Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad en Ruimte

donderdag 16 november 2017

09:30 - 16:55
Locatie

Stadhuis Raadzaal, Korte Minrebroederstraat 2

Voorzitter
Voorzitter commissie
Toelichting

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Stad en Ruimte, die wordt gehouden op:
dinsdagavond 14 november 20.00-23.05 uur
donderdagochtend 16 november 09.30-12.35 uur
donderdagmiddag 16 november 14.00-16.55 uur
donderdagavond 16 november 20.00-23.05 uur

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten
  3. 3

    De openbare verslagen worden in het eerste dagdeel van de commissie op 14 november vastgesteld.

  4. 6

    09.35-10.05 uur


    Beleidsveld: Ruimtelijke Ordening wethouder Jansen


    Het ontwerpbestemmingsplan is een ‘paraplubestemmingsplan’ voor alle andere bestemmingsplannen en bevat uniforme algemene regels over bouwen en gebruik. Aanleiding voor dit bestemmingsplan geven twee onderwerpen die voor de gehele gemeente zouden moeten gelden: woonvormen en omzetten en de uitvoering van het gemeentelijk parkeerbeleid.

  5. 7

    10.05-10.35 uur


    Beleidsveld: Ruimtelijke Ordening wethouder Jansen


    Het college vraagt de raad om het bestemmingsplan Demkabocht vast te stellen. Het bestemmingsplan biedt de regeling om de verbreding van het Amsterdam-Rijnkanaal juridisch-planologisch mogelijk te maken door de bestemming Groen te wijzigen in Water. Op het plan zijn vier zienswijzen ingebracht. De zienswijzen gaan over de wijze van inrichting van het plangebied en over het toelaten van Horeca in de bestemming Groen/bestemming Horeca toe te voegen. N.a.v. de zienswijzen is het bestemmingsplan niet aangepast. Horeca wordt in het plan niet toegelaten.

  6. 8

    10.35-11.20 uur


    Beleidsveld: Ruimtelijke Ordening wethouder Jansen


    Geagendeerd door de heer Post (PvdA), mevrouw Schilderman (D66), de heer Zwanenberg (GroenLinks), de heer Van Eijndhoven (VVD), de heer Schipper (SP) en de heer Brussaard (CDA).


    Deze fracties zijn niet tevreden over de beantwoording van het college. Ze willen met name een verklaring van het college waarom het niet van zijn beleidsvrijheid gebruik heeft gemaakt om de dakopbouwen niet toe te staan en waarom het college geen wijziging van het bestemmingsplan op dit punt wil overwegen.
    Doel agendering:
    nadere uitleg van het college over het ingenomen standpunt;

    • bij andere fracties peilen of er steun is voor het wijzigen van het bestemmingsplan, zodanig dat het uitzonderingsgebiedje ten aanzien van het beschermd stadsgezicht wordt geschrapt (zie verder de petitie van 27 juni 2017);
    • afhankelijk van het verloop van de commissievergadering een actuele motie in de raadsvergadering om een wijziging van het bestemmingsplan in gang te zetten.
  7. 9

    11.20-12.05 uur


    beleidsveld: Ruimtelijke Ordening wethouder Jansen


    Geagendeerd door de heer Zwanenberg, Groen Links, mevrouw Van Esch, PvdD en de heer Isik, PvdA.
    Het plan wat voorligt werd door het college aangemerkt als een plan met weinig maatschappelijke en politieke weerstand waardoor het college een algemene verklaring van geen bedenkingen wilde verlenen. Het plan blijkt echter, wederom, juist veel maatschappelijke weerstand op te roepen. In januari van dit jaar werden 350 handtekeningen aangeboden. De fracties willen het bouwplan en de te volgen procedure bespreken in de commissie

  8. 10

    12.05-12.35 uur


    Beleidsveld: Wonen wethouder Jansen


    Geagendeerd door mevrouw Schilderman, D66 en de heer Schipper, SP.


    D66 wil met name het college ondervragen over de waarschijnlijkheid dat de corporaties de prestatieafspraken zullen halen. Tijdens het debat, willen de fracties het college en de andere fracties specifieker spreken over de voortgang van de zonnepanelen, de bouw van woningen en het loten en met name hoe dit te verbeteren richting de toekomst.

  9. 11

    14.05-15.55 uur
    Beleidsveld: Wonen wethouder Jansen


    Het college vraagt de raad het geactualiseerde Actieplan Middenhuur vast te stellen als beleidskader voor woningbouwontwikkeling in het middenhuursegment. Utrecht heeft een tekort aan (kwalitatief goede) huurwoningen in dit segment. Op 10 november 2016 heeft de raad met de motie Afspraak = afspraak ook bij middeldure huurwoningen (2016/192) het college opgeroepen ook te kijken naar publiekrechtelijke- en privaatrechtelijke mogelijkheden om de afspraken met marktpartijen over de aantallen en hoogte van de huurprijs van middeldure huurwoningen voor langere tijd te borgen en afdoende te kunnen handhaven. In het geactualiseerde Actieplan Middenhuur wordt een mix van instrumenten voorgesteld, waaronder privaatrechtelijke overeenkomsten, gereduceerde grondprijzen voor de categorie middenhuur en duurzaam overleg met marktpartijen om de realisatie van middeldure huurwoningen te stimuleren.

  10. 11.1

  11. 11.2

    Tijdens de vergadering van Commissie Stad en Ruimte van dinsdag 5 september j.l. zijn in eerste termijn vragen over het Actieplan Middenhuur gesteld aan het college. In deze raadsbrief worden ten behoeve van de behandeling in tweede termijn op 28 september deze vragen beantwoord.

  12. 12

    15.55-16.10 uur


    Beleidsveld: Leidsche Rijn, wethouder Geldof


    Het college vraagt de raad het bestemmingsplan Europaweg 30, Máximapark, vast te stellen. Het bestemmingsplan maakt het planologisch-juridisch mogelijk om twee vrijstaande woningen te bouwen op de locatie waar nu twee bedrijfsloodsen zijn gesitueerd. De huidige bedrijfsbestemming wordt een woonbestemming. De bedrijfswoning op het perceel wordt een reguliere woning. Op het ontwerpplan is één zienswijze ingediend van technische aard. N.a.v. de zienswijze is de toelichting van het bestemmingsplan aangevuld met de boringsvrije zone uit de Provinciale Milieu Verordening.

  13. 13

    16.10-16.55 uur


    Beleidsterrein: Leidsche Rijn wethouder Geldof


    Geagendeerd door de heer Roodenburg, D66, De heer Brussaard, CDA en de heer Van Eijndhoven, VVD


    Het verzoek van Rijkswaterstaat Midden Nederland aan de gemeente Utrecht om het eigendom en beheer van het Merwedekanaal, de Vaartsche Rijn en de Catharijnesingel over te dragen aan de gemeente Utrecht en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en de wijze waarop het College met dit verzoek om wilt gaan.
    De fracties willen beter inzicht krijgen op de kansen en bedreigingen in relatie tot het vastgestelde startdocument. Daarnaast hebben wij vragen over de planning van het startdocument omdat half september het eerste go/no go moment is. D66 wil een technische duiding op de rol en de verantwoordelijkheid van de Raad in dit langlopende technische dossier, gezien de verwachting is dat de daadwerkelijke eigendomsoverdracht en beheer ‘nog wel een aantal jaren kan duren’.
    De fracties willen graag inzicht van de wethouder in de uitgangspunten, de procedures, de planning en de richting die het College voorstaat wat betreft toekomstig gebruik van Utrechtse oevers en water.