- Locatie
Digitaal
- Voorzitter
- Per bijeenkomst is een raadslid gespreksleider
- Agenda documenten
Agendapunten
-
0
Tijd:volgt
Beleidsveld: Openbare Ruimte/ wethouder Diepeveen
Digitale raadsinformatiebijeenkomst gesprek raadsleden met ambtenaren, ervaringsdeskundigen, initiatiefnemers en andere betrokkenen.
Agendeerders: Zwinkels (CDA), Virginia (GroenLinks), Van der Graaf (CU), Schilderman (D66), Van der Marel (VVD), Sturkenboom (Student&Starter), Snippe (PvdD),
Bülent Isik (PvdA).
De agenderende fracties zouden graag van ervaringsdeskundigen, initiatiefnemers en andere betrokken inwoners uit Utrecht willen horen wat zij vinden van dit actieplan. Ondersteunt dit actieplan hen in de praktijk, is het toereikend, missen er belangrijke onderdelen, wat moet er eventueel anders of beter? Ook horen we graag hoe zij zijn betrokken in de totstandkoming en hoe zij ook in de komende periode in overleg willen (blijven) met de gemeente om zelfbeheer een succes te maken. Heeft het college deze partijen om input gevraagd voor dit actieplan?
We zijn ook benieuwd naar de consequenties van zelfbeheer voor de eigen organisatie van de gemeente: moet er ook op een andere manier gewerkt worden, of zijn er aanvullende investeringen nodig om dit in goede banen te leiden? Hoe is de rolverdeling tussen ontwerp, beheer en Stadsbedrijven? Hoe is die interne afstemming en samenwerking met zelfbeheerders tot nu toe verlopen? Denk daarbij ook aan de rol van de wijkbureaus en het Initiatievenfonds. In dat kader willen we weten of het zelfbeheerbeleid uit 2007 geëvalueerd is en wat de behaalde resultaten zijn. De fracties willen daarbij ook leren van goede voorbeelden uit andere gemeenten (bijvoorbeeld de ‘groenmakelaar’ uit Rotterdam).
Daarop voortbouwend lezen we nog weinig concrete doelstellingen in dit actieplan. We horen graag welke doelen het college precies nastreeft en hoe zij zelfbeheer wil gaan stimuleren en faciliteren op een laagdrempelige manier. Dat vraagt o.a. om korte, directe communicatielijntjes. En de gemeente moet ook het zelfbeheer in de nieuwe wijken onder de aandacht brengen en (helpen) organiseren.
Tot slot horen wij ook graag de dilemma’s en afwegingen die gemaakt worden vanuit het college in dit actieplan: zijn er nog knelpunten of conflicterende belangen waar we rekening mee moeten houden? Welke verwachtingen hebben initiatiefnemers van de gemeente en hoe kan gemeente deze verwachtingen waarmaken?
Op die manier kunnen we ook een inschatting maken of een commissiebehandeling wenselijk is. -
1
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Beleidsveld Merwedekanaalzone, wethouder Diepeveen
Digitale raadsinformatiebijeenkomst gesprek raadsleden met ambtenaren en betrokkenen
Agendeerders: woordvoerders Merwedekanaalzone
Motivatie:
Binnenkort zal de Raad besluiten over het stedenbouwkundig plan voor de nieuwe stadswijk Merwede, ook wel deelgebied 5 genoemd. Dit gebied ligt in het midden van de Merwedekanaalzone, tussen Transwijk en Rivierenwijk. Hier komt op de plek van een bedrijventerrein een buurt met woningen en veel verschillende voorzieningen. De Raad wil graag de visie van omwonenden, huidige en toekomstige bewoners en experts horen. De informatiebijeenkomst is de laatste in een reeks van bijeenkomsten over de Merwedekanaalzone. Tijdens deze avond zijn insprekers gericht gevraagd om hun visie op de thema’s:- Wonen,
- Openbare ruimte & groen
- Maatschappelijke voorzieningen & werk
- Mobiliteit”
Bijlagen
-
1.1
22/3 Toevoeging de per abuis vergeten zin 'of zoveel eerder als het college de raad (gedeeltelijk) in openbaarheid kan informeren' toegevoegd aan de alinea geheimhouding op pagina 2.
Bijlagen
-
1.2
Bijlagen
-
1.3
22/3 Toevoeging van de per abuis vergeten gemeentewetartikelen 55 lid 1, 86 lid 2 en 25 lid 2 van
de Gemeentewet en de zin 'of zoveel eerder als het college de raad (gedeeltelijk) in openbaarheid kan informeren' toegevoegd aan de alinea geheimhouding.Bijlagen
-
1.4
Bijlagen
-
2
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Beleidsterrein: Werk en Inkomen, wethouder Voortman
Digitale raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden, ambtenaren en aangemelde betrokkenen uit de stad.
Agenderenden: Rick van der Zweth (PvdA),, Anne-Marijke Podt ( D66), Janneke Admiraal (CU), Julia van Ophem (S&S), Ruurt Wiegant (SP), Julia Kleinrensink (GroenLinks)
Motivering RIB:
Toelichting ambtelijk op de voortgang van de schuldenagenda, specifiek aandacht voor:- Ontwikkelingen afgelopen jaar en verwachting boeggolf;
- Stand van zaken ‘innovaties’ zoals het voorkomen-van-erger potje, coronasanering en overgenomen motie (2018/200) Pilot Overvecht / proef kwijtschelden schulden;
- Inzage en ontwikkeling wachtrijen;
- Voorlopige uitputting gereserveerd budget pakket 2 van de begroting;
- Toelichting getrokken lessen rapport over bewindvoering en vervolg inclusief tijdslijnen (graag specifiek toelichting over wijze borgen kwaliteit, vaststellen vast protocol en hoe om te gaan met partijen die hierbuiten vallen).
Graag daarna ruimte voor meepraters uit de stad, denk o.a. aan Stadsgeldbeheer, Armoedecoalitie, U-Centraal en mogelijk anderen. Vanuit de gemeente mooi als ook vertegenwoordiging van buurtteammedewerkers en ervaringsdeskundige aanwezig zijn
Bijlagen
-
2.1
Bijlagen
-
2.2
Bijlagen
-
2.3
Bijlagen
-
3
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Beleidsveld: Sport/ wethouder Van Ooijen
Digitale raadsinformatiebijeenkomst gesprek raadsleden met ambtenaren, genodigde experts en andere betrokkenen.
Agendeerders: Has Bakker (D66), Tessa Sturkenboom (Student & Starter), Martijn van Dalen (VVD), Lau Bosse (PVDA),Julia Kleinrensink (GroenLinks), Bert van Steeg (CDA), Tim Schipper (SP).
Verzoek om een Rib
Op 1 april 2021 verscheen de Utrechtse Sportagenda. Dit is een agenda die de prioriteiten op het gebied van sport vanuit de gemeente zet voor de komende jaren. Het is ook de ‘kop’ op de (verlengde) sportnota en de verbinding met het sportakkoord.
In een RIB gaan de fracties graag het gesprek aan over welke keuzes zijn gemaakt in de agenda en hoe de sportnota wordt ontvangen door ‘sportend’ Utrecht en door experts. Ook is het relevant te kijken hoe zich dit verhoudt tot de effecten van de coronapandemie op de sportwereld.
Als globaal programma stellen de fracties voor:
• Korte toelichting te horen vanuit de ambtenaren op de keuzes die gemaakt zijn en wat gaat er veranderen door de (vaststelling van) de sportagenda?
• Reflectie vanuit bijv. kennisinstituut sport & bewegen: hoe plaats je Utrecht nu t.o.v. andere sportnota’s en -agenda’s?
• Reactie uit het Utrechtse sportveld: Sport Utrecht, sportclubs, sportaanbieders, overige belanghebbenden, etc.
Interessant punt hierbij is dat ook de Provincie Utrecht zich weer met de sport wil gaan bezighouden en recent een beleidsnota heeft gemaakt. Goed om in de RIB te kijken waar de koppeling gemaakt wordt.
Idealiter is dit een RIB van 90 minuten gezien de aard en omvang van de sportagenda en het feit dat de fracties echt het gesprek willen aangaan.Bijlagen
-
3.1
Bijlagen
-
4
Tijd: 21.30 - 23.00 uur
Beleidsveld: Openbare Ruimte/ wethouder Kees Diepeveen
Digitale raadsinformatiebijeenkomst: raadsleden gaan in gesprek met ambtenaren en met belangstellen en belanghebbenden uit de stad.
Agenderenden: Jan Wijmenga (CU), Tessa Sturkenboom (S&S), PVV-fractie, Erwin Virginia (GL), Bulent Isik (PvdA), Susanne Schilderman (D66), Erik van der Marel (VVD), Jantine Zwinkels (CDA), PvdD, Lisanne Snippe, Ruurt Wiegant (SP)
Motivatie:
De verwachting is dat het college het Raadsvoorstel Programmaplan Wervengebied eind april 2021 zal aanbieden aan de raad. Wethouder Diepeveen biedt aan om de raad via een RIB te informeren over de inhoud en context van het Programmaplan Wervengebied.
De fracties van ChristenUnie, Student & Starter, PVV, GL, Pvda, D66, VVD, CDA en PvdD willen naast de toelichting door het college ook ruimte geven aan insprekers vanuit de stad om hun visie te geven op het Programmaplan en het gewenste herstel van vertrouwen tussen gemeente en woningeigenaren. Naast woningeigenaren en overige inwoners van de Binnenstad zouden we ook graag de commissie van wijzen uitnodigen. Deze recent een advies aan B&W en de raad heeft uitgebracht over het Wervengebied.Bijlagen
-
4.1
Bijlagen
-
5
Tijd: 21.30 - 22.30 uur
Beleidsterrein: Energie en Ruimtelijke Ontwikkeling/wethouders van Hooijdonk en Verschuure
Technische bijeenkomst: de raadsleden worden geïnformeerd door ambtenaren over dit onderwerp.
Agenderenden: Jelmer Schreuder (D66), Tessa Sturkenboom (S&S), Rachel Heijne (GroenLinks), Gertjan te Hoonte (VVD), Maarten van Heuven (PvdD)
Op 22 januari ontving de raad de brief Onderbouwing zoeklocaties energie in RSU. In deze brief worden de in de RSU opgenomen zoeklocaties voor de opwek van wind- en zonne-energie aangestipt. Besluitvorming hierover vindt plaats bij de RSU. De agenderende fractie wensen voorafgaand aan de bespreking van de RSU een nadere toelichting op deze zoekgebieden en de afwegingen die hierbij gemaakt zijn. Daarnaast heeft het college de raad met de raadsbrief Uitstel opleveren RES 1.0 laten weten dat de oplevering van de RES 1.0 van de U16 verschuift naar vaststelling vóór 1 oktober 2021. Dit is na de landelijke deadline van 1 juli 2021. De agenderende fractie horen graag welke gevolgen dit uitstel heeft en wat de aanleiding is.
De VVD fractie wil graag een toelichting op de voortgang van de RES en de regionale samenwerking. Ook wil zij graag weten wat de effecten van lopende discussies binnen andere gemeenten zijn op de samenwerking en de beoogde resultaten van de RES. Tevens wil zij een nadere toelichting op de zoekgebieden in de RSU en hoe deze samenhangen met andere ruimtelijke ontwikkelingen.Bijlagen
-
5.1
Bijlagen
-
5.2
Bijlagen