Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

donderdag 17 januari 2019

09:30 - 22:30
Locatie

Raadszaal, Varrolaan 100

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Tijd: 10.00 - 11.00 uur
    Locatie: Varrolaan 100
    Beleidsveld: Wonen, wethouder Kees Diepeveen


    Agenderenden: Tim Homan (Student & Starter), Floor de Koning (GL), Hind Dekker-Abdulaziz (D66), Tess Meerding (VVD), PVV-fractie
    In 2019 vindt een brede herziening plaats van de Regionale Huisvestingsverordening. Omdat het gaat om een regionale verordening, is het moeilijk voor partijen om bij vaststelling van de verordening nog wijzigingen aan te brengen, aangezien er sprake moet zijn van eenduidigheid van de verordening in de regio. De agenderende fracties wil daarom graag aan de voorkant van het proces worden geïnformeerd over de inhoudelijke inzet van het college bij de wijziging van de huisvestingsverordening, zodat hier vervolgens in de commissie debat over kan worden gevoerd en richting kan worden meegegeven aan de wethouder.

  2. 2

    Tijd: 14.00 - 16.00 uur
    Locatie: Varrolaan 100
    Beleidsveld: Milieu en Emissieloos vervoer, wethouder Victor Everhardt


    Agenderenden: Maarten Koning (D66), Jantine Zwinkels (CDA), Martijn van Dalen (VVD)


    Motivatie: Het Strategisch Plan Laadinfrastructuur is op 19 oktober aan de Raad gestuurd. Het stimuleren van elektrisch rijden in Utrecht is een belangrijk onderdeel van het beleid om mobiliteit in onze stad te vergroenen en om de luchtkwaliteit te verbeteren. Raadsleden willen graag technische toelichting en verdere verdieping in het onderwerp door het raadplegen van deskundigen en belanghebbende partijen. Mogelijk wordt het Strategisch Plan daarna geagendeerd voor bespreking in de commissie, om het beleid verder aan te scherpen en zicht te krijgen op de mogelijkheden van de raad om bij te sturen.

  3. 3

    Tijd: 20.30 - 21.45 uur
    Locatie: Varrolaan 100
    Beleidsveld: ruimtelijke ordening/ wethouder Klaas Verschuure


    Agenderenden: Rachel Heijne (GL), Floor de Koning (GL), Hind Dekker – Abdulaziz (D66), Gertjan te Hoonte (VVD) en Jantine Zwinkels (CDA)
    Eind november zond het college een raadsvoorstel Vaststelling Omgevingsvisie, deelgebied Vleuten-De Meern aan de raad. De behandeling daarvan staat gepland op 31 januari 2019 in de commissievergadering van S&R.


    Met de Omgevingsvisie deelgebied Vleuten – De Meern zal het de eerste keer zijn dat gebiedsbeleid voor een deelgebied aan de Omgevingsvisie Utrecht wordt toegevoegd. In de verdere toekomst zal van elk deelgebied in de stad gebiedsbeleid worden toegevoegd. De Omgevingsvisie Vleuten – De Meern geldt daarom als pilot. Een pilot voor zowel het doorlopen participatietraject als de structuur van de Omgevingsvisie (welke elementen bevat de visie en welke niet). Tot slot is de omgevingsvisie zelf een inhoudelijk belangrijk document voor de toekomst van Vleuten-De Meern. Bij alle drie de aspecten is het goed stil te staan bij de vraag: waarom zijn welke keuzes gemaakt en hoe zijn deze bevallen?


    Voor deel 1 (de inhoud van het document zelf) van de RIB wordt bekeken of inhoudelijke vragen over de omgevingsvisie zelf bestaan. Welke visie wordt vastgelegd voor de wijk? De projectorganisatie wordt gevraagd kort de hoofdpunten daarvan eerst toe te lichten. Voor dit deel van de RIB worden meepraters uitgenodigd, om onder andere van de inwoners van Vleuten –De Meern te horen wat zij vinden van de visie. Vervolgens krijgen raadsleden de gelegenheid hun inhoudelijk vragen bij de visie te stellen.


    In deel 2 (het proces in het kader van de Omgevingswet) wordt besproken:

    • Het instrument van de omgevingsvisie: na een korte inleiding (als toelichting op de gehouden evaluatie) vanuit de projectorganisatie een open discussie met elkaar te voeren. Daarbij kunnen vragen aan de orde komen als: wat vinden de raadsleden van inrichting van de omgevingsvisie?, is het een werkbaar product?, zijn er elementen die beter in de stadsbrede visie rechtsreeks geregeld kunnen worden?, hoe verhoudt de visie zich straks tot de omgevingsplannen?, zijn er daaromtrent voor voorhand wensen bij de raad?, kan er ook alvast een vergelijking worden gemaakt met nog komende omgevingsvisies, zoals die voor Lunetten?, In welke mate mogen deze visies onderling verschillen?.
    • Participatie: de raad wordt graag geïnformeerd over hoe de omgevingsvisie tot stand is gekomen. Welk traject(en) is/zijn doorlopen? Welke leerervaringen zijn daarin opgedaan? Is de ambtelijke organisatie in dat traject tegen belemmeringen aangelopen? Welke (proces)vragen en vragen over het instrument van de omgevingsvisie / omgevingswet leefden bij inwoners en andere betrokkenen bij de participatie? Wat zou men de volgende keer anders doen?