Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

dinsdag 4 februari 2020

19:30 - 22:30
Locatie

Diverse zalen Stadhuis

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Tijd: 19.30- 21.00 uur
    Locatie: Hal in het Stadhuis, Stadhuisbrug 1
    Beleidsveld: Economische Zaken, Innovatie, Volksgezondheid, Openbare Ruimte en groen/ wethouders:Klaas Verschuure,
    Linda Voortman, Kees Diepeveen en Lot van Hooijdonk


    Werkvorm: Expertmeeting georganiseerd door Hind Dekker-Abdulaziz, Jan Wijmenga, Maarten van Heuven en Bulent Isik


    Programma:
    • Aftrap door voorzitter van de expertmeeting (Jony Ferket)
    • Plenaire toelichting Welzijnsaspecten & 5G door experts
    • Roulerend 3 ronde tafel sessies over (combinatie van experts, raadsleden, ambtenaren):
    o Technische zaken (gespreksleider Hind Dekker- Abdulaziz)
    o Biodiversiteit (gespreksleider Maarten van Heuven)
    o Welzijn (gespreksleider Bulent Isik)
    • Plenaire terugkoppeling van raadsleden van 1 ding dat is bijgebleven van sessie (Jony Ferket)
    • Sluiting (Jony Ferket)

  2. 2

    Tijd: 19.30 - 21.00 uur
    Locatie: Trouwzaal in het Stadhuis, Stadhuisbrug 1
    Werkvorm: presentatie College en gesprek raadsleden met genodigden en meepraters.
    Beleidsveld: Zorg en maatschappelijke ondersteuning/ wethouder Maarten van Ooijen
    Agenderenden: Van Waveren (CDA), Gillissen (VVD), Van Deún (PVV), Bos (Stadsbelang Utrecht), Sungur (DENK), Van Dun (D66), Streefland (CU), Dekkers (GL)


    Motivering agendering RIB:

    1. De agenderende fracties hebben op basis van de brief van de portefeuillehouder onvoldoende beeld op welke manier het beleid ten aanzien van ouderen in Utrecht concreet vorm zal krijgen. Graag zouden genoemde fracties een nadere toelichting krijgen van het college.
    2. Daarnaast zijn zij benieuwd naar de opvatting van verschillende belangenbehartigers over het beleid van het college.
    3. Deze fracties vragen zich af hoe de drie voorgenomen speerpunten aansluiten bij eerder ingezet beleid. Zo is onduidelijk op welke manier de nieuwe woonconcepten zullen aansluiten bij eerdere initiatieven op dit vlak.
    4. Daarnaast is het voor genoemde fracties niet duidelijk welk resultaat wordt beoogd op welk moment als gevolg van de gekozen speerpunten en hoe dit aansluit bij de constatering in de toekomstanalyse dat het aantal ouderen de komende jaren sterk zal stijgen in Utrecht.
    5. Zij vragen zich daarnaast af, gezien de verschillende initiatieven die worden genomen, op welke manier de Raad zal worden geïnformeerd over de voortgang van de verschillende projecten en in hoeverre kan worden vastgesteld of er sprake is van een verbetering van de positie voor ouderen in Utrecht in de komende jaren.
    6. De fracties hebben behoefte aan een globale kwantitatieve inschatting van de te verwachten ontwikkeling in vraag en aanbod van wonen (al of niet in combinatie met zorg van ouderen). Het beleid is gericht op langer zelfstandig thuis wonen. Dat zal soms in een andere (kleinere) woning zijn en soms in nieuwe woonvormen. De gemeente faciliteert het tot stand komen van nieuwe woonvormen, Maar we hebben nu geen beeld hoeveel voor ouderen geschikte woningen en hoeveel woonplekken in nieuwe woonvormen er gerealiseerd moeten worden.
    7. Ook horen fracties graag hoe ouderen, ouderenorganisaties en bewonersinitiatieven betrokken worden bij bijvoorbeeld het realiseren van toegankelijke en voor ouderen prettige woonomgeving, bij (vernieuwing van) integrale zorg voor ouderen en bij het realiseren van nieuwe woonvormen.
  3. 3

    Tijd: 21.15 - 22.15 uur
    Locatie: Hal in het Stadhuis, Stadhuisbrug 1
    Werkvorm: gesprek raadsleden met genodigden en meepraters.
    Beleidsveld: Sport/wethouder van Ooijen
    Agenderenden: Van Waveren (CDA), Bakker (D66), PvdA (Lau Bosse) en Meerding (VVD)


    Motivering agendering RIB:
    Aanleiding is het haalbaarheidsonderzoek overdekt zwemwater dat het college naar aanleiding van de motie 2018/62 ‘Niet of maar waar’ heeft laten opstellen.
    De agenderende fracties willen reacties op (de uitkomsten van) het onderzoek. Zij nodigen hiervoor ca. vijf sprekers uit, waaronder VEC (zij mailden eerder over hun initiatief), Sport Utrecht, zwemverenigingen en andere belanghebbenden.
    Deze fracties willen graag de mogelijkheid hebben om aanvullende/verdiepende vragen aan de onderzoekers en beleidsadviseurs van de gemeente te stellen.

  4. 4

    Tijd: 19.30 - 22.00 uur
    Locatie: Raadzaal in het Stadhuis, Stadhuisbrug 1
    Werkvorm: gesprek raadsleden met genodigden en meepraters.
    Beleidsveld: Ruimtelijke ontwikkeling/wethouder Verschuure
    Agenderenden: VVD, D66, PvdA, PVV, SBU, S&S, GroenLinks, CDA, PvdD en SP


    Motivering agendering RIB:
    De Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU) is van groot belang voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht. Aan de raad zijn uitgangspunten voor de RSU ter besluitvorming voorgelegd. De fracties van VVD, D66, PvdA, PVV, SBU, Student & Starter, GroenLinks, CDA, PvdD en SP willen graag het raadsvoorstel ‘Uitgangspunten RSU’ voorafgaand aan de commissiebehandeling agenderen voor een Raadsinformatiebijeenkomst. De fracties willen een inhoudelijke toelichting en mogelijkheden voor het stellen van inhoudelijke vragen over de uitgangspunten die neergezet zijn en de consequenties van het vast leggen van de uitgangspunten.
    Daarnaast willen raadsleden belangrijke partners van de stad zoals de woningbouwcorporaties, ontwikkelaars, grondeigenaren, maar bijvoorbeeld ook ProRail en Rijkswaterstaat, natuur en milieuorganisaties, zoals het Utrechts Landschap, energie coöperaties en experts van het college van rijksbouwmeesters laten meepraten over de nu aangedragen uitgangspunten. Hierbij wil de raad bijvoorbeeld vragen kunnen stellen over de snelheid waarin de partners verwachten dat ontwikkelingen gerealiseerd kunnen worden.
    Een van de belangrijke keuzen in de uitgangspunten betreft het binnenstedelijk en/of buiten stedelijk bouwen. De agenderende partijen wensen in dit kader ook graag een reflectie vanuit het veld over de verwachte bouwsnelheid die hiermee gemaakt kan worden. Ook in de POVI speelt dit een belangrijke rol. Vanuit de provincie wil zij graag een toelichting op de POVI en de status van Rijnenburg als pauzelandschap.
    In dit kader wenst de raad ook het onlangs aan de gemeente aangeboden ‘Appél Rijnenburg’ te betrekken. Tevens wil zij graag meer inzicht over vrij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen waarover nog geen (actuele) stedenbouwkundige kaders met de raad zijn gedeeld zoals de ontwikkeling rond Lunetten/Koningsweg en de A12-zone. Ook de visie op waar en welke hoogbouw in de stad mogelijk is een onderwerp waarover de raadsleden nader geïnformeerd willen worden.
    Tot slot wil de raad inzicht op de wijze waarop bij de verdere uitwerking van de RSU ook rekening wordt gehouden met recent bij de uitgangspunten REP aangenomen amendementen en moties.

    Voor deze RIB zouden de agendeerders graag 150 minuten willen reserveren. Dit, omdat de vast te leggen uitgangspunten verschillende thema’s raken die de agendeerders graag afzonderlijk willen bespreken en verschillende externe experts worden gevraagd hun bijdragen op deze thema’s te geven

  5. 5

    Tijd: 21.30 - 22.30 uur.
    Locatie: Trouwzaal in het Stadhuis, Stadhuisbrug 1
    Werkvorm: gesprek raadsleden met genodigden
    Beleidsveld: Economische zaken/ Wethouder Verschuure
    Agenderenden: Dimitri Gilissen (VVD), Tim Schipper (SP) en Jony Ferket (D66)


    Motivering agendering RIB:
    Aanleiding is o.a. de raadsbrief over de evaluatie van het ESF. Met het oog op het te plannen afsluitende raadsdebat hechten de fracties om met de betrokken partners in de stad in gesprek te gaan om terug te blikken op de gang van zaken rond de kandidatuur voor het ESF, te leren van dit proces en te verkennen hoe Utrecht in de toekomst op een succesvolle manier grote en internationale publieksevenementen kan blijven binnenhalen.