Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

dinsdag 1 juni 2021

19:30 - 22:30
Locatie

Digitaal

Voorzitter
Elke bijeenkomst heeft een raadslid als gespreksleider
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Tijd: 19.30-21.00 uur
    Beleidsveld: Openbare Ruimte/ wethouder Diepeveen
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst gesprek raadsleden met ambtenaren, ervaringsdeskundigen, initiatiefnemers en andere betrokkenen.
    Agendeerders: Zwinkels (CDA), Virginia  (GroenLinks), Van der Graaf (CU), Schilderman (D66), Van der Marel (VVD), Sturkenboom (Student&Starter), Snippe (PvdD),
    Bülent Isik (PvdA).
    De agenderende fracties zouden graag van ervaringsdeskundigen, initiatiefnemers en andere betrokken inwoners uit Utrecht willen horen wat zij vinden van dit actieplan. Ondersteunt dit actieplan hen in de praktijk, is het toereikend, missen er belangrijke onderdelen, wat moet er eventueel anders of beter? Ook horen we graag hoe zij zijn betrokken in de totstandkoming en hoe zij ook in de komende periode in overleg willen (blijven) met de gemeente om zelfbeheer een succes te maken. Heeft het college deze partijen om input gevraagd voor dit actieplan?
    We zijn ook benieuwd naar de consequenties van zelfbeheer voor de eigen organisatie van de gemeente: moet er ook op een andere manier gewerkt worden, of zijn er aanvullende investeringen nodig om dit in goede banen te leiden? Hoe is de rolverdeling tussen ontwerp, beheer en Stadsbedrijven? Hoe is die interne afstemming en samenwerking met zelfbeheerders tot nu toe verlopen? Denk daarbij ook aan de rol van de wijkbureaus en het Initiatievenfonds. In dat kader willen we weten of het zelfbeheerbeleid uit 2007 geëvalueerd is en wat de behaalde resultaten zijn. De fracties willen daarbij ook leren van goede voorbeelden uit andere gemeenten (bijvoorbeeld de ‘groenmakelaar’ uit Rotterdam).
    Daarop voortbouwend lezen we nog weinig concrete doelstellingen in dit actieplan. We horen graag welke doelen het college precies nastreeft en hoe zij zelfbeheer wil gaan stimuleren en faciliteren op een laagdrempelige manier. Dat vraagt o.a. om korte, directe communicatielijntjes. En de gemeente moet ook het zelfbeheer in de nieuwe wijken onder de aandacht brengen en (helpen) organiseren.
    Tot slot horen wij ook graag de dilemma’s en afwegingen die gemaakt worden vanuit het college in dit actieplan: zijn er nog knelpunten of conflicterende belangen waar we rekening mee moeten houden? Welke verwachtingen hebben initiatiefnemers van de gemeente en hoe kan gemeente deze verwachtingen waarmaken?
    Op die manier kunnen we ook een inschatting maken of een commissiebehandeling wenselijk is.

  2. 2

    Tijd: 19.30-21.00 uur
    Locatie: Fysiek op Stadhuis
    Beleidsterrein: openbare Orde en Veiligheid/ burgemeester Sharon Dijksma
    Fysieke informatiebijeenkomst op initiatief van het College: De burgemeester heeft tijdens haar kennismakingsronde met de raad aangegeven dat ze dit onderwerp graag aan de raad wilde presenteren, waarop alle fracties zonder uitzondering positief gereageerd hebben.
    In deze bijeenkomst wil de burgemeester raadsleden informeren over het actueel ondermijningsbeleid van de stad en hierbij inzicht geven in de ernst, omvang en effecten van (drugs)criminaliteit.

  3. 3

    Tijd: 19.30-21.00 uur
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst :raadsleden gaan in gesprek met inwoners, ambtenaren en experts.
    Beleidsterrein: Mobiliteit/ wethouder Lot van Hooijdonk
    Agenderenden: Susanne Schilderman (D66), Henk van Deun/David Bosch (PVV), Cees Bos/Stefan Gaillard (Stadsbelang Utrecht), Thijs Weistra (GroenLinks), Marijn de Pagter (VVD), Eva Oosters (S&S), Bulent Isik (PvdA), Ruurt Wiegant (SP), Jan Wijmenga/Rik van der Graaf (ChristenUnie), Lisanne Snippe (PvdD) en Bert van Steeg (CDA).
    Motivatie:
    De fracties wensen het mobiliteitsplan in een Raadsinformatiebijeenkomst te bespreken: vragen aan deskundigen in de reacties op het mobiliteitsplan staan centraal. Het doel is om een beter begrip te krijgen van de plannen en haar onderbouwing en mening van onze inwoners daarin. Daarin horen de fracties graag zowel de onderbouwing en toelichting op de wijzigingen ten opzichte van de inspraakversie vanuit de gemeente als de opinie van experts. De fracties vinden het van belang dat inwoners hun algemene wensen bedenkingen bij het mobiliteitsplan kunnen weergeven. Het mobiliteitsplan verdiept en verbreedt het mobiliteitsbeleid van de gemeente Utrecht. Daarbij worden er meer middelen ingezet om een beoogde modal split te bereiken. De fracties horen graag vanuit experts hun mening over in hoeverre dit het gewenste resultaat zal bereiken. Daarnaast gaan de fracties graag uitgebreider in op de plannen rondom de schaalsprong voor het openbaar vervoer.

  4. 4

    Tijd: 21.30-23.00 uur
    Beleidsterrein: Wijkgericht werken en Participatie, wethouder Anke Klein
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: raadsleden in gesprek met inwoners uit de stad, ambtenaren en experts
    Agenderenden: Has Bakker (D66), Rick van der Zweth ( PvdA), Fred Dekkers ( GroenLinks), Eva Oosters ( Student en Starter) en Jantine Zwinkels (CDA)
    Eind 2019 is in de gemeenteraad het actieprogramma Samen stad maken op de Utrechtse manier vastgesteld. Dit actieprogramma gaat voornamelijk over zgn. bewonersparticipatie en manieren waarop de gemeente bewoners bij beleid en besluitvorming betrekt. Van veel fracties in de raad is het een grote wens om ook bewonersinitiatief en overheidsparticipatie toe te voegen. Dit toegezegde tweede deel zal medio/eind april naar de raad komen. De agenderende fracties willen het raadsvoorstel graag direct bespreken in een RIB en het gesprek hierover met de stad, experts en de betrokken ambtenaren aangaan. De fracties willen weten hoe de gemeente bewonersinitiatieven heeft betrokken bij de totstandkoming van deel 2. Verder zijn zij benieuwd naar de manieren waarop de gemeente de samenwerking met initiatiefnemers verder wil aangaan en intensivere/verbeteren.
    De exacte invulling van de RIB zal op basis van het raadsvoorstel nog uitgewerkt moeten worden. Wel zien de fracties graag de volgende programmaonderdelen terug:
    • Toelichting door auteurs van het actieprogramma deel 2: welke keuzes zijn gemaakt, wat zijn hete hangijzers, hoe is (kennis uit) de stad hierbij betrokken?
    • Reflectie hierop door inhoudelijke deskundige (bijv. wetenschapper/ expert of vertegenwoordiger van een andere gemeente)
    • Reacties en vragen vanuit de bewoners(initiatieven) en maatschappelijke organisaties over wat goed is aan het voorstel, en suggesties over wat beter kan.

  5. 5

    Tijd: 21.30-23.00 uur
    Beleidsterrein:Ruimtelijke Ontwikkeling, Mobiliteit/ wethouder Verschuure
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: een gesprek tussen raadsleden, betrokken ambtenaren, deskundigen, inwoners en andere betrokkenen.
    Agenderenden: Susanne Schilderman, D66 ,Gertjan ten Hoonte, VVD, Eva Oosters, S&S, David Bosch, PVV, Cees Bos, Stadsbelang Utrecht
    Floor de Koning, GroenLinks, Bulent Isik, PvdA, Tim Schipper, SP, Jan Wijmenga, ChristenUnie, Jantine Zwinkels, CDA en Anne Sasbrink (PvdD) .
    Motivering:
    De fracties wensen de Ruimtelijke Strategie in een Raadsinformatiebijeenkomst te bespreken. Binnen deze bijeenkomst wensen zij dat er eventueel ook vragen gesteld kunnen worden over de zienswijze concept Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP). De agendeerde fracties zien de RIB graag opgedeeld in twee onderdelen. In het eerste onderdeel staat een technische toelichting en de vraag van deskundigen centraal. De ruimtelijke strategie is kaderstellend en beidt een toekomstvisie voor de stad Utrecht. De fracties vinden het daarom van groot belang om meer toelichting te krijgen op de bijdrage die deze strategie levert aan de woningnood, meer groen in de stad, het voorzieningenniveau (winkels, sport, etc.), de behoefte aan arbeidsplaatsen en opgave met relatie tot groen klimaat en energietransitie.
    In het tweede onderdeel staan de wensen en ideeën van de inwoners centraal. De fracties vinden het van belang dat inwoners hun algemene wensen bedenkingen bij de ruimtelijke strategie kunnen weergeven. Daarin willen de fracties specifiek zo veel mogelijk bewoners (dan wel toekomstige bewoners) van de benoemde knooppunten aan het woord laten. Dit betreffen de

  6. 6

    Tijd: 21.30-23.00 uur
    Beleidsveld: Volksgezondheid/ wethouder Eelco Eerenberg
    Digitale raadsinformatiebijeenkomst: gesprek tussen raadsleden, ambtenaren, experts en aangemelde belanghebbenden.
    Agendeerders: Has Bakker (D66),  Hester Assen (PvdA), Tessa Sturkenboom (Student & Starter). Ruurt Wiegant (SP) en  Marcel Vonk (GroenLinks)
    Gezondheidskansen zijn in Nederland ongelijk verdeeld. Niet alleen in het aantal geleefde jaren, maar ook in de kwaliteit van ervaren gezondheid. Daarin zit maar liefst 15 jaar verschil. Met als gevolg dat er hardnekkige gezondheidsachterstanden zijn die door de coronacrisis nog eens worden uitvergroot. Ook in Utrecht zijn deze gezondheidsverschillen er en heeft het coronavirus een negatieve impact. Het verkleinen van gezondheidsverschillen staat ook centraal in de Utrechtse VG-nota ‘Gezondheid voor iedereen’.
    De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) publiceerde op 7 april jl. het rapport ‘Een eerlijke kans op gezond leven’ met daarin 7 aanbevelingen. De RVS schrijft: “De urgentie om verschillen in het beleven van een goede gezondheid te beslechten is met Covid-19 alleen maar gegroeid. Deze pandemie vergroot immers de sociale verschillen. Daarmee brengt het ook het collectieve belang van kans op een goede gezondheid voor iedereen onder de aandacht. De RVS roept op die bewustwording vast te houden en onze toekomst hierop in te richten. Dat betekent dat we moeten durven verschil te maken.” Ook bijv. Pharos en de Utrecht Development Board besteden veel aandacht aan dit vraagstuk en hebben hier veel kennis over.
    De agenderende fracties willen met experts en ambtenaren in gesprek. We willen in Utrecht ‘post-corona’ (2e helft 2021 hopen we) goed beslagen ten ijs komen. Alles zal uit de kast moeten om het tij van nog groter wordende gezondheidsverschillen te keren. Natuurlijk ligt het antwoord daarop voor een groot deel bij de Rijksoverheid en andere landelijke instanties, maar we willen juist geïnformeerd en geadviseerd worden wat we lokaal kunnen/moeten doen. Is er bijv. een wijziging op of aanscherping van de Nota Volksgezondheid nodig? Hoe zorgen we nu écht dat er sector-overstijgend gewerkt wordt? Waar liggen kansen in het onderwijs, jeugdgezondheidszorg, revalidatiecentra etc?
    Veelgenoemde maatregelen om gezondheidsverschillen te verkleinen liggen in de preventieve sfeer en vaak binnen andere domeinen. Denk aan armoede en schulden, stress, de persoonlijke woonsituatie en leefomgeving en onderwijs en laaggeletterdheid. Bij de recente RIB over jeugd en sport werd ook het belang van bewegen voor kinderen en jongeren en de rol die de openbare ruimte en sportorganisaties daarbij spelen, onderschreven (zie bijv. ook manifest Een sportieve gezonde generatie). Een brede aanpak en het verlagen van drempels is dus nodig om gezondheidsverschillen tegen te gaan. Daarom willen de fracties ook in gesprek met ambtenaren en deskundigen vanuit o.a. de domeinen werk en inkomen, onderwijs/jeugd en sport