Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

dinsdag 6 april 2021

19:30 - 22:30
Locatie

Digitaal

Voorzitter
Per bijeenkomst is een raadslid gespreksleider
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Tijd: 19.30-21.00 uur
    Beleidsterrein: Openbare Orde en Veiligheid/Mobiliteit/ wethouder: Lot van Hooijdonk
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden en ambtenaren.
    Agenderenden; Susanne Schilderman (D66), Bert van Steeg (CDA), David Bosch (PVV), Marijn de Pagter (VVD), Cees Bos, (Stadsbelang Utrecht), Bülent Isik (PvdA)
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: raadsleden gaan in gesprek met ambtenaren, uitgenodigde experts en met aangemelde deelnemers.
    Motivering RIB:
    De agenderende fracties willen graag spreken over de ontwikkeling van de verkeersveiligheid in de stad. Genoemde fracties willen met name graag spreken over de samenhang die er is tussen de verschillende vervoersmiddelen en de fysieke maatregelen die in de stad worden genomen op gebied van mobiliteit. Een belangrijk onderdeel is wat deze fracties betreft de ontwikkeling van fietsveiligheid en e-bikes in het bijzonder, met name in het licht van de ontwikkeling van doorgaande fietsroutes door de stad in relatie tot het drukke autoverkeer. Graag ontvangen de fracties een nadere onderbouwing van de verdeling van het aantal enkel en meervoudige ongelukken van fiets/elektrische/snor- en bromfiets naar leeftijdsklasse. De agenderende fracties vragen daarbij graag aandacht voor verkeersveiligheid voor ouderen en het specifieke beleid voor deze doelgroep.
    Daarnaast willen de agenderende fracties graag meer informatie over de genoemde onveilige situaties in de top 16. Welke ontwikkelingen zijn daar te zien in en welke verklaring is te vinden voor de vier nieuwe locaties die hier worden genoemd?
    Ook willen de agenderende fracties graag spreken over de ontwikkeling van de beleving van verkeersveiligheid. Daarbij willen zij meer informatie over de genomen maatregelen en welke maatregelen effectief bleken en welke niet? Daarbij nodigen de fracties alle inwoners uit om onveilige verkeerssituatie onder de aandacht te brengen bij de raadsleden.
    De agenderende fracties ontvangen graag daarnaast meer informatie over de relatie tussen scherpere handhaving en het aantal verkeersovertredingen. Op welke manier kan dit middel nog effectiever worden ingezet om zowel het aantal ongelukken als de veiligheidsbeleving onder inwoners te verbeteren?

  2. 2

    Tijd: 21.15-22.45 uur
    Beleidsveld: Mobiliteit/ Lot van Hooijdonk
    Raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden, ambtenaren en uitgenodigde experts.
    Agenderenden: Marijn de Pagter (VVD), Thijs Weistra (GroenLinks), Susanne Schilderman (D66), David Bosch (PVV), Rik van der Graaf (CU), Bülent Isik (PvdA), Bert van Steeg (CDA), Stefan Gaillard (SBU
    Motivering:
    Het mobiliteitsplan 2040 is ter inzage gelegd tot 1 februari 2021. In voorbereiding op het raadsvoorstel willen de fracties graag ambtelijke toelichting ontvangen op de onderbouwing van diverse uitgangspunten van het nieuwe plan, in het bijzonder:
    • het blijvend effect van corona;
    • de verwachte groei van fiets, lopen, auto en OV;
    • de technologische mogelijkheden op het gebied van dynamisch verkeersmanagement en zelfrijdend vervoer;
    • de financiële kant van individuele maatregelen en ambities.


    Tijdens de bijeenkomst willen de agenderende fracties ook met wetenschappers, experts en andere overheden in gesprek over de onderbouwing van het Mobiliteitsplan.
    Deze RIB heeft het karakter van een digitale expertmeeting waarbij de focus ligt op (wetenschappelijke) onderbouwing van het voorstel. Later wordt een tweede RIB georganiseerd waarbij de focus ligt op meepraters (inwoners en organisaties).

  3. 3

    Tijd: 19.30-20.45 uur
    Beleidsterrein: Ruimtelijke Ontwikkeling/ wethouder Klaas Verschuure
    Agenderenden: PVV, David Bosch, VVD, Erik van der Marel GroenLinks, Pepijn Zwanenberg, ChristenUnie, Jan Wijmenga
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden, historici, ambtenaren en omwonenden.
    De agenderende fracties horen graag van historici (bijvoorbeeld van Oud-Utrecht) hoe zij aankijken tegen het plaatsen van dergelijke kunst op monumentale gebouwen. Vanuit de afdeling Erfgoed krijgen de fracties graag een ambtelijke toelichting op hoe zij vanuit Erfgoed staan tegenover het aanpassen van Erfgoed voor andere doelen.
    Fracties horen graag van inwoners en specifiek van omwonenden wat zij vinden van het voorgestelde kunstwerk op het historische gebouw van architect Joseph Crouwel te plaatsen.


    Ook willen de fracties een korte toelichting krijgen wat de nu exact de juridische rol is van de gemeenteraad in dit proces en of en hoe tegen een besluit van de raad bezwaar en beroep open staat.
    Er zijn al enkele technische vragen gesteld over de verlichting van het kunstwerk en de mogelijke hinder die dit kan veroorzaken van het kunstwerk. Uit de antwoorden bleek dat dit aspect nog niet meegenomen is bij de welstandsbeoordeling. Graag ontvangen de fracties een toelichting van de initiatiefnemer op dit punt, en van de ambtenaren hoe de gemeente dit onderdeel meeweegt in de vergunningprocedure.


    De omgevingsvergunning voor het plaatsen van een kunstwerk op de luifel van de bibliotheek aan de Neude kan alleen worden verleend indien gebruik wordt gemaakt van de algemene verklaring van geen bedenkingen die de gemeenteraad in 2010 heeft afgegeven. Bij dit raadsbesluit is afgesproken de raad toch om een specifieke verklaring te vragen indien er sprake is van bestuurlijk gevoelige aanvragen.


    Daarom vraagt het college in dit raadsvoorstel aan de raad een specifieke ontwerpverklaring af te geven. Het college stelt verder voor, indien dit ontwerp na terinzagelegging geen zienswijzen oplevert deze verklaring als definitief te bezien.

  4. 4

    Tijdstip: 21.15-22.30 uur
    Beleidsveld: Ruimtelijke ontwikkeling/ wethouder Klaas Verschuure
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: gesprek van raadsleden met betrokken ambtenaren, genodigden en bewoners.
    Agenderenden: VVD, Martijn van Dalen, PVV, Henk van Deún, SBU, Cees Bos, CDA, Jantine Zwinkels
    Motivering :
    De Trip B.V. is een bedrijf dat ligt op het bedrijventerrein Lage Weide. Het bedrijf richt zich onder meer op de overslag, het opbulken en bewerken van grond en hulpstoffen. Het bedrijf wil uitbreiden waarvoor een milieuvergunning nodig is. Voor die vergunning is het college van Gedeputeerde Staten het bevoegde gezag.
    Omdat er ook sprake is van planologische strijdigheid van de voorgenomen activiteiten is instemming van de gemeenteraad nodig in de vorm van een specifieke verklaring van geen bedenkingen.


    Het bedrijf gaf in januari 2020 aan haar plannen te willen wijzigen. Daarom is destijds de behandeling van een raadsvoorstel van het college hierover opgeschort. Nu legt het college opnieuw een voorstel voor aan de raad.


    Alles afwegende stelt het college de raad voor geen medewerking te verlenen en dus een specifieke verklaring van geen bedenkingen te weigeren. Het college brengt daarvoor een viertal motieven naar voren. Onder meer noemt het college dat de bestaande activiteiten al ruimschoots de drempelwaarde van milieunormen overschrijdt en het bedrijf relatief dichtbij woongebied Zuilen is gesitueerd.


    Verzoek RIB
    Tijdens een eerdere commissiebehandeling over het niet afgeven van een verklaring van geen bedenkingen heeft de raad aan de wethouder gevraagd om in gesprek te gaan met De Trip over de uitbreiding van het bedrijf en de milieucategorie waarbinnen dit zou moeten passen. Hoe is dit gesprek verlopen? Input hiervoor was ook een rapport van de Rijnmondse milieudienst welke onvoldoende aansloot bij het niet afgeven van een verklaring van geen bedenkingen door de gemeente die de provincie nodig acht voor het verstrekken van een vergunning.


    Ook hebben de omwonenden in m.n. Zuilen van zich laten horen. Zij zijn tegenstander van de uitbreiding.
    De agenderende partijen willen graag weten

    1. van de Rijnmondse milieudienst wat hun eindconclusie is;
    2. van de omwonenden in m.n. Zuilen hoe zij tegen de uitbreiding van De Trip aankijken
    3. van de Industrievereniging Lage Weide wat de gevolgen zijn voor de economie op het moment dat de gemeente een uitbreiding tegenhoudt
    4. van De Trip over wat de mogelijkheden zijn om niet of anders uit te breiden en hoe zij het gesprek met de wethouder/gemeente hebben ervaren
    5. van de gemeente (ambtenaren) hoe het proces is gelopen en wat er uit de aanvullende gesprekken met De Trip is gekomen

    Het is doel is om een besluit te kunnen nemen over het wel of niet instemmen van het niet afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor de uitbreiding van De Trip door het college en hierbij ook te luisteren naar de mening van De Trip en de omwonenden in m.n. Zuilen.

  5. 4.1

    Bijlagen

  6. 5

    Tijd: 19.30-20.30 uur
    Beleidsterrein: Wonen/ wethouder Diepeveen
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden, ambtenaren, genodigden en bewoners.


    Agenderenden; Bülent Isik (PvdA), Tim Schipper (SP), Hind Dekker-Abdulaziz (D66), Henk van Deun (PVV), Erik van der Marel (VVD)
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: raadsleden gaan in gesprek met ambtenaren, genodigden en bewoners.


    Motivering RIB:
    De betaalbaarheid, beschikbaarheid en verduurzaming van sociale huurwoningen staan al jaren onder druk. Tevens worden er veel sociale huurwoningen verkocht. Dit leidt tot lange wachtlijsten. De schimmelwoningen worden niet met hogere prioriteit gerenoveerd, wat wel door de raad bij motie was gevraagd. Bij de geplande renovaties is er altijd discussie over de uitvoerbaarheid, de voorwaarden waaronder ze plaatsvinden, de onkostenvergoedingen en het naleven van de overige afspraken uit het Algemeen Sociaal Plan. Corporaties geven aan dat ze voldoende middelen hebben om nieuwbouwwoningen te realiseren maar er is een groot tekort aan bouwgrond.


    Op een raadinformatiebijeenkomst horen wij graag van de huurdersorganisaties:
    a) Hoe zij het participatietraject hebben ervaren. Wel verbeterpunten en wensen hebben zij voor ons.
    b) Soms lukt de corporaties het niet om de gemaakte afspraken rondom de productie- betaalbaarheid- onderhouds- en duurzaamheid na te komen. Hoe zeker zij ze nu dat deze keer wel de gemaakte afspraken worden uitgevoerd?
    c) Dit jaar wordt het Algemeen Sociaal Plan geëvalueerd. Welke verbeterpunten zien de huurderskoepels voor de update? Zijn ze überhaupt toegerust op hun taak? Wat is er nodig om dat wel te zijn?
    d) Inventariseren van meningen en suggesties van andere belangstellenden.
    e) Op basis van de uitkomsten van de Raadsinformatiebijeenkomst gaan wij aanvullende agendering aanleveren tbv een commissiedebat.


    Uit het aanbod op Woningnet valt op dat na renovaties te vaak forse huurstijgingen doorgevoerd worden bij mutaties, vooral bij grotere woningen. Die worden zo aan de kernvoorraad onttrokken. Voor zittende huurders geldt dat niet, maar nieuwe huurders betalen de hoofdprijs. Graag horen wij van de corporaties nadere toelichting op dit beleid. Een deel van de woningen gaat na renovatie ook de middenhuur in. Voor het doel van meer mengen van wijken misschien begrijpelijk, maar de primaire doelgroep komt steeds meer in de knel.
    - In de zogeheten ‘Mutatiewijken’ (Binnenstad, Oost, Noordoost en West) schiet het niet echt op. In de binnenstad gaat het om kleine aantallen. In Oost staan alleen studenten- en starterswoningen (goed en hard nodig voor die doelgroep) van SSH op de rol, maar voor de rest gebeurt er niks. Waar blijft de toename van ‘echte sociale huur’ in die wijken? Graag horen de agendeerders hierop een nadere toelichting.
    - Uit de prestatieafspraken bleek dat na de Camera Obscuradreef ook de Hanoidreef wellicht op de rol staat voor een uitruil a la ‘De Mix’. Al in 2009 stond dit complex op de nominatie voor renovatie/sloop. Intussen loopt het achterstallig onderhoud de spuigaten uit. Het is dat de bewoners aan de bel trokken, anders was er nog voor onbepaalde tijd niets gebeurd. Hoeveel Hanoidreven zijn er nog, waar onderhoud langjarig wacht op een besluit over de toekomst. Hoe gaan de corporaties hiermee om? Hoe voorkomen ze soortgelijke ongezonde leefomstandigheden voor hun huurders?