- Locatie
4 Digitaal en 2 fysiek op Stadhuis
- Voorzitter
- Zie per raadsinformatiebijeenkomst
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Beleidsveld: Openbare Ruimte/ Groen / resp. wethouders: Kees Diepeveen en Lot van Hooijdonk
Digitale Raadsinformatiebijeenkomst waarin de raadsleden in gesprek gaan met bewoners, bewonersgroepen en experts over het maaibeleid.
Agenderenden: Erwin Virginia (GroenLinks), Anne Sasbrink( Partij voor de Dieren), Jantine Zwinkels (CDA), Jan Wijmenga (ChristenUnie) en Susanne Schilderman (D66).
Motivering:
Van ambtenaren willen de fracties informatie ontvangen om beter inzicht te krijgen in het maaibeleid en welke aanpassingen er eventueel in de toekomst nodig zijn.
Het evaluatierapport is informatief, maar aanvullend ontvangen de fracties graag een overzicht van de gerealiseerde wijzingen in afspraken ten opzichte van het oude contract (waarin ook al maatwerk mogelijk was).
In de bijeenkomst willen de fracties bewoners, bewonersgroepen en experts uit de stad uitnodigen om hun visie op en wensen over het maaibeleid met de raad te delen.Bijlagen
-
1.1
Bijlagen
-
1.2
Bijlagen
-
1.3
Bijlagen
-
1.4
Bijlagen
-
1.5
Bijlagen
-
2
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Beleidsveld: Onderwijs, wethouder
Digitale Raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden, docenten, schoolleiders, vertegenwoordigers en bestuurders over het effect van de maatregelen. Ook willen de raadsleden met lerarenopleiders in gesprek over de samenwerking met scholen en de onderwijskwaliteit.
Agenderenden: Jony Ferket (D66), Ilse Raaijmakers (PvdA), Heleen de Boer (GroenLinks), Bert Kos (CDA), Jeffrey Koppelaar (Student & Starter), Rachel Streefland (ChristenUnie) en Tess Meerding (VVD)
Motivering:
Het lerarentekort is onverminderd groot in Utrecht. De kwestie is nog urgenter door corona; ziekte van onderwijzend en ondersteunend personeel maar ook de stages van leraren in opleiding lopen anders dan gepland.
De fracties van D66, PvdA, ChristenUnie, GL, CDA, S&S en VVD willen het Actieplan aanpak lerarentekort Utrecht leert 2020-2022 agenderen voor een RIB. Hoewel de fracties enthousiast zijn over de samenwerking tussen scholen, lerarenopleiders en de gemeente en het plan er veelbelovend uitziet, is er nog veel werk aan de winkel.
Deze fracties willen graag een ambtelijke toelichting op in ieder geval de prognoses van de cijfers van het lerarentekort in primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO) en vervolgonderwijs toegespitst per wijk en voor scholen met veel leerlingen met risico’s op onderwijsachterstanden (schoolgewicht). Zij vragen een toelichting op zowel de kwantitatieve cijfers (tekort aan fte) als kwalitatieve (verborgen lerarentekort). Ook willen de fracties geïnformeerd worden over de gesprekken met het ministerie van OCW over de verdeling van de aangekondigde extra miljoenen van het kabinet voor het lerarentekort.
De fracties nodigen docenten, schoolleiders, vertegenwoordigers en bestuurders uit om in gesprek te gaan over het effect van de maatregelen. Ook willen zij met lerarenopleiders in gesprek over de samenwerking met scholen en de onderwijskwaliteit.
In de Rib worden de volgende 3 thema’s besproken:
- Zij-instroom: hoe versterken we een eenduidig loket waar startende docenten, vooral zij-instromers, zich kunnen melden? Hoe worden zij begeleid in het voortraject dat leidt tot een succesvolle start als zij-instromer?
- Begeleiding van startende docenten:
- in de aangenomen motie M2019/142 vraagt de raad het college de mogelijkheid uit te werken voor een ontwikkelfonds waar scholen extra ondersteuning of ontwikkeltijd uit kunnen financieren. Hoe is dit ontwikkelfonds verwerkt in het actieplan Utrecht leert?
- welke belemmeringen zijn er in het opleiden en begeleiden van startende docenten, met name ook ten tijde van corona? - Onderwijsachterstanden:
- op welke manier komen de maatregelen en extra financiële middelen voor het lerarentekort ten goede aan scholen met veel onderwijsachterstanden?
Tot slot willen de fracties meer informatie en in gesprek gaan over de volgende vragen:
- zijn er vanuit gedwongen afstandsonderwijs in verband met corona, positieve ervaringen met betrekking tot digitaal onderwijs die kunnen helpen om de gevolgen van het lerarentekort te beperken?
- hoe zijn we enerzijds flexibel en verhogen we het aantal leraren maar borgen we anderzijds de onderwijskwaliteit? Hoe kijken de aanwezigen naar de zorgen omtrent het inzetten van onbevoegden voor de klas en het verminderen van onderwijstijd / inzetten van meer vierdaagse schoolweken?Bijlagen
-
2.1
Bijlagen
-
2.2
Bijlagen
-
3
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Locatie: Stadhuis/ Hal
Beleidsveld: Zorg en maatschappelijke ondersteuning/ wethouder: Maarten van Ooijen
Fysieke raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden, ambtenaren en uitgenodigde betrokkenen (bv. vertegenwoordigers van o.a. De BackUp en het Stadsteam Herstel.
Agenderenden: Anne-Marijke Podt (D66), Dimitri Gilissen (VVD), Rachel Streefland (CU), Ilse Raaijmakers (PvdA), Sander van Waveren (CDA), Marcel Vonk (GroenLinks), Eva Oosters (Student & Starter), Ruurt Wiegant (SP), Henk van Deún (PVV) en de fractie van Stadsbelang Utrecht
Motivering agendering:
De uitvraag basiszorg heeft geleid tot een andere aanbieder dan de organisaties die nu verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van dak- en thuislozen. Tijdens de bijeenkomst gaan de raadsleden graag in gesprek met de nieuwe aanbieder, medewerkers die op dit moment begeleiding bieden en betrokken ambtenaren.
Wij krijgen graag een doorkijkje naar de plannen voor de komende maanden: hoe gaat de overgang in zijn werk, hoe wordt continuïteit van zorg in de praktijk geborgd, wat gaat het betekenen voor cliënten en medewerkers? Ook horen wij graag van de nieuwe aanbieder wat de plannen zijn vanaf 2021.
We realiseren ons dat dit voor sommige betrokkenen een ingewikkeld gesprek zal zijn. We willen hier in elk geval 1,5 uur voor uittrekken. We hebben geen behoefte aan een formele presentatie, maar gaan graag in gesprek aan de hand van de hierboven geschetste vragen
Motivering:
Bijlagen
-
3.1
Bijlagen
-
4
Tijd: 21.30 - 22.45 uur
Beleidsveld: Stationsgebied, wethouder: Eelco Eerenberg.
Digitale Raadsinformatiebijeenkomst zonder meepraters. Gesprek tussen raadsleden, betrokken ambtenaren en vertegenwoordigers van de Jaarbeurs.
Agenderenden: CDA, GroenLinks, D66, PvdA, VVD, S&S, PvdD, PVV, CU, SP en SBU
Motivering:
Fracties willen graag meer toelichting op de verwachtingen die college en Jaarbeurs bij het komende traject hebben. De eerder door de Jaarbeurs gepresenteerde visie is nogal concreet, het intentiedocument van het college redelijk concreet, maar de startnotitie nog heel abstract. Voorafgaand aan de commissiebehandeling met het college willen de fracties de Jaarbeurs bevragen over hun plannen en de ruimte die zij zien om ook andere doelen te realiseren, welke randvoorwaarden hard zijn, etc.
Daarnaast willen de fracties graag een toelichting van het college op (1) Ruimtelijke Strategie Utrecht en de samenhang met naastgelegen gebieden Merwedekanaalzone, Beurskwartier, Binnenstad en andere plannen, (2) mobiliteit en (3) de doorwerking van het Koersdocument Leefbare stad.Bijlagen
-
4.1
Bijlagen
-
5
Tijd: 21.30 - 22.30 uur
Beleidsveld: divers
Locatie: Stadhuis/ Hal
Fysieke Raadsinformatiebijeenkomst waarin de Rekenkamer in gesprek gaat met de raadsleden en het College.
Het gaat in het opvolgingsonderzoek over de doorwerking/opvolging van de volgende 9 rekenkamerrapporten uit periode 2014-2018, waarbij de Rekenkamer nagaat in welke mate raadsbesluiten zijn uitgevoerd, welke vervolgacties nog mogelijk zijn. Zie onderzoeksplan opvolgingsonderzoek.2014-2018Bijlagen
-
5.1
Bijlagen
-
6
Tijd: 21.30 - 22.30 uur
Beleidsveld: Sport, wethouder Maarten van Ooijen
Agenderenden: Has Bakker (D66), Bert van Steeg (CDA), Julia Kleinrensink GroenLinks), Lau Bosse (PvdA) Jan Wijmenga (ChristenUnie), Tessa Sturkenboom (Student & Starter) en Tess Meerding (VVD)
Digitale Raadsinformatiebijeenkomst; raadsleden in gesprek met betrokken uitgenodigde en aangemelde deelnemers.
Motivering:
De agenderende fracties willen in gesprek gaan met de sportclubs op locatie (Sporting ’70, Hercules, mogelijk ook andere clubs), bewoners (goed duidelijk maken dat officiële RO-procedure nog gaat lopen), Sport Utrecht en met medewerkers van de gemeente Utrecht die betrokken zijn bij het locatieonderzoek en de keuze voor de nieuwe plek van de sporthal. Om het perspectief van de wijk en de (ruimtelijke) ontwikkelingen daarin goed mee te nemen, is het fijn als het wijkbureau NO ook aansluit.
De fracties willen meer informatie en vragen het college om een toelichting, waarin op de volgende vragen wordt ingegaan:
- Waarom is specifiek voor deze plek gekozen? Welke locaties zijn afgevallen?
- Wat zijn de voor- en nadelen van specifiek deze plek?
- Hoe ziet het beoogde gebruik van de sporthal eruit?
- Is zelfbeheer van de sporthal een optie?
- Welke mogelijkheden zijn er om functies aan de sporthal toe te voegen en hierdoor een win-win te creëren dan wel investeringskosten te drukken?
Fracties horen van de sportclubs (en mogelijke andere betrokkenen zoals Sport Utrecht) graag hun reactie op het locatie-onderzoek en de locatiekeuze. Vragen die zij daarbij hebben:
- Wat zijn in hun ogen de voor- en nadelen van deze plek?
- Wat zijn belangrijke randvoorwaarden in aanleg en gebruik van de hal om dit tot een succes te maken?
- Wat willen zij de raadsleden meegeven?Bijlagen
-
6.1
Bijlagen