Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsinformatiebijeenkomst

dinsdag 1 november 2022

19:30 - 22:30

Locatie
Stadhuis
Voorzitter
Per bijeenkomst is een raadslid gespreksleider
Agenda documenten

Agendapunten

 1. Waar: Stadhuis
  Tijd: Volgt nog
  Beleidsterrein: Energie/ wethouder Lot van Hooijdonk
  Raadsinformatiebijeenkomst: de raadsleden gaan in gesprek met betrokkenen, geïnteresseerden, experts en ambtenaren.
  Agenderenden: Gertjan te Hoonte (VVD)
  Motivatie:
  De commissie EDW heeft een brief ontvangen over transitievraagstukken warmte. In de brief wordt ingegaan op diverse moties en toezeggingen en de afhandeling daarvan. Onder andere zonnethermie komt aan de orde.
  Ondertussen is ook de raadsbrief zon-op-dak verschenen. Deze raadsbrief is apart geagendeerd gericht op het bespreken van de betaalbaarheid. Bij voorkeur vinden de beide ribs aansluitend op dezelfde dag plaats.

 2. Waar: Stadhuis
  Tijd: Volgt nog
  Beleidsterrein: Energie/ wethouder Lot van Hooijdonk
  Raadsinformatiebijeenkomst: de raadsleden gaan in gesprek met genodigden (organisaties, experts, andere gemeenten).
  Agenderenden: Mirthe Biemans (PvdA) en Ilse Raaijmakers (PvdA)
  Motivatie:
  Zonnepanelen op het dak bieden bewoners goedkope energie en is een investering die zichzelf terugbetaalt. Energie opwekken op de bestaande bebouwing ontziet daarnaast het landschap. Toch hebben veel bewoners met een geschikt dak nog niet gekozen voor het plaatsen van zonnepanelen. Een van de achterblijvende groepen in Utrecht zijn mensen met een kleine beurs.
  In juli heeft het college een nieuw programma zon op dak en netwerkoplossingen vastgesteld. Dit programma willen de fracties van PvdA, agenderen voor een RIB waarbij we focussen op de achterblijvende doelgroepen. Waar lopen zij voornamelijk tegenaan? Hoe gaan andere gemeenten hiermee om? Een aantal gemeenten in Nederland (bijvoorbeeld de gemeenten in Parkstad Limburg2) biedt bewoners bijvoorbeeld volledige ontzorging op dit gebied en haalt daarmee de financiële en organisatorische obstakels weg voor bewoners.
  We gaan graag met genodigden (organisaties, experts, andere gemeenten) in gesprek over wat er nog meer gedaan kan worden om achterblijvende doelgroepen te bereiken en ondersteunen.

 3. Waar: Stadhuis
  Tijd: Volgt nog
  Beleidsterrein: Onderwijs/Eerenberg
  Raadsinformatiebijeenkomst: de raadsleden gaan in gesprek met betrokkenen, genodigde experts, andere belangstellenden en ambtenaren.
  Agenderenden: Hester Assen (PvdA), Berdien van der Wilt (D66), Maartje Vermeulen (GroenLinks), Anton Stam (Volt)
  Motivatie: De raad ontving 31 augustus een raadsbrief over personeelstekorten bij Willemsen-De Koning, de vervoerder die het leerlingenvervoer verzorgt. De fracties van PvdA, D66, GroenLinks en Volt vinden de impact van deze tekorten ingrijpend en willen daar graag partijen over horen en over in gesprek.
  In de RIB willen de fracties ook vooruitblikken naar de toekomst. Zij willen in gesprek over hoe we nu in deze situatie en in de toekomst zorgen dat elk kind gewoon naar school kan en kan vertrouwen op vervoer wanneer het daarvan afhankelijk is. Daarvoor kunnen we ook kijken hoe andere gemeenten leerlingenvervoer aanbieden.
  Er is al langer en vaker veel te doen geweest over de wijze waarop het leerlingenvervoer wordt aangeboden en de ervaringen van hiermee van kinderen, ouders en scholen. Zo stelden fracties, na veelvuldige klachten van ouders, schriftelijke vragen over, gevolgd door commissiedebat (december 2021). Met deze Rib en commissiedebat, spreekt de commissie hier opnieuw over.