er al ideeën zijn over mogelijke oplossingsrichtingen zoals anders inrichten openbare ruimte, aanpassing APV, etc dan horen de fracties dit ook graag.Bijlagen