Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

dinsdag 28 september 2021

19:30 - 22:30
Voorzitter
Elke bijeenkomst is een raadslid gespreksleider
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Tijd: 19.30-21.00 uur
    Beleidsveld: MBO en diversiteit/wethouder Verschuure
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: een gesprek tussen raadsleden, betrokken ambtenaren, deskundigen en andere  belangstellenden.
    Agendeerders; Melody Deldjou Fard, GroenLinks, Rachel Streefland (CU), Mahmut Sungur (DENK), Mo Saiah (D66), Myrthe van Mil (S&S)
    Bert Kos (CDA), Hester Assen (PvdA).


    Motivering RIB:
    De raad heeft recentelijk een onderzoek naar stagediscriminatie uitgevoerd door het Verwey-Jonker instituut ontvangen. Het Verwey-Jonker instituut heeft in opdracht van de gemeente Utrecht als eerste in Nederland objectief stagediscriminatie aangetoond. De resultaten en denkrichtingen zijn gedeeld in een rapport waarover in september een debat zal plaatsvinden in de Utrechtse gemeenteraad. In het debat bespreken de fracties de invulling van het ‘Plan van aanpak tegen stagediscriminatie mbo-studenten’.
    De agenderende fracties willen voorafgaand aan het debat al graag hierover in gesprek met de gemeente en de betrokkenen.
    We nodigen de volgende gasten uit:

    1. MBO scholen.
      We horen graag een reactie van MBO scholen over het Verwey-Jonker instituut onderzoek. We zijn benieuwd naar voorbeelden van opleidingen waar op de een of andere manier wordt samengewerkt met de praktijk/bedrijven waardoor discriminatie minder mogelijk is/ minder vaak gebeurt. We horen graag waar scholen kansen zien om het probleem aan te pakken. We horen graag waar en op welke wijze scholen de gemeente nodig hebben om dit probleem aan te pakken.
      Tijdsplanning: Per mbo opleiding 5 minuten de tijd voor het beantwoorden van gestelde vragen. Daarna eventueel vragen vanuit raadsleden, in totaal 10 minuten tijd.
      Totaal beschikbare tijd voor dit onderdeel is 30 minuten.

    2. MBO studenten en mensen die ervaring hebben met mbo stage begeleiding.
    We vragen van begeleiders en studenten om te vertellen wat zij denken dat nodig is om dit probleem aan te pakken. Zijn er succesvolle acties die ze kennen? Of wat werkt juist niet?
    Het onderwerp willen we vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Daarvoor is voor ons noodzakelijk diverse gasten uit te kunnen nodigen. Bovendien gezien de gevoeligheid van het onderwerp is het belangrijk als raad de tijd te nemen om alle betrokken goed te kunnen horen. We vragen om die redenen om een RIB van 1,5 uur lang.

  2. 2

    Tijd: 19.30-21.30 uur
    Fysieke raadsinformatiebijeenkomst: Start Domplein (tegenover Academiegebouw) en daarna verder in gesprek in de grote Trouwzaal van het stadhuis.


    Beleidsterrein: Binnenstad / wethouder Anke Klein
    Digitale raadsinformatiebijeenkoms: raadsleden gaan in gesprek met betrokken ambtenaren (opstellers stuk), inwoners, ondernemers, en experts zoals politie en zorginstellingen.
    Agenderenden:: Ralph Peters (D66), Eva Oosters (Student & Starter), Erwin Virginia (GroenLinks), Bülent Isik (PvdA), Erik van der Marel (VVD), Jantine Zwinkels (CDA) en Maarten van Heuven (PvdD).


    Motivatie:
    Onlangs heeft de gemeenteraad van Utrecht de omgevingsvisie binnenstad mogen ontvangen. In de omgevingsvisie wordt een toekomstbeeld geschetst voor één van de belangrijkste stukjes Utrecht. De omgevingsvisie is een omvangrijk document, onder andere samengesteld door de Binnenstadgroep, bestaande uit bewoners. In de visie wordt ingegaan op de balans van verschillende functies die bij een binnenstad van een grote stad horen en worden ook ambities voor de toekomst geschetst. Juist over de ambities voor de toekomst willen de fracties doorpraten met verschillende bewoners, experts en de makers van het stuk.
    De fractie van de PvdA nodigt aanvullend graag ondernemers, politie en zorginstellingen uit.

  3. 3

    Tijd: 19.30-21.00 uur
    Beleidsveld: Stationsgebied
    Fysieke raadsinformatiebijeenkomst op stadhuis: een gesprek tussen raadsleden, betrokken ambtenaren, bewoners en andere belangstellenden.
    Agendeerders; Maarten Koning (D66), Rick van der Zweth (PvdA), Tim Schipper (SP), Julia van Ophem (Student & Starter), Erwin Virginia (GroenLinks) , Bert van Steeg, CDA, David Bosch, PVV, Erik van der Marel, VVD


    Motivatie:
    De fracties willen de plannen voor het Beurskwartier bespreken.


    Voorafgaand aan de Raadsinformatiebijeenkomst willen de fracties vragen insturen over onderwerpen die in deze rib aan de orde moeten komen. Het zal dan in ieder geval gaan over:

    • Woonprogramma;
    • Duurzaamheid / energieprestaties;
    • Mobiliteit in het gebied en ‘doorwaadbaarheid’;
    • Aansluiting op naastgelegen gebieden / ontwikkelingen.

    In het bijzonder willen de fracties aandacht en ruimte voor de bestaande bewoners van de Croeselaan en de mogelijkheden die aan hen geboden worden om een nieuwe woning te vinden.

  4. 4.0

    Tijd: 21.30-22.30 uur
    Beleidsterrein: Ruimtelijke Ontwikkeling/ wethouder Klaas Verschuure
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst : de raadsleden gaan in gesprek met omwonenden en overige betrokkenen.
    Agenderenden: Pepijn Zwanenberg (GroenLinks), Tim Schipper (SP), Bülent Isik (PvdA), Gertjan te Hoonte (VVD), Cees Bos (SBU), Eva Oosters (S&S) en Corine van Dun (D66)
    Het plan voor de Cartesiusdriehoek kent een lange aanlooptijd. Het lijkt agendeerders goed om de nu voorliggende plannen te bespreken met omwonenden en betrokkenen. Met name op het gebied van het woonprogramma, verkeer en voorzieningen. Ook horen we graag van DB’s hoe zij aankijken tegen het gelopen traject en hun toekomst.

  5. 5

    Tijd: 21.30-23.00 uur
    Beleidsterrein: Diversiteit/ wethouder Linda Voortman
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: raadsleden gaan in gesprek met inwoners, experts en overige betrokkenen.om tot aanvullende inzichten te komen.
    Agenderenden: Ilse Raaijmakers (PvdA), Melody Deldjou Fard ( GroenLinks), Mahmut Sungur (DENK), Mohammed Saiah (D66), en  Esma Kendir (Student &Starter)
    Motivering:
    De fracties van de PvdA, GroenLinks, DENK en D66 en Student en Starter willen het raadsvoorstel anti-discriminatie graag agenderen voor een raadsinformatiebijeenkomst. Fracties horen graag van inwoners, experts en organisaties hoe zij naar de voorgestelde doelen en maatregelen kijken en of ze de raadsleden nog aanvullingen en/of nieuwe inzichten willen meegeven.
    Het is de bedoeling dat de bijeenkomst een verdieping op de agenda biedt, dus geen herhaling van wat al in de agenda staat of herhaling van de inspraak die voor het opstellen van de agenda is georganiseerd.
    De bijeenkomst zal uit 3 onderdelen bestaan:
    Delen van ervaringsverhalen
    Aan het begin van de bijeenkomst willen we een aantal inwoners de mogelijkheid geven om hun ervaring met discriminatie in Utrecht te delen. In de agenda zelf zijn geen ervaringsverhalen opgenomen en de fracties vinden het belang om bij aanvang van een aantal bewoners te horen wat ze meemaken.
    Experts aan het woord: doen we de juiste dingen?
    De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over wat werkt bij het tegengaan van discriminatie. We willen in gesprek met twee experts en hen horen over:
    Doen we de juiste dingen in deze agenda? En hoe weten we dat? Wat is er nog meer nodig om discriminatie effectief aan te pakken?
    Waar moeten we op letten bij het monitoren van de agenda? Hoe zorgen we dat we in Utrecht voortgang boeken?
    Suggestie sprekers: senior onderzoeker Movisie/ één onderwerp uitgelicht: arbeidsmarktdiscriminatie
    Van alle thema’s die in de agenda centraal staan is arbeidsmarktdiscriminatie het enige thema waarbij het anti-discriminatiepact nog niet concreet is uitgewerkt, dat wil zeggen dat nog geen partners worden genoemd waarmee wordt samengewerkt. In dit blokje willen we van experts en betrokkenen een aantal mogelijkheden voor Utrecht verkennen:
    Wat kan gemeente Utrecht doen om arbeidsmarktdiscriminatie in de stad aan te pakken? Wat zijn do’s en don’ts?
    Wat zijn maatregelen die echt een effectieve bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van arbeidsmarktdiscriminatie?
    Wat wordt vanuit de landelijke overheid gedaan? En wat doen andere steden om dit aan te pakken en wat kunnen we daarvan leren?
    Suggestie sprekers:
    projectleider Diversiteit in Bedrijf van de SER
    Om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken en diversiteit en inclusiviteit bij grote, middelgrote en kleine bedrijven en instellingen te bevorderen bestaat in sommige steden een stedelijk platform Diversiteit in Bedrijf.
    expert, actief voor diversiteit bij Rabobank Utrecht