Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

dinsdag 13 oktober 2020

19:30 - 23:00
Locatie

Digitaal

Voorzitter
Wisselend ( raadslid) per bijeenkomst

Agendapunten

  1. 1

    Tijd: 19.30 -22.30 uur
    Beleidsveld: Milieu en emissie loos vervoer, Mobiliteit en Volksgezondheid/  wethouders Eelco Eerenberg, Lot van Hooijdonk
    Digitale Raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden en aangemelde betrokkenen.
    Agenderenden: Martijn van Dalen (VVD), Sander van Waveren (CDA), Cees Bos (Stadsbelang Utrecht), Rachel Heijne (GroenLinks), Jelmer Schreuder (D66), Bülent Isik (PvdA), Omar Sanli (DENK), Henk van Deun (PVV), Tim Schipper (SP), Tessa Sturkenboom (S&S), Jan Wijmenga (CU), Lisanne Snippe (PvdD)
    Motivering:
    De agenderende fracties willen in deze tweede raadsinformatiebijeenkomst in gesprek gaan met ondernemers en (maatschappelijke) insprekers om hun mening over het raadsvoorstel en de consequenties ervan te horen.
    De plannen voor een nieuwe en uitgebreide milieuzone raken direct de bedrijfsvoering van Utrechtse ondernemers en hun klanten en leveranciers. Dat geldt ook voor de bouwsector. Daarom horen de fracties van de VVD, CDA, Stadsbelang Utrecht, D66, SP en S&S graag van vertegenwoordigers wat de gevolgen hiervan zijn. De milieuzone heeft voor de transport en logistiek in, van en naar Utrecht ook grote gevolgen. De fracties horen graag welke gevolgen dat zijn. Ook zien ze dat er steeds meer elektrische voertuigen zijn, maar ze vragen zich af hoe reëel een emissieloze milieuzone voor vrachtwagens en bestelauto’s in 2025 is. Hierover krijgen zij graag meer informatie van een expert.


    Het raadsvoorstel is een breed plan met een uitgebreid pakket aan maatregelen met als doel de lucht in Utrecht schoner en daarmee gezonder te maken. Daarom horen de fracties van GroenLinks, D66, S&S en PvdD ook graag hoe gezondheidspartijen in de stad tegen het raadsvoorstel aan kijken.
    De Partij voor de Dieren hoort ook graag hoe milieuorganisaties tegen het raadsvoorstel aankijken.

  2. 2

    Tijd: 19.30 - 20.30 uur
    Beleidsveld:Volksgezondheid/ wethouder: Eelco Eerenberg
    Digitale Raadsinformatiebijeenkomst: gesprek raadsleden met betrokken ambtenaren, meepraters en experts.
    Agenderenden: Has Bakker (D66), Ilse Raaijmakers (PvdA), Marcel Vonk (GroenLinks)
    Motivering:
    Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal en ook sociaal – op latere leeftijd. Ministerie VWS, gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) slaan daarom in het actieprogramma Kansrijke Start de handen ineen om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden.
    De agenderende partijen willen graag meer informatie over wat de gemeente Utrecht en partners deed en doet in het kader van dit programma en de lokale aanpak in de stad. Vragen die de partijen daarbij hebben:
    • Wat is er gebeurd, wat zijn de voorgenomen stappen en acties, waar loopt de gemeente tegenaan, hoe gaat de samenwerking, en met welke dilemma’s wordt de gemeente geconfronteerd in de uitvoering van dit programma?
    • Hoe verloopt in het licht van de coronacrisis dit programma, en wat is te zeggen is over de lange termijn effecten van de crisis op het programma?
    • Hoe verloopt samenwerking tussen sociaal en medisch domein in Utrecht? Bijv. op het gebied van signalering van armoede en huiselijk geweld. Het zijn belangrijke speerpunten binnen Kansrijke Start maar hoe verloopt die samenwerking concreet in Utrecht? En wellicht ook binnen de eigen gemeentelijke organisatie: tussen W&I en Volksgezondheid.
    • Komen partijen voldoende toe aan preventie? Curatief gaat vaak voor preventief. Hebben partijen voldoende positie binnen Utrecht om preventie in te vullen?
    • Hoe wordt de doelgroep bereikt?
    • Over de prenatale huisbezoeken en beoogde intensievere kennismaking met de JGZ binnen Kansrijke Start: welke ervaringen zijn er (zowel bij aanstaande ouders als bij de gemeente/JGZ) en wat zijn kansen in de samenwerking bij vroegsignalering?
    • Hoe het staat met preconceptiespreekuren in Utrecht en de pijler Nu Niet Zwanger?
    • Wat zijn de kansen om de lokale samenwerking in het kader van dit programma met bijvoorbeeld woningcorporaties en ruimtelijke ordening te verbreden?

  3. 3

    Tijd: 21.00 -22.30 uur
    Digitale raadsinformatiebijeenkoms: gesprek tussen raadsleden en deelnemers
    Beleidsterrein: Wijkgericht werken en participatie/ wethouder Anke Klein
    Agenderenden: Rick van der Zweth (PvdA), Has Bakker (D66), Fred Dekkers (GroenLinks), Martijn van Dalen (VVD), Jantine Zwinkels ( CDA), de fractie van Student & Starter en Kenneth de Boer (SBU)
    Motivering:
    Recent is de raad geïnformeerd over het actieprogramma ‘Samen stad maken op de Utrechtse manier’. Hier heeft ook een technische bijpraatsessie over plaatsgevonden. De agenderende fracties willen in een raadsinformatiebijeenkomst graag horen vanuit de stad welke ervaringen er zijn met het actieprogramma, wat goed gaat en wat nog beter kan, en welke wensen en ideeën er leven over het vervolg.
    In het bijzonder staan de raadsleden graag stil bij:
    • Vorming en kansen wijkplatforms (en andere vormen van buurt- en wijkparticipatie)
    • Bewonersinitiatief (nog verder uit te werken onderdeel van het actieprogramma): hoe zou dit eruit moeten zien

  4. 3.1

  5. 4

    Tijd: 19.30 - 21.00 uur
    Beleidsveld: Openbare Orde en Veiligheid en Handhaving/ portefeuille: burgemeester Peter den Oudsten
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden, ambtenaren, bewoners en overige betrokkenen.
    Agenderenden: Maarten Koning, D66, Queeny Rajkowski, VVD, Rachel Streefland, CU, Peter van Corler, GL, Ismail el Abassi, DENK, Kenneth de Boer, SBU, Sebastiaan Heuschen, S&S, Bulent Isik, PvdA, Ruurt Wiegant, SP, Henk van Deun, PVV, Bert van Steeg, CDA, Lisanne Snippe, PvdD
    Motivering agendering:
    Agenderende partijen willen graag in gesprek met het college en met vertegenwoordigers van de gemeentelijke handhavers, van de politie en OM, en experts, over de stand van de handhaving in Utrecht. Onlangs is het Rekenkamerrapport over handhaving vastgesteld in onze Raad. Het college werkt nu een uitvoeringsplan uit om opvolging te geven aan de aanbevelingen en conclusies die hiermee zijn aangenomen. Het is alweer een tijd geleden dat de raad hierover met onze professionals over de dagelijkse praktijk van handhaving gesproken heeft. Tijdens het debat over het Rekenkamerrapport werd duidelijk dat er gewerkt wordt om de vierde (lokale) actielijn verkeersveiligheid meer aandacht en inzet te geven.
    De fracties willen graag in gesprek over:
    1.         Hoe dat in de praktijk uitwerkt en wat voor uitdagingen dat met zich meebrengt zowel in termen van beleid (i.s.m. de rijksoverheid) en voor handhavers op straat.
    Verder zijn er in het veiligheids- en handhavingsdomein actuele ontwikkelingen waarover we ook het gesprek willen voeren:
    2.         Corona-pandemie in relatie tot handhaving,
    3.         Het landelijke vraagstuk van capaciteit bij politie,
    4.         Manifestaties over uiteenlopende onderwerpen lijken toe te nemen, wat zijn de consequenties daarvan,
    5.         Ontwikkelingen en discussies over veiligheidsgevoel van handhavers,
    6.         Mogelijke bevoegdheden voor de burgemeester om de inzet van wapens of bodycams door handhavers mogelijk te maken.

  6. 5

    Tijd: 21.30 - 22.30 uur
    beleidsterrein: Mobiliteit/ wethouder Lot van Hooijdonk
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden en ambtenaren.
    Agenderenden: Dimitri Gilissen (VVD), Hind Dekker-Abdoulaziz (D66), Jan Wijmenga (CU)
    Motivering:
    Niet lang geleden werd het beruchte kruispunt in Terwijde van de Rijnkennemerlaan en de Musicalkade opnieuw opgeschrokken door een aanrijding. Het betreffende kruispunt houdt de gemoederen al lang bezig. Al meerdere malen hebben raadsfracties vragen gesteld en is er in de commissie gesproken over het verbeteren van de verkeersveiligheid op deze kruising. Op aandringen van de raad is een camera-onderzoek herhaald naar aanleiding van de laatste aanpassingen. In de meest recente brief  over de kruising schrijft het college verbeteringen te zien op het gebied van de verkeersveiligheid op de kruising. Veel omwonenden zien de situatie met lede ogen aan, en ook de agenderende fracties hebben op dit moment nog onvoldoende vertrouwen dat de situatie nu veilig genoeg is.

  7. 5.2