Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

dinsdag 18 februari 2020

19:30 - 22:30
Locatie

Stadhuis, diverse zalen

Agendapunten

  1. 1

    Tijd: 19.30-21.00 uur
    Locatie: Grote Trouwzaal, Stadhuis, Stadhuisbrug 1
    Werkvorm: Gesprek raadsleden met betrokkenen ambtenaren, professionals, bewoners en experts
    Beleidsveld: Volksgezondheid, Jeugd en Jeugdzorg, Wethouder Eerenberg/ Sport, Wethouder van Ooijen
    Deze bijeenkomst wordt gestreamd of er wordt een verslag gemaakt.


    Agenderenden: Has Bakker (D66), Dimitri Gilisssen (VVD), Ilse Raaijmakers (PvdA), Marcel Vonk (GroenLinks), Rachel Streefland (ChristenUnie), Eva Oosters (Student&Starter)
    Motivering agendering:
    Het doel van de RIB is drieledig:

    1. Meer gevoel en achtergrond krijgen bij de problematiek en de groep jongeren die het betreft. Ook enige wetenschappelijke duiding bij de omvang van de problematiek en de effectiviteit van de JOGG-aanpak.

    2. Inzoomen op de aanpak die de gemeente Utrecht heeft gekozen (in brede zin) en informatie/uitwisseling over hoe (en of) de JOGG-aanpak die de gemeente hanteert hier goed werkt. Ook horen we graag meer over de bijeenkomst van 24-9-2019 en de ondertekening van de intentieverklaring, zie:
      https://zorgprofessionals.utrecht.nl/gezondheid/gezonde-leefomgeving/gezond-gewicht.

    3. Meer informatie krijgen over hoe Amsterdam dit doet en mogelijk andere gemeenten.
      Zie ook: https://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/medisch/amsterdamse-aanpak-overgewicht-wint-eu-prijs/ar-AAIVrLi


    De agenderende fracties gaan graag in gesprek met ambtenaren, professionals, bewoners, en experts om meer vat te krijgen op deze problematiek.

  2. 2

    Tijd: 21.00- 22.30 uur
    Locatie: Grote Trouwzaal, Stadhuis, Stadhuisbrug 1
    Beleidsveld: Asiel en integratie, wethouder Maarten Van Ooijen
    Werkvorm: gesprek tussen raadsleden en betrokkenen
    Deze bijeenkomst wordt gestreamd of er wordt een verslag gemaakt.


    Agenderenden: Dimitri Gilissen (VVD), Henk van Deún (PVV), Anne-Marijke Podt (D66), Rachel Streefland-Driesprong (CU), Sander van Waveren (CDA), de fractie van de PvdA (Hilde de Snoo) Cees Bos (Stadsbelang Utrecht) en Fred Dekkers (GL)
    Motivering:
    Toelichting op het raadsvoorstel en het doorlopen proces.
    Inzicht krijgen in de consequenties van het voorstel en de gevolgen voor de stad, bestaande (kleinschalige) locaties, de relatie met de regio en inspraakmogelijkheden voor bewoners. Daarnaast krijgen de agenderende fracties ook graag meer inzicht in de gevolgen voor asielzoekers en wijze waarop met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) wordt samengewerkt. Deze raadsinformatiebijeenkomst kan bijdragen aan het debat over de voorgestelde kaders in de commissie Mens en Samenleving.

  3. 3

    Tijd: 19.30 - 21.00 uur)
    Locatie: Raadszaal, Stadhuis, Stadhuisbrug 1
    Werkvorm: gesprek tussen raadsleden en betrokkenen
    Beleidsveld: Mobiliteit, wethouder van Hooijdonk
    Deze bijeenkomst wordt gestreamd of er wordt een verslag gemaakt.


    Agenderenden: Van Waveren (CDA), Schipper (SP), Bosch (PVV), De Pagter (VVD), Sanli (DENK), Schilderman (D66), Isik (PvdA), Van der Graaf (CU), Weistra (GroenLinks) en Homan (S&S)


    Motivering agendering: De agenderende partijen willen nadere duiding en beantwoording van vragen over het onderwerp en bewoners en belanghebbenden de kans geven reacties te geven.

  4. 3.4

  5. 4

    Tijd: 19.30 - 22.30 uur
    Locatie: Hal, Stadhuis, Stadhuisbrug 1
    Werkvorm: Gesprek raadsleden met betrokkenen ambtenaren, professionals, bewoners en experts
    Beleidsveld: Energie/ wethouder Lot van Hooijdonk
    Deze bijeenkomst wordt gestreamd of er wordt een verslag gemaakt.
    Agenderenden: Maarten Koning (D66), Rachel Heijne (GL), Jan Wijmenga (CU), Gertjan te Hoonte (VVD), Maarten van Heuven (PvdD), Henk van Deun (PVV), Bulent Isik (PvdA) en de fractie PvdD


    Agendering:
    De fracties van D66, GroenLinks, ChristenUnie, VVD, PvdD, PVV, PvdA en S&S willen geïnformeerd worden over het raadsvoorstel m.b.t. het Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop wat op 16 januari jl. aan de Raad gestuurd werd. Daarnaast licht raadslid Gertjan te Hoonte (VVD) het initiatiefvoorstel Snel starten met woningbouw in Rijnenburg toe. Het programma ziet er als volgt uit. Aan het begin van de bijeenkomst inventariseert de voorzitter kort aandachtspunten, zorgen en wensen. Raadsleden hebben ook enkele partijen benaderd om namens bewoners en omwonenden, initiatiefnemers, ontwikkelaars en andere betrokken partijen een korte pitch te houden. Op basis van de aandachtspunten die uit dit eerste deel van de bijeenkomst naar voren komen, stellen raadsleden in het tweede deel vragen aan gemeenteambtenaren en experts. U kunt voorafgaand aan de bijeenkomst raadsleden uw standpunt meegeven.

  6. 5

    Tijd: 21.00 - 22.00 uur
    Locatie: Raadszaal, Stadhuis, Stadhuisbrug 1
    Werkvorm: Gesprek raadsleden met betrokkenen.
    Beleidsveld: Wonen/ wethouder Kees Diepeveen
    Deze bijeenkomst wordt gestreamd of er wordt een verslag gemaakt.
    Agenderenden: PvdA (Bülent Isik), Student & Starter (Jeffrey Koppelaar), SP (Tim Schipper), D66 (Hind Dekker-Abdulaziz) , VVD (Tess Meerding ) en GroenLinks (Pepijn Zwanenberg)


    Motivering agendering:
    De fracties willen op de raadinformatiebijeenkomst een technische toelichting hebben over de prestatieafspraken en antwoord hebben op diverse vragen, zowel van het college als van belanghebbenden.
    Gericht huurders en maatschappelijke organisaties/vertegenwoordigers uitnodigen. Solgu, BOKS, Huurdersplatform, Ruimtemakers.

    1. De fracties willen van de belanghebbenden (huurder(s)verenigingen, andere maatschappelijke organisaties die betrokken waren, weten hoe zij het participatietraject ervaren hebben, of hun suggesties meegenomen zijn in de afspraken.
    2. Hebben deze belanghebbenden nog aanvullende suggesties voor de raad?
    3. Er waren diverse overeenkomsten: woonvisie, stadsakkoord, woonakkoord, diverse opdrachten vanuit de raad. Hoe zijn al deze zaken meegenomen met de prestatieafspraken?
    4. Van corporaties willen de fracties weten waar hun bevoegdheden liggen om de gemaakte afspraken werkelijk uit te kunnen voeren? Bijvoorbeeld bouwlocaties. De S&S-fractie wil daarnaast weten wat de grootste obstakels zijn voor de corporaties om aan alle prestatieafspraken te voldoen en hoe kunnen deze obstakels worden weggenomen?
    5. Het Rijk geeft geld in het kader van verduurzaming van de woningen. Wordt een deel van deze middelen ook ingezet voor corporaties woningen?
    6. Er zijn afspraken gemaakt in het kader van ‘stoppen met verkoop van sociale huurwoningen’. De fracties willen weten hoe de corporaties omgaan met de overgenomen motie.
    7. De SP-fractie heeft diverse vragen bij de aangeleverde cijfers over de voorraadontwikkeling sociale huur. Zo lijkt de kernvoorraad stevig af te nemen en liggen de eindprognoses over het totale aantal sociale huurwoningen beduidend lager dan in de vorig jaar gepresenteerde tabellen. Als de nu gepresenteerde cijfers de werkelijkheid weergeven, dan komt de doelstelling van het college om te komen tot 35% sociale huur in het gedrang. Wat is waar en welke oorzaken liggen hieraan ten grondslag?
    8. De fractie van D66 wil weten hoe de afspraken over loting, flex-woningen, 20% niet-DAEB toewijzing en de afspraken over schimmelwoningen uiteindelijk verwerkt zijn in de prestatieafspraken. Daarnaast of evaluaties en aanpassingen van de woningwet jaarlijks meegenomen worden in de prestatieafspraken.