Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

dinsdag 8 oktober 2024

19:30 - 21:30
Locatie

Stadhuis

Voorzitter
Per bijeenkomst is een raadslid gespreksleider
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Tijd: 19.30 - 20.45 uur


    Locatie: oude Stadhuis
    Beleidsterrein: Openbare Ruimte / Portefeuillehouder: Susanne Schilderman


    Agendeerders: Charlotte Passier (Volt), Nadia Stylianou (D66), Cees Bos (Stadsbelang Utrecht), Jantine Zwinkels (CDA)


    Motivatie:
    De beschikbaarheid van drinkwater is steeds minder vanzelfsprekend. Inmiddels zijn ook de eerste waarschuwingen afgegeven dat nieuwe woningen vanaf 2030 geen water meer uit de kraan krijgen. Om te voorkomen dat het watertekort de volgende stikstofcrisis of netcongestieproblematiek wordt, dienen we als gemeente te onderzoeken wat wij kunnen doen om onderdeel te zijn van de oplossing.
    De agenderende partijen willen met experts in gesprek gaan over de uitdaging waar wij voor staan, wat wij als gemeente kunnen doen om onderdeel van de oplossing te zijn en wat is de visie van de gemeente op de watertransitie.


    De fracties willen weten:
    1. Voor welke uitdaging staan we met het oog op het (toekomstig) drinkwatertekort?
    o Wat is de urgentie van het drinkwatertekort?
    o Welk risico loopt Utrecht met het oog op een toekomstig drinkwatertekort?
    o Wat zijn de knelpunten met het oog op dit tekort? Welke sectoren worden hierdoor geraakt en wat zijn mogelijke economische consequenties?
    2. Wat kunnen we tegen een drinkwatertekort doen?
    o Welke rol hebben de verschillende bestuurslagen en organisaties m.b.t. voldoende en veilig drinkwater?
    o Welke oplossingsrichtingen zijn er?
    3. Wat is de visie van de gemeente op de watertransitie?
    o Wat is de visie van de gemeente Utrecht om de transitie naar een circulair en duurzaam watersysteem (watertransitie) te maken?
    o Wat doen we op dit moment in Utrecht om een drinkwatertekort te voorkomen?
    o Welke keuzes zouden we nog kunnen maken? Wat zijn daar de gevolgen (voor- en nadelen) van?

  2. 1.1

  3. 1.2

  4. 1.3

  5. 2

    Tijd: 19.30 - 20.30 uur


    Locatie: oude Stadhuis
    Beleidsterrein: Openbare orde en Veiligheid / Portefeuillehouder: Sharon Dijksma


    Geagendeerd door Stevie Nolten (BIJ1) Titus Stam (PvdA) Mahaar Fattal (GroenLinks) Sjaak van Bemmel (Partij voor de Dieren) Mahmut Sungur (DENK) Ruben Snijder (Student & Starter) en Gert Dijkstra (EenUtrecht)


    Motivatie:
    De agenderende fracties willen informatie ophalen over het mogelijk stoppen met beboeten van buiten slapen. Hoewel buiten slapen doorgaans niet vaak beboet zou worden, tonen cijfers en ervaringen uit de stad aan dat dit in de praktijk regelmatig gebeurt. Het college komt na de zomer met een brief over dit onderwerp en het mogelijk schrappen van buiten slapen uit de APV en ambtenaren zullen een korte toelichting geven over de stand van zaken. Tijdens deze RIB komen dus vooral partners en experts uit het veld aan het woord die in gesprek gaan met raadsleden.



    Het doel van de raadsinformatiebijeenkomst is het ophalen van informatie uit de stad over wat de situatie is omtrent buiten slapen en het stoppen met het beboeten hiervan. Tevens heeft deze RIB als doel om te verkennen of het mogelijk is om dit punt hierover in de APV te schrappen (artikel 2:31).


    Vragen aan maatschappelijke organisaties
    - Van welke organisatie zijn jullie?
    - Hoe krijgen jullie hier in de praktijk te maken het onderwerp, zijn er onderlinge verschillen tussen mensen die beboet worden voor buiten slapen?
    - Hoe gaat de doelgroep hiermee om?
    - Wat is jullie visie op het huidige beleid?
    - In hoeverre is verbieden/beboeten van buiten slapen nodig voor de begeleiding naar zorg? (en zo niet, wat is er wel nodig?)


    Vragen aan gemeente
    - Om hoeveel mensen gaat het in de afgelopen drie jaar? Hoeveel mensen worden herhaaldelijk beboet?
    - Waarom kiest de gemeente Utrecht ervoor om dit beleid te voeren terwijl ze er in andere steden, bijv Rotterdam, mee stoppen?
    - Ook al is het in principe beleid dat er niet beboet wordt voor buiten slapen, hoe controleert de gemeente dat dit daadwerkelijk niet gebeurt?

  6. 3

    Tijd: 20.30 - 21.30 uur


    Locatie: oude Stadhuis
    Beleidsterrein: Openbare orde en Veiligheid, Sport / Portefeuillehouders: Sharon Dijksma, Eva Oosters


    Geagendeerd door Bert van Steeg (CDA), Derk van Bergen (ChristenUnie), Maarten Koning (D66), Ruud Maas (Volt), Gert Dijkstra (EenUtrecht), Tess Meerding (VVD), Mahaar Fattal (GroenLinks) en Titus Stam (PvdA)


    FC Utrecht speelt een belangrijke rol in de stad. Iedere thuiswedstrijd trekt ruim 20.000 bezoekers en FC Utrecht kan worden gezien als een echte volksclub. De thuiswedstrijden gaan helaas ook gepaard met grote veiligheidsuitdagingen. De confrontaties tussen supporters en met politie waren afgelopen jaar vaker onderdeel van discussie in de raad. De fracties van CDA, ChristenUnie, D66, Volt, EenUtrecht, VVD, PvdA, Denk en GroenLinks hebben naar aanleiding van deze incidenten behoefte aan een informatiebijeenkomst met betrokken partijen. 


    Doel van de bijeenkomst is een beter beeld te krijgen van de veiligheidsuitdagingen in en om het stadion, de stappen die afgelopen jaren gezet zijn, de inzet van politie/ME en FC Utrecht zelf en de supportersgroepen die de rellen veroorzaken. Op basis van deze informatie willen genoemde fracties praten over stappen die nog kunnen worden gezet om het verloop van thuiswedstrijden van FC Utrecht te verbeteren.