Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

dinsdag 21 april 2020

20:00 - 21:30
Locatie

Digitale raadsinformatiebijeenkomsten

Voorzitter
Eva Oosters
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Digitale raadsinformatiebijeenkomst
    Tijd: 20.00 -21.30 uur
    Beleidsveld:  Energie
    Wethouder: Lot van Hooijdonk
    Werkvorm: digitale bijeenkomst met toelichtende presentatie en gesprek tussen raadsleden en genodigde experts, zonder meepraters maar met toehoorders
    De bijeenkomst wordt gestreamd en is voor belangstellenden live te volgen via internet (https://direc.to/dseG)  en ook via onze facebookpagina gemeenteraadutrecht. (https://direc.to/dxjX)
    Agenderenden: Jelmer Schreuder (D66), Gertjan te Hoonte (VVD), Rachel Heijne (GroenLinks), Tessa Sturkenboom (Student & Starter), Henk van Deún (PVV), Bülent Iṣik (PvdA), Cees Bos (Stadsbelang Utrecht), Maarten van Heuven (Partij voor de Dieren), Tim Schipper (SP), Jan Wijmenga (CU), Jantine Zwinkels (CDA)


    Motivering agendering
    Ontwerp Regionale Energie Strategie 1.0 is een eerste stap richting de RES 1.0 die in 2021 aangenomen moet worden. De raad wordt nu om instemming gevraagd. Hiervoor willen de fracties toelichting krijgen op het proces van het ontwerp (totstandkoming, haalbaarheid, vervolg tot 1.0). Daarbij hebben wij de volgende vragen:
    • De RES gaat uit van 1,8 TWh op basis van de landelijke opgave, hoe is deze hoeveelheid onderbouwd en hoe zien de biedingen van andere regio's eruit?
    • Utrecht staat aan de lat voor 0,45 TWh. Hoe is deze verdeling tot stand gekomen en hoe ziet de verdeling over andere gemeenten eruit?
    • Welke drempels zijn er nog om deze hoeveelheid te halen? Er is bijvoorbeeld sprake van grootschalig zon-op-dak, maar er klinkt nog weinig zekerheid uit deze ambitie. Welke drempels kunnen nog weggenomen worden?
    • Hoe worden verschillende participanten (bewonersinitiatieven, milieuorganisaties, energiemaatschappij, netbeheerder) betrokken in het vervolgproces van de RES? Worden bij alle projecten naast algemene bewonersgroepen ook direct omwonenden betrokken?
    • Op welke wijze zijn/worden de afwegingen tussen de energieopbrengsten en de impact op de omgeving gemaakt? Hoe wordt hier in de definitieve uitwerking mee omgegaan?
    • In hoeverre is er (in breedste zin van het woord) ruimte voor nieuwe innovaties op bijvoorbeeld financieel vlak en wat betreft techniek?