- Locatie
Digitaal
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Locatie: LET OP GEWIJZIGD: DIGITAAL
Beleidsterrein: Openbare Orde en Veiligheid, Volksgezondheid, resp. burgemeester en wethouder Eerenberg
Fysieke Raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden en betrokken experts.
Agenderenden: Has Bakker (D66), Eva Oosters ( student&Starter), Marcel Vonk (GroenLinks), Queeny Rajkowski (VVD), Ruurt Wiegant (SP)
Programma
1. Welkom; voorstelrondje, aanleiding/doel bijeenkomst ( 5 min.)
2. Reality check; huidige beeld en beleid: hoe pakt dit uit in Utrecht (bijdragen door Liesbeth Maas, Jasper Baijens en Dick Reinking gevolgd door vragen van raadsleden ( 30 min.)
3. Vraaggesprek over en naar aanleiding van het manifest; met de dames Van Bakkum en Bos en de heren Van den Brink, Nuijten en Martinelli. Welke speelruimte is er, waar gaat de discussie heen, ontwikkelingen in het buitenland/Europa, wat moet er veranderen en is dat haalbaar, angel uit criminaliteit/ondermijning, waarom manifest wel/niet ondertekend, etc. aangevuld met vragen van raadsleden en de andere deelnmers (40 min.)
4. Gesprek/discussie n.a.v. stellingen; alle aanwezigen kunnen deelnemen (40 min.)
5. Afsluiting: wat nemen de raadsleden uit deze bijeenkomst mee, ook richting de collega’s in de landelijke politiek en mogelijk de nieuwe partijprogramma’s voor de verkiezingen die eraan komen? (5 min.)
Motivering:
Op 20 januari jl. is het Manifest voor een realistisch drugsbeleid is gelanceerd. Het manifest is inmiddels ondertekend door tientallen wetenschappers, verslavingsexperts, advocaten, criminologen, artiesten en (oud-)politici.
Enkele constateringen:
- De huidige Opiumwet en verscheidene internationale drugsverdragen die streven naar een drugsvrije wereld, hebben de afgelopen 100 jaar geleid tot de situatie waarin naar schatting jaarlijks 300 miljard dollar omgaat in de wereldwijde ‘narconomie’.
- De nadelige gevolgen zijn hiervan ook in Utrecht zichtbaar en voelbaar.
- De realiteit is dat mensen drugs gebruiken, en dat tot op heden wetten en verdragen dit niet (lijken te) stoppen.
- Dat er een taboe rondom drugs bestaat en gebruikers zich niet durven uitspreken als het niet goed gaat.
- De ondertekenaars van het manifest voor een realistisch drugsbeleid verschillen van mening over drugs: sommigen van hen keuren het gebruik van drugs af, anderen geloven dat mensen vrij moeten zijn om genotsmiddelen te gebruiken
- Dit verschil van mening ook in Utrecht en in de Utrechtse gemeenteraad bestaat.
- We samen moeten zorgen dat de aanpak van de overheid erop gericht moet zijn om zowel de schadelijke effecten van drugsgebruik als van drugsbestrijding te beperken op basis van beleid dat werkt.
- Het los van de noodzakelijke landelijke discussie, ook relevant is om deze discussie op lokaal niveau te voeren. We hebben in Utrecht bijv. wel beleid op het gebied van ondermijning, maar niet met betrekking tot veilig en realistisch drugsgebruik.
Het Manifest voor een realistisch drugsbeleid vormt een goede aanzet om te zoeken naar voorstellen om het drugsbeleid te hervormen, waarbij het uitgangspunt is om gezondheidsrisico’s van drugs zo laag mogelijk te houden en de gezondheid, veiligheid en welzijn van onze samenleving als geheel zo goed mogelijk te waarborgen.
De agenderende partijen wensen een raadsinformatiebijeenkomst te organiseren waarin twee vragen centraal staan:
- Hoe kijken verschillende experts vanuit verschillende domeinen naar de lokale Utrechtse situatie en problematiek, waar het gebruik en productie van drugs betreft, het beleid dat hierover gevoerd wordt en wat hiervan de consequenties zijn.
- Welke mogelijkheden en middelen er zijn om de strekking en doelen van het drugsmanifest door te vertalen naar de lokale situatie in Utrecht, m.a.w.: wat kunnen en mogen we doen, waar zit ruimte, en wat zou (niet) kunnen werken?
Bijlagen
-
2
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Locatie: LET OP GEWIJZIGD: DIGITAAL
Werkvorm: gesprek tussen raadsleden en experts.
Beleidsveld: Financiën, wethouder Anke Klein
Agenderenden: Has Bakker (D66), Floor de Koning (GroenLinks), Rick van der Zweth (PvdA), Eva Oosters ( S&S), Mahmut Sungur (Denk), Ruurt Wiegant (SP), Pim Steenbergen ( ChristenUnie), Jantine Zwinkels ( CDA).
Programma:
- Aftrap door ambtelijke organisatie over hoe dit het nu feitelijk (wetgeving en processen, starten bij keuze om wel of niet te gaan aanbesteden, aanbestedingsvorm), dilemma’s en welke kansen ziet de gemeente voor de toekomst van het aanbesteden: 15 minuten
- Reflectie op nota inkoop en aanbestedingsregels door experts (30 minuten), waarvan een in de vorm van een filmpje (afwezigheid expert).
- Aan de hand van een (fictieve) casus (inbreng door stadskantoor) de stappen doorlopen en met elkaar in gesprek gaan over welke ruimte er is om onze waarden (samenwerken, inzet lokale ondernemers, drempelbedragen etc.) meer ingebed te krijgen in dit “rigide” proces (35 minuten)
- Afronding (10 minuten)
Motivering:
De gemeente Utrecht koopt elk jaar veel producten en diensten in via aanbestedingen. De afgelopen jaren zijn allerhande manieren van aanbesteden bedacht die ervoor zorgen dat in aanbestedingen maatschappelijke waarden meer meegerekend worden. Steeds manifester klinkt echter de roep om meer fundamenteel de discussie aan te gaan of het middel van de aanbesteding niet te dwingend is geworden en met name op het gebied van ‘sociale diensten’ (zoals jeugdwerk, welzijn, wmo etc.) meer maatschappelijke schade (vaak in de vorm van gebrek aan continuïteit) berokkent dan het baten oplevert. Recent is in dit licht het essay ‘Het dogma aanbesteden, en waarom we het in het sociaal domein achter ons moeten laten’ verschenen van de hand van Jos van der Lans, in opdracht van het LSA. Zie ook: https://www.lsabewoners.nl/wp-content/uploads/2020/06/Het-dogma-aanbesteden.pdf.
Graag gaan de agenderende fracties met experts (waaronder Jos van der Lans), enkele ‘inkooprelaties’ van de gemeente en ter zake kundige medewerkers van de gemeente (inkoop, juridische zaken, sociaal domein) in gesprek over de dilemma’s rondom het middel aanbesteden bij de gemeente Utrecht.
Vragen die er zijn:- Welke dilemma’s zijn er c.q. worden er ervaren? Hoe worden deze ervaren binnen de verschillende domeinen?
- Wat zijn de maatschappelijke kosten en baten van het middel aanbesteden voor de gemeente Utrecht? Welke kosten zijn in het algemeen gemoeid met het aanbesteden, voor aanbieders en de gemeente zelf? Weegt dat op tegen mogelijke financiële voordelen die worden gehaald?
- Hoe wordt nu afgewogen wat wel en niet wordt aanbesteed?
- Wat kan en wat moet van (Europese) wetgeving? Waar zit ruimte, nu e/o in de toekomst? Wat zijn voorbeelden in binnen- en buitenland die kunnen inspireren?
- Hoe wordt tegen de toekomst van het aanbesteden aangekeken in de wetenschap? Welke adviezen zijn er op gemeentelijk niveau?
- In het buitenland, maar ook al in andere gemeentes in Nederland, zie je een trend van diensten weer in eigen beheer nemen. Daar hoor ik ook graag een reflectie/dilemma's op (bron: https://overheid.fnv-magazine.nl/022020/remunicipalisering/).
- Een trend die we zien in het sociaal domein is om langer aan te besteden, met 'slechts' lichte evaluaties tussendoor. Wanneer ga we hiertoe over en wanneer niet? Zitten hier meer kansen in?
- Hoe kunnen we de conclusies van bovenstaande vragen meegenomen worden in de nog aan te nemen Nota Inkoop?
Bijlagen
-
2.1
Bijlagen
-
2.2
Bijlagen
-
3
Tijd: 21.30 - 23.00 uur
Locatie: Digitale Raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden en uitgenodigde experts
Beleidsterrein: Milieu en emissieloos vervoer en Mobiliteit en Volksgezondheid/ wethouders: Eelco Eerenberg, Lot van Hooijdonk
Agenderenden: Martijn van Dalen (VVD), Sander van Waveren (CDA), Cees Bos (Stadsbelang Utrecht), Rachel Heijne (GroenLinks), Jelmer Schreuder (D66), Bülent Isik (PvdA), Omar Sanli (DENK), Henk van Deun (PVV), Tim Schipper (SP), Tessa Sturkenboom (S&S), Jan Wijmenga (CU), Lisanne Snippe (PvdD)
Motivering bijeenkomst:
De agenderende fracties willen in deze eerste Raadsinformatiebijeenkomst geïnformeerd worden door het ambtelijk apparaat (ook vanuit mobiliteit, economie en volksgezondheid) over het proces rondom het opstellen van het raadsvoorstel, waaronder het participatieproces, en welke randvoorwaarden hierbij van toepassing waren. Agendeerders verzoeken het college dit gedeelte geen herhaling te laten zijn van hetgeen al in het raadsvoorstel staat en zullen met technische vragen komen op basis waarvan deze informatie gepresenteerd kan worden.
Daarnaast willen de agenderende fracties graag door experts bijgepraat worden over nut en noodzaak van een strengere milieuzone, de uitvoerbaarheid daarvan en over de gevolgen van dit raadsvoorstel voor onder meer de gezondheid en de veiligheid. Ook aan hen wordt gevraagd een presentatie voor te bereiden op basis van vragen van raadsleden. Genodigde experts betreffen onder andere: RHDHV, RIVM en GGD.Bijlagen
-
3.1
Bijlagen
-
4
****Deze bijeenkomst is uitgesteld.****
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Locatie: Digitale of Fysieke raadsinformatiebijeenkoms op Stadhuist: definitieve keuze volgt
Werkvorm: gesprek tussen raadsleden en deelnemers
Beleidsterrein: Wijkgericht werken en participatie/ wethouder Anke Klein
Agenderenden: Rick van der Zweth (PvdA), Has Bakker (D66), Fred Dekkers (GroenLinks), Martijn van Dalen (VVD), Jantine Zwinkels ( CDA)
Motivering
Recent is de raad geïnformeerd over het actieprogramma ‘Samen stad maken op de Utrechtse manier’. Hier heeft ook een technische bijpraatsessie over plaatsgevonden. De agenderende fracties willen in een raadsinformatiebijeenkomst graag horen vanuit de stad welke ervaringen er zijn met het actieprogramma, wat goed gaat en wat nog beter kan, en welke wensen en ideeën er leven over het vervolg.
In het bijzonder staan de raadsleden graag stil bij:
• Vorming en kansen wijkplatforms (en andere vormen van buurt- en wijkparticipatie)
• Bewonersinitiatief (nog verder uit te werken onderdeel van het actieprogramma): hoe zou dit eruit moeten zien
****Deze bijeenkomst is uitgesteld.****
-
5
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Locatie: digitale raadsinformatiebijeenkomst
Beleidsterrein: circulaire economie/ wethouder: Klaas Verschuure
Agenderenden: Rachel Heijne (GroenLinks), Jelmer Schreuder (D66), Martijn van Dalen (VVD), David Bosch (PVV), Jantine Zwinkels (CDA), Tesssa Sturkenboom (Student & Starter)
Programma:
Opening en welkom
Gesprek raadsleden met experts, ontwikkelaars en andere partijen die bijdragen aan een circulaire stad. De vraag die centraal staat is: wat is er nú nodig (tot 2023) om in 2030 voor 50% circulair te zijn?
Reflectieronde, wat nemen de raadsleden mee
Afsluiting
Motivering:
Er ligt een mooi en ambitieus plan voor om toe te werken naar een Circulair Utrecht in 2050. Eerder is er al een technische RIB geweest waarin veel vragen van fracties zijn beantwoord. Nu gaan de agenderende fracties graag in gesprek met experts, ontwikkelaars en andere partijen die bijdragen aan een circulaire stad. In het gesprek ligt de focus op het plan wat er nu ligt. In dit plan wordt een tijdspad geschetst tot 2023. In de RIB leggen we de focus op de vraag: wat is er nú nodig (tot 2023) om in 2030 voor 50% circulair te zijn?Bijlagen
-
5.1
Bijlagen