- Locatie
Varrolaan en Stadskantoor
- Voorzitter
- Voorzitter raadsinformatiebijeenkomst
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Tijd: 9.30-11.00 uur
Locatie: Varrolaan 100, 5.02
Beleidsveld: Grondzaken, Wonen - wethouder Diepeveen
Geagendeerd door: Tim Homan (S&S), Cees Bos (SBU), Jan Wijmenga (CU), Hind Dekker-Abdulaziz (D66), Floor de Koning (GL), Tim Schipper (SP), Bulent Isik (PvdA), Ad Verdonk (PVV-fractie), Gertjan te Hoonte (VVD)
Vorig jaar is tijdens het spoeddebat over de GEM Kanaleneiland de motie ‘Onderzoek de publieke controle op de GEM’ aangenomen, waarmee opdracht is gegeven om onderzoek uit te voeren naar “de werking en de controle van de GEM Kaneleneiland en soortgelijke PPS-constructies en daarbij met aanbevelingen te komen ter versterking van de kaderstellende en controlerende functie van de gemeenteraad in een dergelijke constructie, evenals de controlerende functie van het college inzake dergelijke constructies” onder begeleiding van een delegatie uit de raad. Nu dit onderzoek is afgerond en ook de eerste fase van de evaluatie in opdracht van de GEM Kanaleneiland zelf is afgerond, zouden de fracties van Student & Starter, Stadsbelang Utrecht, ChristenUnie,D66, GL, SP, PvdA, PVV en VVD graag een raadsinformatiebijeenkomst organiseren waarbij alle fracties nader kunnen worden geïnformeerd over de evaluatie van de GEM Kanaleneiland en de lessen die hieruit kunnen worden getrokken voor de toekomst. De wens hierbij van de agenderende fracties is om zowel de betrokken onderzoekers als de betrokken ambtenaren te kunnen ondervragen over de twee rapporten die de raad nu heeft ontvangen. Na de raadsinformatiebijeenkomst zouden de rapporten eventueel nog kunnen worden geagendeerd voor een commissiedebat.
Bijlagen
-
2
Tijd: 11.00 - 12.30 uur
Locatie: Varrolaan 100, 5.02
Beleidsveld: Economische Zaken - wethouder Verschuure
Geagendeerd door Rachel Heijne ( GroenLinks), Jan Wijmenga (ChristenUnie), Anne Sasbrink (Partij voor de Dieren), Jantine Zwinkels (CDA),Tim Schippers (SP), David Bosch (PVV), Cees Bos (SBU), Rick van der Zweth (PvdA), Eva Oosters (Student & Starter), Jony Ferket (D66)
De agenderende partijen organiseren een RIB om meer zicht te krijgen op nut, noodzaak en impact van de actiepunten die het college voornemens is te nemen mbt kantorenmarkt. De agenderende partijen willen zich laten informeren over de volgende onderwerpen:
- Hoe verhoudt het proactief ontwikkelen zich tot alle andere ambities die we hebben? En dan in het bijzonder wonen en bijhorende voorzieningen. Maar ook gebiedsgericht, kijkend naar het stationsgebied en de krapte aldaar bijvoorbeeld.
- Wat heeft de verandering van beleid mbt transformaties voor gevolgen? Bv mbt ontwikkeling woningen, maatschappelijke voorzieningen en openbare ruimte?
- Hoe verhoudt de wens tot flexibiliteit zich tot het zojuist vastgestelde provinciale beleid en regionale kansen?
- Hoe verhoudt ruimer beleid mbt kantoren zich tot leefbaarheid en levendigheid in die gebieden?
- Hoe verhoudt het voorstel zich tot de bestaande leegstand van kantoorgebouwen? Welke cijfers hanteert de gemeente?
- Wat betekent deze kantorenvisie voor de ‘overige gebieden’? Wordt daar apart beleid voor vastgesteld, en zo ja, wanneer?
- Hoe verhoudt deze visie zich tot de RSU, of loopt deze vooruit en wordt deze na vaststelling van de RSU herijkt?
Aanvullende agendering D66:
D66 maakt werk van werk en daarom is de fractie blij met deze ambitieuze kantorenbrief met plannen die van een hoog ambitieniveau zijn. De fractie hoort graag van de wethouder hoe hij de prognose van 80.000 extra banen tot 2040 vormgeeft. Hoe zorgen we ervoor dat Utrecht naast woonstad ook een werkstad wordt, zodat we niet met zijn allen de stad in- en uitforensen. Daarnaast wil de fractie graag horen of en hoe de nieuwe kantorenbrief voldoet aan het probleem van ‘waarom bouwen we dan zo traag nieuwe kantoren’?Daarnaast geeft het college aan dat er pas rond 2021 en 2022 nieuwe kantoormeters zijn in het Stationsgebied, terwijl de vraag erg hoog is. D66 is benieuwd hoe het college hier mee omgaat, worden potentiele verhuurder bijvoorbeeld ook gewezen op alternatieven in Utrecht?
Hoe wil het college het gesprek richting de provincie insteken om het kader flexibeler toe te passen? Gezien dit onderdeel is van het Regionaal Economisch Programma is de D66-fractie dan ook benieuwd naar hoe dit plan daar is ontvangen en of er al vormen van medewerking zijn toegezegd
Bijlagen
-
3
Tijd: 20.00-21.30 uur
Locatie: Stadskantoor V34 en V35
Beleidsveld: Stationsgebied - wethouder Everhardt
Geagendeerd door: Corine van Dun (D66), Erwin Virginia ( GroenLinks) Jan Wijmenga (ChristenUnie).
De agenderende fracties willen in gesprek met bewoners van het gebied en de initiatiefnemers van het Daalse Park en Model A. De fractie willen graag horen wat zij vinden van de drie randvoorwaarden bin relatie tot de zes modellen. De drie randvoorwaarden zijn:
• een goede ruimtelijke inpasbaarheid in de bestaande omgeving,
• een goede kwaliteit van het groen, en
• de financiële haalbaarheid.
In de raadscommissievergadering van 26 oktober 2017 heeft de raad verder een aantal wensen geformuleerd ten aanzien van ‘groen, gevelgroen, de fietsverbinding en sociale woningen’ in de ontwikkeling van het Daalsepark. De fracties willen een toelichting namens het college op de uitwerking van deze wensen in de voorgestelde modellen D en E.
Daarnaast willen de fracties graag een toelichting op de manier waarop de bewoners bij het vervolgtraject betrokken worden en welke randvoorwaarden hier gelden.Bijlagen
-
4.1
Beleidsveld: Openbare orde en veiligheid, burgemeester van Zanen
Bijlagen