Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

donderdag 14 december 2017

20:00 - 23:40
Locatie

Stadhuis Raadzaal, Korte Minrebroederstraat 2

Voorzitter
Voorzitter commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die wordt gehouden op:
donderdagmiddag 14 december 15.30-16.35 uur
donderdagavond 14 december 20.00-23.40 uur


Deze vergadering vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda is per vergaderpunt indicatief het behandeltijdstip opgenomen.
De leden van het college zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van de onderwerpen die betrekking hebben op hun portefeuille.

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 7

    20.00-22.00 uur
    Beleidsterrein: Verkeer en Mobiliteit - wethouder Van Hooijdonk


    De opgave voor Utrecht bestaat uit het realiseren van een goede bereikbaarheid en leefbaarheid (lucht, geluid en gezondheid), een goede verkeersafwikkeling, oversteekbaarheid en verkeersveiligheid. Daarbij is aandacht nodig voor de ruimtelijke kwaliteit van het gebeid rondom deze wegen, rekening houdend met economische aspecten en nieuwe gebiedsontwikkelingen. Aan de westkant van de stad, op de Pijperlaan, Lessinglaan, Joseph Haydnlaan, Spinozaweg, Thomas à Kempisweg, Cartesiusweg, St. Josephlaan en Marnixlaan, gezamenlijk de Westelijke Stadsboulevard (WSB), staan de leefbaarheid, ruimtelijke kwaliteit en bereikbaarheid onder druk. Een gerichte en samenhangende aanpak is nodig omdat de verkeersbelasting in Utrecht West de komende jaren verder toeneemt.
    Het college van B&W legt nu een voorstel voor besluitvorming aan de gemeenteraad voor. De basis voor dit raadsvoorstel vormt het mobiliteitsplan Slimme Routes, Slim Regelen Slim bestemmen. De voorliggende documenten zijn het Integraal Programma van Eisen/Functioneel Ontwerp (IPvE/FO) gezamenlijk met de reactienota waarin het college verslag doet van de consultatie met omwonenden en belanghebbenden. Het college vraagt de gemeenteraad om het IPvE/FO vast te stellen. Voor de Majellaknoop stelt het college Variant 2 voor als voorkeursvariant. Tevens vraagt het college een budget van 3,5 miljoen vast te stellen voor uitwerking van het ontwerp en uitvoering van versnelde maatregelen in Oog in Al. Na besluitvorming worden de plannen uitgewerkt in achtereenvolgens een Voorlopig Ontwerp (VO), een Definitief Ontwerp (DO) met de uiteindelijke vertaling naar een bestek wat daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

  3. 8

    22.00-22.10 uur
    Beleidsterrein: Ruimtelijke Ordening - wethouder Jansen


    De raad heeft op 22 december 2016 een voorbereidingsbesluit genomen voor het gebied van de Merwedekanaalzone zoals aangegeven op het bij het voorbereidingsbesluit behorende kaart. Met het voorbereidingsbesluit kunnen bouwaanvragen worden aangehouden die in overeenstemming zijn met het huidige bestemmingsplan maar is strijd met toekomstig gedachte ontwikkelingen van het gebied. Dit in afwachting van een nieuw bestemmingsplan. Een voorbereidingsbesluit wordt genomen voor een jaar en kan daarna worden verlengd.
    Aangezien er in december 2017 nog geen nieuw bestemmingsplan van kracht is, wordt aan de raad voorgesteld het voorbereidingsbesluit te verlengen.
    Voor het betreffende gebeid is inmiddels een ontwerp Omgevingsvisie en een Milieueffectrapportage aan de raad voorgelegd. Wanneer deze worden vastgesteld kan in een later stadium een bestemmingsplan worden ontwikkeld.

  4. 9

    22.10-22.40 uur
    Beleidsterrein: Ruimtelijke Ordening - wethouder Jansen


    Het raadsvoorstel beoogt de juridisch-planologische regeling voor het betreffende perceel aan te passen aan de bestaande situatie. Het perceel is in bestemmingsplan ‘Het Zand’ bestemd voor wonen met een functieaanduiding ‘sierkassenbedrijf’. Inmiddels is het sierkassenbedrijf beëindigd. De verwijdering van de functieaanduiding is volgens het college noodzakelijk voor de bouw van woningen op een naastgelegen perceel aan de Parkzichtlaan. Bij de terinzagelegging zijn twee zienswijzen ingediend. Het college stelt voor naar aanleiding van één van de twee zienswijzen de regeling in het bestemmingsplan verder aan te passen.

  5. 10

    Dit agendapunt wordt doorgeschoven naar een volgende commissie Stad en Ruimte .



    22.40-23.40 uur
    Beleidsterrein: Wonen - wethouder Jansen


    Geagendeerd door : dhr. Zwanenberg, GroenLinks, dhr. Schippers, SP en dhr. Isik, PvdA.
    GroenLinks en SP zijn geen voorstanders van de verkoop van monumentale gebouwen door Stadsherstel Midden Nederland zonder vooraf stricte voorwaarden te stellen voor het behoud van deze woningen in de sociale sector. Vorige week werd duidelijk dat de Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel, Stadsherstel Amsterdam en de Nationale Monumentenorganisatie niet door zijn naar de tweede biedingsronde voor de overname van de panden. Deze organisaties wilden zich inzetten om de woningen te blijven verhuren in de sociale huursector en niet over te gaan tot uitponding. In de verkoopvoorwaarden staat nu o.a. dat uitponden mag vanaf 3 jaar na de overname. Dat deze monumentenorganisaties niet door zijn gegaan naar de tweede ronde doet het ergste vermoeden omtrent de toekomst van deze bijzondere gebouwen. Bovendien bevreemdt deze voorgenomen verkoop de fracties van GroenLinks en SP omdat in een brief van B&W van 7 november 2013 ref. REo 13.092270 verkoop van monumentaal bezit nog expliciet werd uitgesloten. Daarom willen ze met de wethouder en andere fracties bekijken wat zij als raad kunnen doen tegen de, in hun ogen, ongewenste verkoop zonder stricte voorwaarden van dit bijzondere monumentale bezit.
    De fractie van de PvdA is tegen de verkoop van de sociale huurwoningen. In de commissie willen zij kijken of het mogelijk is om het voorstel tegen te houden. Corporaties geven aan dat ze voldoende middelen hebben om te investeren. De opbrengsten van de verkoop van deze woningen hebben zij in eerste instantie niet nodig. Er is groot tekort aan huurwoningen; vooral in het gebied. De verkoop van deze woningen zorgt ervoor dat de centrumgebied niet meer toegankelijk wordt voor mensen met een kleine portemonnee. De PvdA wil in de commissie kijken wat er mogelijkheden zijn om het centrumgebied toch wel toegankelijk te houden.
    Ze willen weten in hoeverre de bewoners betrokken zijn geweest bij het genomen besluit.Op basis van gesprekken die zij hebben gevoerd, blijkt dat er geen enkele optie met de bewoners zijn besproken. Waarom niet?