Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

donderdag 19 januari 2017

20:00 - 22:50
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Voorzitter Commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die wordt gehouden op:
- donderdagochtend 19 januari 2017 van 11.30-12.50 uur
- donderdagmiddag 19 januari 2017 van 13.30-15.50 uur
- Voor donderdagavond 19 januari 2017 van 20.00 tot 23.20 uur is een aparte agenda aangemaakt.
- donderdagavond 19 januari 2017 van 20.00-22.50 uur

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
  3. 4
    Ingekomen stukken
  4. 11

    20.05 -21.35 uur Geagendeerd door Matthijs Sienot, D66, Cees Bos, SBU, Eva van Esch, PvdD, Monique Bollen, GroenLinks en Bülent Isik, PvdA. Bij de raadsinformatie-avond bleek dat de biowarmte-installatie een duurzame stap vooruit kan zijn voor Utrecht, maar dan moeten er wel hele goede afspraken met Eneco worden gemaakt. D66 wil garanties dat de biomassa uit de buurt komt, en niet uit de hele wereld zoals de vergunning nu wel toestaat. Bovendien moeten we waar mogelijk voorkomen dat de reductie van CO2-uitstoot omslaat in een toename, waar volgens de onafhankelijke review van Berenschot wel kans op is. Tenslotte bespreekt D66 graag de mogelijkheden om de luchtverontreiniging van de biomassacentrale tot het absolute minimum te beperken, naar aanleiding van de toezegging hierover van Eneco na de rechtzaak van Mobilisation. Stadsbelang Utrecht wil graag met andere fracties in debat over de uitkomsten van de beantwoording van de schriftelijke vragen alsook de bijdragen van de diverse insprekers bij de RIB. Stadsbelang Utrecht raakt er meer en meer van overtuigd dat de biomassacentrale als gedeeltelijke vervanger van de warmte productie van de gasgestookte installaties een alternatief is die ongewenst is.
    De fractie van de PvdD maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de geplande Eneco-biomassacentrale in Utrecht voor de biodiversiteit wereldwijd en voor de luchtkwaliteit in Utrecht. Zij zijn (nog) niet overtuigd dat de door Eneco aangeleverde cijfers mbt de CO2-emissies de juiste interpretatie hebben gekregen. Tevens zijn de afspraken rondom het gebruik van welk soort biomassa nog niet concreet genoeg om deze centrale als duurzaam te kunnen bestempelen. Eneco kan daarom wat hen betreft niet beginnen met de bouw.
    Vervolg motivatie is te vinden bij punt 11.a

  5. 11.a

    20.05 -21.35 uur
    Geagendeerd door Matthijs Sienot, D66, Cees Bos, SBU, Eva van Esch, PvdD, Monique Bollen, GroenLinks en Bülent Isik, PvdA.
    De Partij voor de Dieren wil graag met andere fracties en college in gesprek over gevolgen van de mogelijke bouw en gebruik van de centrale, niet alleen nu maar ook in de verre toekomst. Daarbij wil de fractie ook spreken over mogelijkheden om als gemeenteraad de komst van deze centrale tegen te houden en hierover met zoveel mogelijk fracties een gezamenlijk signaal af te geven aan Eneco, de provincie en aan de stad. Verder debatteren zij tevens graag over de alternatieven voor de biomassacentrale. GroenLinks: in de commissiebrief over de BioWarmte installatie van Eneco geeft het college aan in overleg te gaan met Eneco om aanvullende afspraken te maken. De fractie van GroenLinks kan zich goed vinden in de voorgestelde aanvullende afspraken. Wel hoort de fractie graag van het college op welke manieren deze afspraken vorm krijgen en vastgelegd worden. Daarnaast ziet de fractie van GroenLinks nog extra mogelijkheden voor afspraken, deze wilt ze graag in de commissie bespreken. PvdA: hoe verhoudt de totale investeringsbedrag incl een subsidiebedrag van 73 miljoen van het Rijk tot nieuwe ontwikkelingen van technologie? Zijn de alternatieven onderzocht, zo ja welke waren dat en wat zijn de resultaten.

  6. 12

    21.35-22.20 uur.
    Geagendeerd door Andre van Schie, VVD , Sander van Waveren, CDA en Michel Eggermont, SP.
    Uit de beantwoording en de RIB taxikeur blijkt dat er een diepgeworteld wantrouwen is tussen de chauffeurs en de STKU. Ook lijkt de stichting niet in staat adequaat te kunnen functioneren.
    De fracties van VVD, CDA en SP willen graag dat er een oplossing komt voor de problemen met het keurmerk. Er moet gehandhaafd worden op de criteria van het keurmerk en er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt het met bestuur van de STKU om de keurmerkorganisatie te verbeteren zodat een keurmerk met draagvlak ontstaat en een transparante organisatie daarvan. Vanuit de chauffeurs zijn goede suggesties gedaan zoals de examens laten afnemen door het CBR en incrementele sancties bij overtreden van de keurmerkregels. Ook is er aangegeven dat er belangstelling is voor een klankbordgroep van chauffeurs. De fracties willen graag de toezegging dat er vanuit de gemeente een aantal taken worden waargenomen en op korte termijn perspectief op een doorstart van het taxikeur.

  7. 13

    22.20-22.50 uur.
    Geagendeerd door Ruben Post, PvdA.
    De PvdA-fractie constateert dat uit de evaluatie van de maatregel geen conclusie te trekken valt over de ontwikkeling van de verkeersveiligheid als gevolg van het treffen van deze maatregel. De fractie vraagt zich af of er geen andere manieren zijn om een indicatie van het effect te achterhalen. Het verbeteren van de verkeersveiligheid was immers een van de doelen van het verplaatsten van brommers naar de rijbaan. De PvdA herkent de gesignaleerde verwarring bij veel mensen tussen brommers (geel kenteken) en snorfietsen (blauw kenteken). De PvdA is daarom benieuwd naar de voornemens van het college m.b.t. snorfietsen, mede in het licht van het concept-besluit Snorfietsen naar de rijbaan van het Rijk. Voor de PvdA zijn hierbij het beperken van de handhavingskosten en de verkeersveiligheid van snorfietsers belangrijke voorwaarden.

  8. 14

    22.50-23.20 uur.
    Op 5 december 2016 heeft de Regionale Uitvoeringsdienst (hierna: "RUD") Utrecht de gemeenteraad van Utrecht de Kadernota 2018 aangeboden om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid om voor 13 februari 2017 een zienswijze op die Kadernota kenbaar te maken. Deze zienswijzemogelijkheid is op verzoek van de deelnemende gemeenten en de provincie in de recente wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling RUD Utrecht opgenomen.