- Locatie
Digitaal
- Voorzitter
- Elke bijeenkomst heeft een raadslid als gespreksleider
Agendapunten
-
1
Tijd: 19:30 - 21:30 uur.
Beleidsveld: Ruimtelijke Ontwikkeling en Energie/ resp. portefeuillehouders: Klaas Verschuure en Lot van Hooijdonk
Digitale raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden, ambtenaren en betrokken onderzoekers..
Agendeerders: Gertjan te Hoonte (VVD), Cees Bos (SBU), Henk van Deún (PVV), Jeffrey Koppelaar (S&S) en Maarten Koning (D66)
Motivering:
Het college heeft de raad voorzien van een verstedelijkingsstudie van Rijnenburg, waarmee zij invulling geeft aan de moties 2019/M407 – Onderzoek ontwikkellocatie optimaal, 2020/M27 – Ontsluiting Rijnenburg is niet gratis! en 2020/M193 – Onderzoek naar start woningbouw in Rijnenburg. De VVD, SBU, PVV, S&S en D66 ontvangen tijdens een Raadsinformatiebijeenkomst graag een nadere toelichting op de studie van zowel de gemeente als vanuit de onderzoekers. De raadsleden willen graag in gesprek met de onderzoekers over de gemaakte keuzes, gepresenteerde scenario’s en de financiële onderbouwing. Op basis van de Raadsinformatiebijeenkomst willen partijen in een commissiebehandeling (aanvullende) onderzoeksvragen kunnen meegeven voor de planstudie die middels de Programmabegroting 2020 wordt gestart (2020/A152 Ontwerpstudie naar Rijnenburg).
De raadsleden VVD, SBU, PVV, S&S en D66 willen tijdens de bijeenkomst graag in ieder geval over de volgende onderwerpen vragen kunnen stellen en antwoorden krijgen:
- De keuze van de scenario’s? In de raad is vaak gesproken over 20 tot 25.000 woningen dit scenario is niet uitgewerkt, kan een toelichting worden gegeven hoe een dergelijk scenario er uit zal zien?
- De investeringen van 3 mrd die elders in de stad plaats moeten vinden maar worden toegerekend aan Rijnenburg in relatie tot het mobiliteitsplan 2040 als uitgangspunt.
a. Hoe verhouden deze twee zich tot elkaar?
b. Wat zit in de 3 mrd?
c. Welk deel is zoals in de rapportage staat ook voor andere woningbouw en werkgelegenheidsprojecten nodig? - In het gedeelte infrastructuur binnen Rijnenburg zijn diverse keuzes gemaakt in de scenario’s.
a. Een toelichting op de gemaakte keuzes en de afgevallen opties.
b. Hoe is de raming van 250 mln voor de tram tot stand gekomen?
c. Hoe verhouden de infrastructuur kosten zich tot in Uned opgenomen zaken zoals de by-pass A12? - De wijze en keuzes voor recreatie zoals opgenomen in het plan.
a. Uit de opsomming excessieve kosten kan worden opgemaakt dat wordt gekozen wordt tot sanering van de Nedereindse Plas, terwijl de raad onlangs heeft besloten daar van af te zien. Een nadere toelichting op deze keuze?
b. Een toelichting op of en zo ja hoe, een roeibaan wel of geen onderdeel heeft uitgemaakt van het onderzoek en welke conclusies daarover getrokken zijn? - Het proces naar tot stand koming van dit rapport.
a. Met welke partijen is overleg gevoerd?
b. Welk tijdspad is doorlopen?
c. Wordt de invulling van de verstedelijking gedeeld door de grondeigenaren? Zo nee, op welke punten niet?
De agenderende partijen willen aanvullend op de gestelde vragen ook de door het college toegezegde brief agenderen waarin het college aangeeft hoe om te willen gaan met de drie initiatieven voor hernieuwbare energie in de polders Reijerscop en Rijnenburg. Zodat er integraal gesproken kan worden over de energie-en de bouwopgave in dit gebied.
Bijlagen
-
1.2
Bijlagen
-
2
Tijd: 19:30 - 21:00 uur
Beleidsterrein Stationsgebied, wethouder Eerdenberg
Digitale raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden, betrokken ambtenaren en uitgenodigde bedrijven, belangengroepen en overige belanghebbenden.
Agenderenden: Erwin Virginia (GroenLinks), Rick van der Zweth (PvdA), Sander van Waveren (CDA), David Bosch (PVV), Rik van der Graaf (ChristenUnie), Marijn de Pagter (VVD), Anne Sasbrink (Partij voor de Dieren), Maarten Koning (D66), Tim Schipper (SP).
Motivatie:
De afzenders willen graag een RIB naar aanleiding van het raadsvoorstel. Tijdens deze RIB willen zij een ambtelijke toelichting op onderstaande thema’s. Verder willen zij specifieke bedrijven, belangengroepen en andere meepraters horen.
De thema’s waarover de afzenders ambtelijk willen worden geïnformeerd:
- Stedenbouwkundige visie en wonen:
A) Het stuk rondom het Park Plaza Hotel dreigt een vergeten hoek te worden in deze ontwikkeling. Hoe kan dit gebied een meer openbaar karakter krijgen?
B) Hoe is de samenhang met omliggende gebieden.
- Mobiliteit:
A) Oversteekbaarheid fiets- en autowegen?
- Bruggen en tunnels:
A) Profiel van de Van Sijpesteijntunnel en keuze om deze niet te willen verbreden?
B) De raadsleden willen graag nader geïnformeerd worden over de overwegingen om te besluiten tot een ongelijkvloerse kruising tussen fietsroute Leidseweg/Van Sijpesteijnkade en de stadsstraat als voorkeursvariant.
- Openbare ruimte en groen:
A) Hoe locaties van afvalcontainers en laadpalen worden bepaald?
B) welke scenario's voor herinrichting zijn er, en dan met name voor de Graadt van Roggenweg, en welke impact hebben keuzes m.b.t. deze herinrichting op de bomen die hier staan?
- Participatie:
A) Wat is al gebeurd?
B) Wat gaat nog gebeuren?
- Energie:
A) Is ernaar gekeken of er in deze nieuwe gebiedsontwikkeling bijgedragen kan worden aan de energievoorziening van omliggende buurten?
- Financiën op hoofdlijnen:
A) Zijn er versoberingsopties in beeld, waarmee eventueel kosten gedrukt kunnen worden?Bijlagen
-
2.1
Bijlagen
-
3
Tijd: 21:30 - 22:30
Beleidsterrein: Mobiliteit/ wethouder Lot van Hooijdonk
Agenderenden: Marijn de Pagter (VVD), Jeffrey Koppelaar (Student & Starter), David Bosch (PVV), Bert van Steeg (CDA)
Motivering:
Al sinds het opleveren van het complex Rachmaninoff in april 2020 ervaren bewoners parkeerproblemen. Tientallen bewoners kunnen niet terecht op het terrein bij het complex en parkeren noodgedwongen in de dichtstbijzijnde buurten zonder betaald parkeren (Oog in Al). Dat leidt tot overlast en zelfs intimidaties. Voor de zomer verwierp de raad een motie van de VVD om de gedupeerde bewoners een vergunning te verstrekken.
Bewoners van Rachmaninoff hebben nu opnieuw via een brandbrief aandacht gevraagd voor hun probleem. Daarom willen VVD, Student & Starter en PVV gelegenheid geven aan bewoners om met raadsleden in gesprek te gaan tijdens een digitale raadsinformatiebijeenkomst. Verder willen de fracties de ontwikkelaar en beheerder van het complex uitnodigen. Tenslotte hebben de fracties behoefte aan ambtelijke toelichting, waarbij een aantal punten aan de orde kunnen komen:- de voorgeschiedenis met tijdlijn verstrekken omgevingsvergunning, invoering betaald parkeren, afspraken met ontwikkelaar over te ontwikkelen parkeerplaatsen;
- de wijze waarop tot nu toe naar een oplossing is gezocht;
- wanneer en hoe overleg is gevoerd met de ontwikkelaar en de beheerder;
- welke oplossingen technisch en fysiek mogelijk zijn (zonder politiek oordeel).
Bijlagen